Έκθεση ζωγραφικής των μαθητών της Σκιάθου και του Newport,RI, USA

Με πρωταγωνιστές τους μαθητές του Newport και της Σκιάθου, πραγματοποιήθηκε  με μεγάλη επιτυχία  στις δύο αδελφοποιημένες πόλεις ταυτόχρονα μέσω σύνδεσης Skype, η έκθεση “Ζωγραφίζοντας τον κόσμο του Αλ. Παπαδιαμάντη” το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017,  στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Σκιάθου «Μπούρτζι» και στο St. Spyridon Greek Orthodox Church Community Center του Newport, της Πολιτείας Rhode Island των Η.Π.Α.

Η εκδήλωση είναι αποτέλεσμα πολύμηνης συνεργασίας του Newport-Skiathos Club και του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’,  που στόχο έχει τη σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των δύο πόλεων, τα χιλιάδες μίλια δεν στάθηκαν εμπόδιο στο να αναπτυχθεί ένα εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας μέσα από το οποίο αναθερμάνθηκαν οι σχέσεις των δύο πόλεων.

Την εκδήλωση και στις δύο πόλεις άνοιξαν με μια ευχή, στο Newport o Father John Afendoulis και στη Σκιάθο ο Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Χούλης.

4

Στη συνέχεια το λόγο είχαν οι ομιλητές στη Σκιάθο, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκίαθος’, κ. Θοδωρής Τζούμας στο χαιρετισμό του ανέφερε,   “Σας καλοσωρίζουμε στην τέταρτη εκδήλωση που συνδιοργανώνουμε από το 2013 μέχρι σήμερα, μέσα από τις οποίες έχει αναπτυχθεί μια αμφίδρομη εκτίμηση και ενδιαφέρον μεταξύ των δύο πόλεων,  και μας δώθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε την ιστορία τους και υπέροχους ανθρώπους. Πρωταγωνιστές στη σημερινή εκδήλωση είναι οι μαθητές των δύο πόλεων, που με την καθοδήγηση των καθηγητών και δασκάλων τους, συμμετείχαν με ενθουσιασμό, αποδίδοντας με ευαισθήσια και φαντασία διηγήματα, τοποθεσίες, ήρωες, από το έργο του Παπαδιαμάντη. Οι ζωγραφιές τους μας θυμίζουν τα λόγια του Κωστή Παλαμά για τον Παπαδιαμάντη, «ένα περιβόλι είναι ο κόσμος πού μας παρουσιάζει στις ιστορίες του… Παντού ζωγραφιές των πραγμάτων, όχι άρθρα… Εικόνες, όχι φράσεις. Ο Παπαδιαμάντης είναι  ο μεγάλος ζωγράφος των ταπεινών»”.

5

Στο χαιρετισμό του ο Αντιδήμαρχος Σκιάθου Κωνσταντίνος Γιαννίτσης, συνεχάρει τους δύο συλλόγους για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης και τους ενθάρρυνε να συνεχίσουν τη χρήσιμη αυτή συνεργασία για τις δύο πόλεις.

Η Πρόεδρος του ‘Newport-Skiathos Club΄,  Chrissy Logothets  στο χαιρετισμό της έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Σκιαθίτικη καταγωγή της λέγοντας “Νιώθω μεγάλη υπερηφάνεια όταν οι άνθρωποι που δεν με ξέρουν με ρωτούν από πού στην Ελλάδα, είναι η οικογένειά μου και απαντώ, από τη Σκιάθο. Μέσα από τη δουλειά που έχω κάνει ως Πρόεδρος του Newport-Skiathos Club,  αυτά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχω μάθει πολλά για την καταγωγή μου. Κατάγομαι από ισχυρούς, ανεξάρτητους και πολυμήχανους Έλληνες και Ελληνίδες. Δεν ήταν τέλειοι, όπως δεν είμαι κι εγώ, αλλά ήταν η ενσάρκωση του ελληνικού νησιώτικου τρόπο ζωής … πίστη στο Θεό, αγάπη στην οικογένεια, καθώς και ένα πάθος για τη ζωή. Είμαι ευγνώμων στο Θεό που με ευλόγησε με ισχυρούς δεσμούς με το νησί της Σκιάθου. Μπορεί να μην επισκέπτομαι τη Σκιάθο συχνά, αλλά έχω μια βαθιά αγάπη για τη Σκιάθο και για τους Σκιαθίτες. H σημερινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, τον σπουδαίο Σκιαθίτη διηγηματογράφο. Η εκδήλωση έχει θέμα την έκθεση ζωγραφικής των ταλαντούχων μαθητών του Newport (Νιούπορτ) και της Σκιάθου, εμπνευσμένη από τα διηγήματα του Παπαδιαμάντη που τα περισσότερα εξελίσσονται στη Σκιάθο.”

2

Ο Δήμαρχος του Newport  Harry Winthrop, στο χαιρετισμό του δήλωσε “Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά στο Newport-Skiathos Club, στον «Οργανισμό της νήσου Σκιάθου» και στον  Πολιτιστικό Σύλλογο ‘Η Σκιάθος’ για τη διοργάνωση αυτής της υπέροχης εκδήλωσης. Είναι χαρά μου να βρίσκομαι εδώ σήμερα για να γιορτάσουμε τη συνεργασία των αδελφών πόλεων μεταξύ Newport και Σκιάθου, καθώς και για να θαυμάσουμε τα  έργα των  ταλαντούχων μαθητών. Μια συνεργασία αδελφών πόλεων ευδοκιμεί σε ένα περιβάλλον φιλίας και καλής θέλησης. Οι Σκιαθίτες που έφτασαν για πρώτη φορά στο Newport εγκαινίασαν αυτή τη φιλία … πρώτα ο ένας με τον άλλο, με άλλους Έλληνες, με τους Ιρλανδούς και ούτω καθεξής. Φανταστείτε για μια στιγμή, εάν οι πρώτοι Έλληνες που έφτασαν στο Newport  γνώριζαν ότι η θυσία και το θάρρος τους θα οδηγούσε σε μια φιλία μεταξύ της χώρας που κάποτε αποκαλούσαν το σπίτι τους και της χώρας που έκαναν το σπίτι τους. Καθώς ο «Οργανισμό της νήσου Σκιάθου» γιορτάζει την 50η επέτειό του, θα ήθελα να θυμηθείτε όλους τους Σκιαθίτες που δεν είναι σήμερα εδώ … διότι η κληρονομιά τους, έχει γίνει ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας του Newport.”

Με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης των πενήντα χρόνων από την ίδρυση του πρώτου Συλλόγου Σκιαθιτών στο Newport, “Island of Skiathos Organization”, η κυρία Μυρσίνη Λογοθέτη, απηύθυνε ένα χαιρετισμό, ως πρώην πρόεδρος του, η οποία συγκίνησε ιδιαίτερα, αναφερόμενη στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τη Σκιάθο, που άφησε πριν 58 χρόνια, για να εγκατασταθεί στο Newport.

1

Στη συνέχεια έγινε η βράβευση των μαθητών, η οποία έγινε με ιδιαίτερη δυσκολία, μιας και όλα τα έργα ήταν άξια βραβείου, ξεχώρισαν ωστόσο με ελάχιστη διαφορά οι, Κυριάκος Λαμάι (1ο Δημοτικό Σχολείο Σκιάθου), Ιωάννα Αντωνίτσα (2ο Δημοτικό Σχολείο Σκιάθου), Μαιρησούλα Μιτζέλου, Αναστασία Μπομπάι (Γυμνάσιο Σκιάθου), Ελευθερία Χατζηανδρέου (Γενικό Λύκειο Σκιάθου) και οι μαθητές του Δημοτικού του Newport, George Charlie, Gianni Spentzos, George Kennedy, Leda Mavrogianni, Mary Williams, Myrsine McKeon και Stephanie Williams.

Η εκδήλωση έκλεισε με  διάλογο των μαθητών των δύο πόλεων, οι μαθητές που πήραν  μέρος από τη Σκιάθο ήταν οι, Νίνα Τζαβαλιά, Νικόλας Σταμέλος, Robert Σταγγόπουλος και  Θανάσης Αναγνώστου.

ΠΗΓΗ