Έκθεση ζωγραφικής των μαθητών της Σκιάθου και του Newport,RI, USA,

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος‘ και το ‘Newport-Skiathos Club΄ του Newport, Rhode Island USA, προσκαλούν το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017, 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Σκιάθου «Μπούρτζι». στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής των μαθητών της Σκιάθου και του Newport,RI, USA, εμπνευσμένη από το έργο του Αλ. Παπαδιαμάντη, “Ζωγραφίζοντας τον κόσμο του Αλ. Παπαδιαμάντη”.

Ειδική αναφορά θα γίνει με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την ίδρυση του Island of Skiathos Organization, του πρώτου συλλόγου Σκιαθιτών στο Newport. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα στις δύο πόλεις μέσω σύνδεσης Skype.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Καλωσόρισμα
Σκιάθος, Θοδωρής Τζούμας Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’
Newport, Chrissy Logothets, Πρόεδρος του ‘Newport-Skiathos Club΄

Χαιρετισμοί Δημάρχων
Σκιάθος, Δημήτρης Πρεβεζάνος
Newport, Harry Winthrop

Newport, Μυρσίνη Λογοθέτη, 50 χρόνια Island of Skiathos Organization

Βράβευση έργων Σκιάθος και Newport

Μαθητές του Newport και της Σκιάθου σε διάλογο

Από το 2013, οπότε και εγκαινιάστηκε η συνεργασία μεταξύ του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’ και του Newport-Skiathos Club, είναι η τέταρτη φορά που συνδιοργανώνεται εκδήλωση μεταξύ των αδελφοποιημένων πόλεων, μέσα από την οποία έχει επιτευχθεί η σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των δύο πόλεων.
Η συστηματική μετανάστευση Ελλήνων προς τις ΗΠΑ άρχισε κατά το β΄ μισό του 19ου αι. Την εποχή εκείνη, οι Έλληνες εισέρχονταν στις ΗΠΑ ως «Λεβαντίνοι» , επειδή προέρχονταν από τη Μικρά Ασία και από ελληνικά νησιά που ανήκαν στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Μέχρι το 1880, οι Έλληνες μετανάστες στις ΗΠΑ δεν ξεπερνούσαν τις 2.000. Η πρώτη αξιοσημείωτη Ελληνική κοινότητα δημιουργήθηκε στη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνα, τη δεκαετία του 1850, τότε άρχισαν να μεταναστεύουν και οι πρώτοι Σκιαθίτες στην Αμερική. Οι περισσότεροι ταξίδευαν ως ναύτες στα ιστιοφόρα και ‘ξεμπάρκεναν’ στην Αγγλία ή σε άλλα Μεσογειακά λιμάνια για να συνεχίσουν το ταξίδι του για τον Νέο Κόσμο, την Αμερική, “Και ο Χριστοδουλής; Έγινεν ναυτικός περίφημος, αλλ’ από ετών δεν ήκουσές τι περί αυτού. Ίσως να επήγεν εις την Αμερικήν καθώς τόσοι άλλοι. ” γράφει ο Αλ. Παπαδιαμάντης στο διήγημα ‘Ολογυρα στη λιμνη’ .
Διάλεγαν να εγκασταθούν σε περιοχές κοντά στη θάλασσα, αφού τους ήταν δύσκολο να αποχωριστούν τη θάλασσα. Τους πρώτους μετανάστες ακολούθησαν και άλλοι, όπως γράφει Αλ. Παπαδιαμάντης στο διήγημα ‘Έρημο μνήμα’ “είχαν μισέψει για την Αμερική όπως όλοι και τους είχε κολλήσει από τους άλλους η μανία της μεταναστεύσεως, αν και θα ήσαν χρήσιμοι εις τον τόπο”.
Οι δύσκολες συνθήκες προσαρμογής και επιβίωσης ήταν η αιτία να λησμονήσουν πολλές φορές το νησί τους “Επήραν το φύσημα τους δια την Αμερικήν και ουδέ γράμμα έστειλαν πλέον” και άλλες φορές επέστρεφαν μετά από χρόνια όπως ο πρωταγωνιστής στο διήγημα ‘Ο Αμερικάνος’ του Αλ. Παπαδιαμάντη “Ὁ ξενιτευμένος γαμβρός, ὁ ἀπὸ εἰκοσαετίας ἀπῶν, ὁ ἀπὸ δεκαετίας μὴ ἐπιστείλας, ὁ ἀπὸ δεκαετίας μὴ ἀφήσας ποὺ ἴχνη, ὁ μὴ συναντήσας ποὺ πατριώτην, ὁ μὴ ὁμιλήσας ἀπὸ δεκαπενταετίας ἑλληνιστί”.
Οι περισσότεροι δεν ξεχνούσαν τους δικούς τους ανθρώπους στο νησί “Κατ’ εκείνας τας ημέρας έφθασεν επιστολή εξ Αμερικής. Ο Θανάσης έγραφεν ότι είναι καλά, και ότι ολίγον ακόμα θ’ αργήση να έλθη, δια να φέρη πολλές λίρες” Αλ Παπαδιαμάντης ‘Η τύχη απ’την Αμέρικα’. Την εποχή εκείνη στην Καλιφόρνια υπήρχε αποικία με το όνομα Σκιάθος, όπως γράφτηκε στην εφημερίδα ‘Εφημερίς’ το 1888, “Ουδείς ηδύνατο να φαντασθή ότι η Σκίαθος, η μικρά εκείνη νήσος των Βορείων Σποράδων η μόλις αριθμούσα τρισχιλίους κατοίκους ήτο δυνατό να έχη ολόκληρον αποικίαν εις τα απωτάτας ακτάς του νεόυ κόσμου, προς τιμήν της το ίδιον αυτής φέρουσα όνομα, Σκίαθος”.
Από τα τέλη του 19ου αιώνα οι Σκιαθίτες που μετανάστευαν στην Αμερική πήγαιναν κυρίως στις ανατολικές Πολιτείες, προς τον Ατλαντικό. Οι Πολιτείες Rhode Island και Massachusetts συγκέντρωναν τους περισσότερους Σκιαθίτες, η πόλη Newport της Πολιτείας Rhode Island, έγινε το νέο κέντρο των Σκιαθιτών. Οι περισσότεροι που εγκαστάθηκαν στο Newport ασχολήθηκαν με το ψάρεμα του αστακού, είναι καταγεγραμμένο πως το 1905 το ψάρεμα του αστακού γινόταν αποκλειστικά από τους Σκιαθίτες.
Το 1920 ο πλυθησμός του Newport ήταν 30.000 περίπου με την Ελληνική κοινότητα να αριθμεί 205 μέλη. Το 1924 ιδρύεται η Ελληνική εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα από τους Σκιαθίτες Σταμάτη Ν. Λογοθέτη και τον Αναστάσιο Π. Παπαδούλια. Το 1967 ιδρύεται ο Σύλλογος Σκιαθιτών του Newport “The Island of Skiathos Organization” με πρώτο πρόεδρο τον Δημήτρη Σαλονικιό.
Οι στενοί δεσμοί μεταξύ των Σκιαθιτών του Newport και της πατρίδας τους είχαν σαν αποτέλεσμα την αδελφοποίησή των δύο πόλεων, μετά από πρόταση του Δήμου Σκιάθου το 1996 προς τον Δήμου του Newport, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόταση.

ΠΗΓΗ

Prev Βόλος: Προληπτικός έλεγχος από το ΚΕΠ Υγείας στις γυναίκες του Δήμου Ρ. Φεραίου
Next Βόλος: Πανελλαδική σύσκεψη συνταξιουχικών οργανώσεων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ