Αλόννησος: «Βόμβα» για πρόκληση πυρκαγιών τα σπασμένα πεύκα

«Βόμβα» για την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου στην Αλόννησο, αποτελούν τα κλαδιά χιλιάδων πεύκων που έσπασαν και έχουν πέσει στο έδαφος, μέσα σε δασικές περιοχές, κατά το διάστημα του χιονιά και της έντονης κακοκαιρίας, που έπληξε το νησί το προηγούμενο διάστημα.

Όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου ο Δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, ο Δήμος έχει προχωρήσει στην ενοικίαση ειδικού μηχανήματος που μετατρέπει τα πεσμένα κλαδιά σε πριονίδι, ώστε να καθαριστούν τα σημεία που βρίσκονται κοντά στους δρόμους, όμως είναι σχεδόν αδύνατον να απομακρυνθούν τα χιλιάδες σπασμένα κλαδιά πεύκων που βρίσκονται μέσα σε δύσβατες, δασικές περιοχές. « Φοβάμαι ότι θα έχουμε μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο φέτος το καλοκαίρι, γιατί αυτά τα κλαδιά αποτελούν «βόμβα» για την εξάπλωση πιθανών πυρκαγιών, και είναι ήδη ξερά», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Βαφίνη, η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στη Στενή Βάλα και είχε σαν αποτέλεσμα να καούν 30 στρέμματα δασικής έκτασης, οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια. Όπως ανέφερε ο κ. Βαφίνης, κάτοικος του νησιού άναψε φωτιά για να κάψει κλαδιά ελιών που είχαν σπάσει από το χιόνι, αλλά εξαιτίας των ανέμων που έπνεαν στο νησί η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις. « Η φωτιά σταμάτησε στην κορυφή του βουνού, με τη βοήθεια των δυο πυροσβεστικών αεροσκαφών που έκαναν ρίψεις θαλασσινού νερού. Το πρόβλημα ήταν ότι στη Στενή Βάλα υπάρχουν αρκετές παραθεριστικές κατοικίες, που λίγο έλειψε να κινδυνεύσουν», είπε ο κ Βαφίνης.

Τέλος, σύμφωνα με το Δήμαρχο Αλοννήσου, η φωτιά παραμένει υπό έλεγχο, ενώ στη Στενή Βάλα παραμένουν τρία πυροσβεστικά οχήματα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν αναζωπυρώσεις. Οι δέκα πυροσβέστες που είχαν μεταβεί  στην Αλόννησο από το Βόλο, θα αναχωρήσουν σήμερα το μεσημέρι από το νησί.

 

 

ΠΗΓΗ

Prev Βόλος: Ξυλοδαρμός 26χρονης στα Κανάλια
Next Βόλος: Εξωδικαστικά έλυσαν τις διαφορές τους φοιτήτρια και διοικητικός του Π.Θ.