Ανακοίνωση του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας για τα εμβόλια

Ανακοίνωσε εξέδωσε ο σύλλογος γυναικών Καρδίτσας σχετικά με τα εμβόλια, αναφέροντας: «Το τελευταίο διάστημα αυξάνουν ανησυχητικά τα κρούσματα ιλαράς σε χώρες της Ευρώπης, αφού την περίοδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 14.000 περιστατικά και 43 θάνατοι. Στη χώρα μας, σύμφωνα με τα πρόσφατα επίσημα στοιχεία, έχουν καταγραφεί 196 κρούσματα ιλαράς, τα περισσότερα σε Αττική και Πελοπόννησο. Πρόκειται κυρίως για μικρά παιδιά από κοινότητες των Ρομά, καθώς και άτομα ηλικίας 25-44 ετών από τον γενικό πληθυσμό, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και εργαζόμενοι από το χώρο της υγείας δημόσιας και ιδιωτικής που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.
Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε φάση επιδημίας της ιλαράς, μιας νόσου που μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό, έως και θάνατο.
Στην περιοχή μας δεν έχουμε μέχρι στιγμής, κρούσματα ιλαράς, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για το πρόβλημα αυτό.

Επίσης μπροστά μας καθώς ξεκινά η χειμερινή περίοδος θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της γρίππης που την περσινή χρονιά στοίχισε πολλές ανθρώπινες ζωές. Άμεσα λοιπόν θα πρέπει να παρθούν μέτρα εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων με το αντίστοιχο εμβόλιο.
Απαιτείται και στις δύο περιπτώσεις εμβολίων να γίνονται τελείως δωρεάν. Όσοι θέλουν να εμβολιαστούν δωρεάν στην Καρδίτσα (είτε παιδιά για την ιλαρά είτε οι ευπαθείς ομάδες για την γρίπη), θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού με τον γιατρό του ΠΕΔΥ, ή συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΠΥ, ή στον αγροτικό γιατρό ή στο κέντρο υγείας. Γνωρίζουμε τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό που υπάρχει σ’ αυτές τις δομές που προαναφέραμε και την ταλαιπωρία που υπάρχει για όλους αυτούς που δεν έχουν δυνατότητα να πληρώσουν τον ιδιώτη γιατρό γαι την συνταγογράφηση του εμβολίου και πρέπει να πάνε στις δημόσιες δομές υγείας.
Ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας (μέλος ΟΓΕ) απαιτεί άμεσα το κράτος και οι φορείς του που έχουν την ευθύνη, να αναλάβουν την πλήρη και το φύλο, την κατάσταση της υγείας, που αποτελεί κρίσιμο θέμα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Τα εμβόλια, όπως και κάθε επιστημονικό επίτευγμα, πρέπει να αξιοποιούνται για να συμβάλλουν  στην πρόληψη προβλημάτων της υγείας του λαού. Απορρίπτουμε τις απόψεις του λεγόμενου «αντιεμβολιαστικού κινήματος».

Διεκδικούμε :
Υποχρεωτικό και δωρεάν εμβολιασμό του πληθυσμού από τις κρατικές μονάδες υγείας. Να σταματήσει ο εμβολιασμός να είναι ατομική ευθύνη.
Ανάπτυξη δημόσιων κέντρων υγείας με πλήρη εξοπλισμό και στελέχωση, που θα καλύπτουν πανελλαδικά και τις εμβολιαστικές ανάγκες όλου του πληθυσμού. Καμία απολύτως εμπλοκή των ΜΚΟ στους εμβολιασμούς.
Κρατικές κινητές μονάδες για τον εμβολιασμό κοινωνικών ομάδων όπως πρόσφυγες – μετανάστες, Ρομά, ηλικιωμένοι, ΑμΕΑ κλπ.
Εφοδιασμό των κρατικών μονάδων υγείας με επαρκή αριθμό όλων των εμβολίων, με αποκλειστική ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από τα  ασφαλιστικά ταμεία.
Με ευθύνη του κράτους να εξασφαλιστεί η έγκαιρη, συνεχής και υπεύθυνη ενημέρωση των γονιών, και συνολικά του πληθυσμού, σχετικά με τον εμβολιασμό, με τους εξειδικευμένους επιστήμονες και τους φορείς τους.
Συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση σχετικά με τα εμβόλια και την εμβολιαστική κάλυψη όλων των υγειονομικών.
Ένταξη στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού όλων των εμβολίων που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα ασφαλή και αποτελεσματικά. Να παρέχονται σε όλους δωρεάν, με αυστηρά και μόνο επιστημονικά κριτήρια.

 

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Prev Καρδίτσα: Την Κυριακή οι εκλογές για την ανάδειξη Δ.Σ. Συνταξιούχων ΙΚΑ
Next Προσπάθεια δρομολόγησης έργου διαχείρισης αστικών λυμάτων Σκοπέλου