Αποκαθίστανται σταδιακά τα προβλήματα-Σε ετοιμότητα για νέα επιδείνωση την Τετάρτη (video)

Αποκαθίστανται σταδιακά τα προβλήματα που προκάλεσαν οι σφοδρές χιονοπτώσεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Από την τροχαία έχουν ληφθεί μέτρα για την πρόληψη ατυχημάτων και την ασφαλή κίνηση των οχημάτων με την διακοπή της κυκλοφορίας σε περιφερειακούς δρόμους.

Πολικές θερμοκρασίες επικρατούν στη Βόρεια Ελλάδα, Στους μείον 21 βαθμούς νωρίς το πρωί, ο υδράργυρος στο Νευροκόπι Δράμας, -19 σε Φλώρινα και Πτολεμαΐδα.
Αποκλεισμένο παραμένει τμήμα του ορεινού οδικού δικτύου.

Δεκάδες άτομα έχει απεγκλωβίσει ή διασώσει η Πυροσβεστική από τα χιόνια σε ολόκληρη την επικράτεια το τελευταίο 24ωρο. 21 άτομα μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, ανάμεσά τους τέσσερα άτομα που παγιδεύτηκαν στην περιοχή της Πεντέλης.

 

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες για την κίνηση των οχημάτων σε σημεία του επαρχιακού κυρίως οδικού δικτύου σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Με επιτυχία αντιμετώπισε ο μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την Αττική και τα νησιά, με προληπτικά μέτρα και συντονισμό των υπηρεσιών».

Αυτήν την εκτίμηση εξέφρασε και η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ερωτηθείσα νωρίτερα από την ΕΡΤ. Επίσης, η κ. Δούρου υπενθύμισε ότι η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής αναμένει τις αποφάσεις των δήμων για τη λειτουργία των σχολείων αύριο, ώστε να ενημερωθούν έγκαιρα, από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας, οι εργαζόμενοι γονείς και οι μαθητές.

Εν τω μεταξύ, όλες οι κεντρικές και περιφερειακές οδικές αρτηρίες παρέμειναν ανοιχτές. Λόγω της αυξημένης ποσότητας αλατιού που έριχναν από νωρίς τα ειδικά οχήματα της Περιφέρειας δεν υπήρξαν προβλήματα από τον παγετό κατά τις πρωινές ώρες. Μικρό πρόβλημα παρουσιάστηκε μόνο στη λεωφόρο Μεσογείων, στις 3 τα ξημερώματα, περίπου για μισή ώρα, όταν σημειώθηκε σφοδρή χιονόπτωση κατά την απομάκρυνση των φορτηγών για ανεφοδιασμό με αλάτι από τον πλησιέστερο σταθμό της Περιφέρειας στην περιοχή. Προβλήματα δημιουργήθηκαν τις πρωινές ώρες στα εσωτερικά δημοτικά οδικά δίκτυα, τα οποία αντιμετωπίστηκαν με τη χρήση αλατιού.

Επίσης, θετικά λειτούργησε και η απόφαση των περισσότερων δήμων να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί σήμερα. Εν τω μεταξύ, νέα επιστολή για επανεκτίμηση της κατάστασης σχετικά με τη λειτουργία ή μη των σχολείων αύριο, απέστειλε σε όλους τους δημάρχους -όπως και χθες- από νωρίς η κ. Δούρου, με την επισήμανση ότι αφενός προέχει η ασφάλεια των μαθητών αφετέρου η ενημέρωση προς τους μαθητες και τους γονείς θα παρέχεται από την σελίδα της Περιφέρειας στο facebook και την ιστοσελίδα της.

Σε 46 απο τους 66 δήμους δεν λειτούργησαν σήμερα τα σχολεία. Κλειστά και τα δικαστήρια της Αθήνας

Κλειστά θα παραμείνουν και την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου σχολικά συγκροτήματα όλων των βαθμίδων σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, εξαιτίας του παγετού και των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών.

Στο νομό Θεσσαλονίκης, ο δήμος Βόλβης ανακοίνωσε πως δεν θα λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί. Κλειστά θα παραμείνουν επίσης όλα τα σχολεία στους δήμους Ωραιοκάστρου και Χαλκηδόνας με απόφαση δημάρχων για την ασφάλεια των μαθητών.

Στον δήμο Λαγκαδά, εκτός από τα σχολεία, κλειστές θα παραμείνουν οι μονάδες των ΙΕΚ, του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και οι παιδικοί σταθμοί.

Από τον δήμο Πολυγύρου Χαλκιδικής ανακοινώθηκε πως αύριο Τετάρτη η προσέλευση των μαθητών μπορεί να γίνεται έως τις 9:30 το πρωί, λόγω του παγετού στις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων. Μαθήματα δεν θα πραγματοποιηθούν στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής, ενώ κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία της παραλιακής ζώνης του δήμου (Όλυνθος, Γερακινή Καλύβες, Ορμύλια, Μεταμόρφωση).

Λόγω της παρατεινόμενης κακοκαιρίας κλειστές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Κιλκίς, ενώ δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων στον δήμο Κατερίνης.

Στον δήμο Έδεσσας κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή, αντίθετα κανονικά θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί της πόλης.

Με απόφαση των δημάρχων Αργιθέας, Καρδίτσας, Λίμνης Πλαστήρα, Σοφάδων, Μουζακίου και Παλαμά όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου λόγω του πολύ ισχυρού παγετού και της πρόβλεψης για νέα χιονόπτωση.

Οι παιδικοί σταθμοί των Δήμων Καρδίτσας, Μουζακίου, Παλαμά και Σοφάδων θα λειτουργήσουν κανονικά.

Για την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου, στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Κοζάνης, τα σχολεία Κοζάνης, Εορδαίας, Σερβίων Βελβεντού και Βοΐου θα παραμείνουν κλειστά, με απόφαση των δημάρχων. Επίσης στην ΠΕ Φλώρινας, το ίδιο θα ισχύσει με αποφάσεις των δημάρχων Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών. Στην ΠΕ Γρεβενών με απόφαση των δημάρχων Γρεβενών και Δεσκάτης οι σχολικές μονάδες δεν θα λειτουργήσουν. Στην ΠΕ Καστοριάς, τέλος, με απόφαση των δημάρχων Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Νεστορίου τα σχολεία θα παραμείνουν επίσης κλειστά.

Ο ΟΑΣΑ ανακοινώνει ότι λόγω της χιονόπτωσης και ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες, θα υπάρχουν μεταβολές/τροποποιήσεις στο δίκτυο των λεωφορειακών γραμμών για τις οποίες μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά από τον ακόλουθο σύνδεσμο «Μεταβολές».

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε και στο πληροφοριακό κέντρο του ΟΑΣΑ 11185.

Κανονικά εκτελούνται πλέον τα δρομολόγια του προαστιακού από Δουκ. Πλακεντίας μέχρι το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», τα οποία είχαν διακοπεί νωρίς το πρωί λόγω διακοπής ρεύματος.

Η εικόνα του καιρού θα διατηρηθεί αμετάβλητη και τις πρώτες ώρες της Τρίτης 08/01/2019, όμως σταδιακά και έως το πρωί τα φαινόμενα θα περιοριστούν στις Κυκλάδες και την Κρήτη και θα εξασθενήσουν σημαντικά. Νέα επιδείνωση του καιρού αναμενέται από την Τετάρτη.

Πηγή:ΕΡΤ

www.ert.grΠΗΓΗ