Αστρονομική παρατήρηση με τηλεσκόπια στην παραλία του Βόλου

Μια πλούσια αστρονομική παρατήρηση με τηλεσκόπια της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος της πόλης μας θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή, από 7 μ.μ. μέχρι 10 μ.μ. στην παραλία του Βόλου δίπλα στην πύλη του Λιμεναρχείου, εκεί ακριβώς όπου ήταν αγκυροβολημένη η «Αργώ» και είναι στημένο ένα κιόσκι.

Κατ’ αρχήν θα γίνει παρατήρηση του Ήλιου, που θα φαίνεται δυτικά, με τις κηλίδες του και προεξοχές του. Η παρατήρηση θα γίνει τόσο με το ειδικό ηλιακό τηλεσκόπιο, όσο και με τά άλλα διοπτρικά και κατοπτρικά τηλεσκόπια, που θα έχουν ειδικό φίλτρο στον αντικειμενικό τους φακό. Και όταν ο Ήλιος δύσει, θα φαίνεται αρκετά καθαρά ο μηνίσκος της Σελήνης, με τα όρη, τις «θάλασσες» και τους εντυπωσιακούς κρατήρες της.

Στη συνέχεια κατά τις 9 μ.μ. όταν τα γύρω φώτα σβήσουν, χάρη στην ευγενή συνδρομή του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, θα φανούν τα αστέρια και τα 4 τηλεσκόπια θα στραφούν προς αυτά για να παρατηρήσουν οι επισκέπτες προς τη Δύση τον μεγάλο αστερισμό του Ωρίωνα, με το ωραίο σκοτεινό νεφέλωμα της Κεφαλής Ίππου, καθώς και τον αστερισμό του Ταύρου με το σμήνος των αστέρων των Πλειάδων (κοινώς Πούλια) και των Υάδων.
Ύστερα θα γίνει παρατήρηση και άλλων αστέρων και αστερισμών, όπως του Ηνιόχου, των Διδύμων, του Μεγάλου Κυνός, του Καρκίνου κ.λπ.

Παράλληλα θα γίνεται παρατήρηση και αρκετών πλανητών όπως της Αφροδίτης, που θα φαίνεται σαν μισοφέγγαρο, του Δία προς το Νότο, με τους 4 μεγάλους δορυφόρους του, τους λεγόμενους δορυφόρους του Γαλιλαίου, τον κοκκινωπό Άρη κ.λπ.
Καθόλη τη διάρκεια της παρατήρησης, ένα Μέλος της Εταιρείας θα «ξεναγεί» το πλήθος στους διάφορους αστέρες και αστερισμούς του ουρανού, με την ονοματολογία, την ιστορία και τη μυθολογία τους, δείχνοντάς τους με λαμπερές ακτίνες λέιζερ.
Η εκδήλωση εντάσσεται στη «Διεθνή Ημέρα Αστρονομίας» που άρχισε να γιορτάζεται από το 1973, στις Ηνωμένες Πολιτείες με τη συμμετοχή των Συλλόγων Ερασιτεχνικής Αστρονομίας. Όλοι δε οι 30 και πλέον παρόμοιοι σύλλογοι της Ελλάδος θα γιορτάσουν την ημέρα αυτή με τον ίδιο τρόπο.

ΠΗΓΗ