Βόλος: Άρχισαν οι “Μέρες Ραδιοφώνου” στο Μουσείο της πόλης (photos & vid)

Εγκαινιάστηκε σήμερα η έκθεση «Μέρες Ραδιοφώνου» στο φιλόξενο χώρο, του Μουσείου Πόλης του Βόλου, σε συνεργασία πολλών ανθρώπων που αγαπούν το ραδιόφωνο. Άλλωστε όπως τόνισε η συντονίστρια της ΕΡΤ Βόλου Φρόσω Παύλου, «για μας τους ανθρώπους του ραδιοφώνου, η σημερινή ημέρα έχει έναν επιπλέον συμβολισμό: το ραδιόφωνο ήταν, είναι και θα είναι το μέσο που αγαπήσαμε περισσότερο και που μέσω αυτού καθημερινά επικοινωνούμε με όλους εσάς».

IMG_1351

Διοργανωτές της έκθεσης είναι η Δ/νση Αρχείων, Μουσείων & Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.- ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του Δήμου Βόλου, η Ε.Ρ.Τ. Βόλου και ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Βόλου, στον οποίο ανήκει και η πρωτοβουλία του εγχειρήματος. Πολύτιμοι συνεργάτες είναι το Μουσείο Ραδιοφώνου «Αντώνης Ταβάνης» στο Λαύκο Πηλίου,  η Φωτογραφική Λέσχη Βόλου όπως και ο Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού του 2ου ΕΠΑ.Λ. Νέας Ιωνίας – 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Βόλου.

IMG_1362

Tην εκδήλωση χαιρέτησε ο ιστορικός και προϊστάμενος του Τμήματος Μουσείων του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ, Γιάννης Κουτής που σημείωσε ότι με τη συνεργασία όλων κατέστη δυνατή η πραγματοποίηση της συγκεκριμένης έκθεσης. Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής και ψυχή του όλου εγχειρήματος, Τζαννέτος Παπαγεωργίου, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η έκθεση αποτελεί μια προσπάθεια αναζωπύρωσης του ενδιαφέροντος και της σχέσης των συμπολιτών και επισκεπτών γενικότερα της έκθεσης με το ραδιόφωνο.

Τόνισε ότι στον αρχικό πυρήνα του Συλλόγου υπήρχε πάντα το ραδιόφωνο, οπότε η έκθεση αυτή ήλθε ως φυσική κατάληξη σε μία σειρά εκδηλώσεων. Τέλος ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν για την πραγματοποίηση της έκθεσης αλλά και των δράσεων που θα ακολουθήσουν το χρονικό διάστημα που θα είναι ανοιχτή από σήμερα έως και τις 23 Απριλίου 2017 και θα δημοσιοποιηθούν εγκαίρως.

IMG_1360
Αριστερά η Φρόσω Παύλου και δεξιά ο Αντώνης Ανδριανίδης

Από την πλευρά της η συντονίστρια της ΕΡΤ Βόλου, Φρόσω Παύλου, έκανε μία σύντομη αναφορά στην ιστορική διαδρομή των 69χρόνων της ΕΡΑ Βόλου, της σημερινής πολυδύναμης ΕΡΤ Βόλου, αφού εκτός του ραδιοφωνικού προγράμματος που παράγει καθημερινά, συμμετέχει ενεργά στο τηλεοπτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ, αλλά και στο διαδίκτυο. Επιπλέον επισήμανε ότι  μετά την 11η Ιουνίου του 2013, όταν «έπεσε το μαύρο» και ανακοινώθηκε το κλείσιμο της ΕΡΤ, ο σταθμός του Βόλου συνέχισε  την λειτουργία του κανονικά, χωρίς να λείψει ούτε μια μέρα από τα ερτζιανά, παρά τα πολλά και κάποιες φορές ανυπέρβλητα προβλήματα, με τη βοήθεια της κοινωνίας του Βόλου και ειδικά των αλληλέγγυων. «Από την επαναλειτουργία μέχρι σήμερα, η αγωνία μας, η καθημερινή μας φροντίδα είναι η κάλυψη όλων των θεμάτων της τοπικής μας κοινωνίας, αλλά και όλων των κοινωνιών του νομού Μαγνησίας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και όσων γεγονότων διαδραματίζονται στο ελλαδικό και παγκόσμιο γίγνεσθαι». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην προσφορά όλων των εργαζομένων στην ΕΡΤ Βόλου και στην προσπάθειά τους ν’ ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις του ραδιοφωνικού κοινού, «δείχνοντας στην πράξη ότι η στήριξη, η αλληλεγγύη, ο αγώνας και η αγάπη που μοιραστήκαμε, κατά τη διάρκεια του δίχρονου αγώνα, δικαίως εδόθη με τέτοια απλοχεριά». Ευχαρίστησε τέλος όλους όσοι συνέβαλλαν για να γίνει η έκθεση αυτή πραγματικότητα.

IMG_1330
Εκθέματα από την ΕΡΤ ΒΟΛΟΥ

Ο διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, Αντώνης Ανδριανίδης, επισήμανε ότι μία από τις βασικές αποστολές του σχολείου είναι το άνοιγμα στην κοινωνία και η έκθεση αυτή αποτελεί μία πολύ καλή αφορμή. Επιπλέον τόνισε ότι ως εκπρόσωποι της επαγγελματικής εκπαίδευσης  «μας δόθηκε η ευκαιρία να δείξουμε στο ευρύ κοινό ένα μέρος από τον τεχνικό εξοπλισμό που υπάρχει στο σχολείο και χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση των μαθητών. Άλλωστε το ραδιόφωνο προσεγγίζεται μέσα από τα αναλυτικά προγράμματα με πολλούς τρόπους».

IMG_1329
Εκθέματα από το Μουσείο Ραδιοφώνου «Αντώνης Ταβάνης»

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο χώρο της έκθεσης. Στην είσοδο της έκθεσης κάποιος μπορεί να θαυμάσει ραδιοφωνικές συσκευές που παραχώρησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαύκου «Δράση» και αποτελούν εκθέματα του μουσείου ραδιοφώνου ‘Αντώνης Ταβάνης» που λειτουργεί όλο το χρόνο με πολύ περισσότερα εκθέματα στο Ν. Πήλιο.

IMG_6595
Μικρόφωνα και αρχειακό υλικό από την ΕΡΤ ΒΟΛΟΥ

Απέναντι υπάρχουν εκθέματα της ΕΡΤ Βόλου, κυρίως  υλικά και τεχνολογικός εξοπλισμός του ραδιοφώνου  από την πρώτη μέρα λειτουργίας του, ενώ ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει την λειτουργία τους και να ακούσει εκπομπές ηχογραφημένες και αποτυπωμένες σε ταινίες, όταν ακόμα η τεχνολογία δεν είχε ανακαλύψει τις κασέτες ή τα cd. Σημειώνεται ότι η ΕΡΤ Βόλου του χρόνου γιορτάζει τα 70 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας της στα ερτζιανά.

IMG_1331

Στη συνέχεια ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την εξέλιξη του ραδιοφώνου σε τρεις διαφορετικούς κύκλους. Κατ’ αρχήν την εξέλιξη της τεχνολογίας, τους εφευρέτες, τους πρωτοπόρους και τους τεχνικούς που κατάφεραν μέσα σε ελάχιστα χρόνια, από πρωτόγονα πειράματα να φτάσουμε σήμερα στην ψηφιακή τεχνολογία. Ακολουθούν οι παραγωγοί των εκπομπών, οι δημοσιογράφοι, οι χρηματοδότες, ακόμη και οι διοικητικοί ενός ραδιοφωνικού σταθμού. Και ο τρίτος κύκλος είναι οι ακροατές.

IMG_1369

Η οπτική από την πλευρά του μικροφώνου, εκεί που βρίσκεται ο δέκτης.  Υπάρχει ιδιαίτερη αναφορά στους ραδιοπειρατές, αλλά και τα τοπικά ραδιόφωνα που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια και φυσικά αυτά που λειτουργούν σήμερα.

IMG_1337
Εκθέματα και εκπαιδευτικό υλικό από τον Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας-1ου Ε.Κ. Βόλου

Στο τέλος της έκθεσης, ο επισκέπτης με την καθοδήγηση μαθητών και εκπαιδευτικών του 2ου Επαγγελματικού Λυκείου Ν. Ιωνίας και του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Βόλου θα ξεναγηθεί στα ενδότερα τεχνολογικά συστήματα του ραδιοφώνου και της λειτουργίας του, αλλά θα ενημερωθεί και για το πρότυπο διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό που λειτουργεί στο χώρο του 1ου Ε.Κ. Βόλου.

IMG_6594

Τα σημερινά εγκαίνια τίμησαν πολλοί Βολιώτες, οι οποίοι περιηγήθηκαν για ώρα στα εκθέματα ενώ πολλοί άκουσαν ηχητικά αποσπάσματα με την ιστορία του ραδιοφώνου.

ΠΗΓΗ