Βόλος: Αναπάντητα ερωτήματα για το έλλειμμα στο δημοτικό ταμείο

Θύελλα ξεσήκωσαν στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου δύο επερωτήσεις των αντιπολιτεύσεων για το έλλειμμα ύψους 270.000 ευρώ που διαπιστώθηκε στο ταμείο του δήμου Βόλου, μετά και το ρεπορτάζ στην εφημερίδα “Θεσσαλία” για τα όσα ισχυρίστηκε στο πλαίσιο της πειθαρχικής διαδικασίας ο ταμίας του δήμου. Καταγγελίες για αρκετές παρατυπίες στη διαδικασία διερεύνησης του θέματος κατήγγειλε η επικεφαλής της παρατάξης “Επιλογή Ευθύνης”, Νατάσσα Οικονόμου, ενώ ιδιαίτερα αυστηρός με τον τρόπο που αντιμετωπίζει το θέμα η δημοτική αρχή, εμφανίστηκε ο επικεφαλής των “Δρόμων Συνεργασίας”, Μαργαρίτης Πατσιαντάς, αλλά και ο Μ. Μιτζικός της “Δύναμης Βόλου”. Η δημοτική αρχή δεν απάντησε επί της ουσίας στις ερωτήσεις και επέκρινε ειδικά τις αντιπολιτεύσεις που βάσισαν την επερώτησή τους στο δημοσίευμα της εφημερίδας. “Δεν θα απαντάμε εμείς σε εκδότη και δημοσιογράφους για ένα θέμα που είναι εμπιστευτικό και υπήρξε διαρροή” τόνισε ο ασκών χρέη δημάρχου Θάνος Θεοδώρου, αποφεύγοντας να δώσει ουσιαστική απάντηση για την υπεξαίρεση δημοτικού χρήματος.

Η συζήτηση άναψε μετά τα σχόλια του προέδρου του Δ.Σ. Γ. Μουλά στο τέλος της ανάγνωσης της επερώτησης της “Επιλογής Ευθύνης” και των “Δρόμων Συνεργασίας” για το έλλειμμα στο ταμείο και την πιθανή εμπλοκή αντιδημάρχων. “Σιγά μην απαντήσουμε στον εκδότη και στους δημοσιογράφους της εφημερίδας. Κάνετε λάθος που μας εγκαλείτε γι αυτό”, είπε.

Όταν τοπικό μέσο κάνει ρεπορτάζ με συγκεκριμένο περιεχόμενο και αναφέρεται σε συγκεκριμένη κατάθεση του ταμία του δήμου και περνούν 10 μέρες και η δημοτική αρχή δεν απαντά, δεν έχουν δικαίωμα οι δημοτικοί σύμβουλοι ή όποιος το επιθυμεί να θέσει ερώτηση και να θέσει ζητήσει απάντηση το πλαίσιο του δημοτικού συμβουλίου;” αναρωτήθηκε ο κ. Πατσιαντάς.

Παίρνοντας το λόγο ο ασκών χρέη δημάρχου, Θ. Θεοδώρου, άσκησε κριτική στις αντιπολιτεύσεις ότι μόνιμα προβαίνουν σε καταγγελίες και προσφυγές και δεν κάνουν ουσιαστική αντιπολίτευση. Δεν μας ενδιαφέρει η μικροπολιτική. Έχετε επιλέξει λάθος τρόπο να παραμένετε στην επικαιρότητα. Αν συνεχίσετε έτσι ο κόσμος θα γελάει μαζί σας. Θα μείνετε στην ιστορία ως η αντιπολίτευσης της καταγγελίας και της ρουφιανιάς και όχι αυτή που βοήθησε την πόλη να κάνει έργο”. Επιτέθηκε κατά της εφημερίδας λέγοντας αποτελεί εργαλείο του συστήματος που το χρησιμοποιούν κάποιοι να κάνουν τη δουλειά τους όπως ο πρώην δήμαρχος Π. Σκοτινιώτης (το υπονόησε) που ενεργείς ως αρχισυντάκτης του φύλλου. “ Η εφημερίδα δημοσίευσε κάτι απόρρητο. Είναι μια πειθαρχική διαδικασία σε εξέλιξη. Πείτε μου εσείς να ξέρετε ποιοι απαρτίζουν το πειθαρχικό και από που προήλθε η διαρροή. Δεν υπάρχει κάτι επίσημο. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όσο η διαδικασία σε εξέλιξη υπάρχει εμπιστευτικότητα και απόρρητο” επισήμανε.

Εκτίμησε ότι η επερώτηση αποκρύπτει σκοπιμότητα. “Νομίζετε ότι χτυπάτε τη δημοτική αρχή. Σιγά μη φοβηθήκαμε ,γνωρίζετε πως έχουν οι διαδικασίες. Διαβάσατε την ΕΔΕ και ξέρετε τις απαντήσεις. Εγώ στο ερώτημα δεν θα απαντήσω γιατί υπάρχει πειθαρχική διαδικασία σε εξέλιξη. Όταν ολοκληρωθεί θα ενημερωθεί το σώμα όπως πρέπει. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Μην ασχολείστε με γελοιότητες και μικρότητες”.

Επιπλέον τόνισε ότι κακώς τον εγκαλεί η αντιπολίτευση που κάλεσε τον Αχ. Μπέο να παραδώσει το χρυσό κλειδί της πόλης στον Εφραίμ και αναφέρθηκε σε θέματα που εκτίμησε ότι αποτελούν “αμαρτίες” της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Εύκολα, προβλέψιμο” χαρακτήρισε τον δημαρχεύοντα ο κ. Πατσιαντάς, τονίζοντας ότι δεν απαντά για την ταμπακιέρα αναφορικά με το έλλειμμα στο ταμείο. Για το χρυσό κλειδί της πόλης που δόθηκε στον Εφραίμ, είπε: «Μην προσπαθείτε να υποτιμήσετε αυτό που συνέβη. Δεν είναι πρέπον να χρησιμοποιείτε αυτούς τους τρόπους για να πετυχαίνετε τους επικοινωνιακούς στόχους σας παρακάμπτοντας το θεσμικό ρόλο της αντιπολίτευσης. Την καταστρατηγήσατε τη διαδικασία. Θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί ως παράταξη απέναντί σας». 

Στη συνέχεια η επικεφαλής της α’ ελάσσονος μειοψηφίας, Νατάσσα Οικονόμου, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για λάσπη και λαϊκισμό. “Επειδή ο κ. Θεοδώρου είπε για ρουφιανές, άμα δεν σέβεστε τις διαδικασίες και τη νομιμότητα, εμείς θα προσφεύγουμε σε υπερκείμενα όργανα. Είστε μόνιμοι πελάτες των δικαστηρίων κάνοντας μηνύσεις σε ότι κινείται και κάνει κριτική στο έργο σας και δεν φροντίζετε για τη νόμιμη λειτουργία του Δ.Σ. Το μόνο που συμφωνώ μαζί σας είναι ότι ο κόσμος κρίνει. Δεν ξέρω ποιοι θα είναι εδώ το 2019. Κανένας όμως δεν μπορεί να εξαπατά όλους για πάντα. Το 2019 δεν θα είστε εσείς σε αυτά τα έδρανα. Όσον αφορά στην τελευταία αναφορά μας, στρεψοδικείτε και πάλι θα κριθεί δικαστικά”.

Επιπλέον τόνισε ότι το θέμα του ελλείμματος που η δημοτική αρχή εμμένει ότι εκείνη δημοσιοποίησε, το έκανε γιατ να προστατευτεί. “Δεν δώσατε συνέντευξη. Κάνατε εκτελεστική στα μουλωχτά. Ο κ. Στόικος ενημερώθηκε τι γινόταν από άλλους και ήλθε 20 λεπτά από τη συνεδρίαση. Κάνατε γαργάρα τα μαγειρέματα στο πρωτόκολλο. Δεν θέλατε να λάβουμε γνώση της ΕΔΕ. Τρία χρόνια είστε δημοτική αρχή. Εσείς κρίνεστε, ούτε το πολιτικό σύστημα ούτε οι προηγούμενες δημοτικές αρχές. Κάτω από τη μύτη σας έκαναν φτερά 270.000 ευρώ, πόσω μάλλον και αν υπήρχαν εντολές αντιδημάρχων” τόνισε.

Ο επικεφαλής της  παράταξης «ΔΥΝΑΜΗ ΒΟΛΟΥ» Μιχ. Μιτζικός είπε ότι σέβεται   τη διαδικασία και συμπλήρωσε: «Εμείς θέσαμε προσεγμένα την ερώτηση. Θα περίμενα μια εμπιστευτική ενημέρωση στους επικεφαλής για το σοβαρό αδίκημα της υπεξαίρεσης. Δεν είστε η πρώτη αλλά πρέπει να είστε η τελευταία δημοτική αρχή που συμβαίνει αυτό. Έχετε υποχρέωση έναντι των δημοτών. Η αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να ασκεί κριτική και έλεγχο και  είναι πολιτικό ατόπημα να μην δίνετε απαντήσεις. Εμείς φέραμε προτάσεις κι ερωτήσεις για  σοβαρά θέματα της πόλης  και τις πετάξατε». 

Τέλος κάλεσε  το σώμα να ομονοήσει για πέντε έργα στην πόλη, με τα 250 εκ. ευρώ που θα διαχειριστούμε τα επόμενα χρόνια. 

Ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής, δημοτικός σύμβουλος, Αν. Μπατζιάκας, ισχυρίστηκε ότι ψευδώς η κ. Οικονόμου είπε ότι δεν δόθηκε χρόνος να μελετήσουν το φάκελο τα μέλη της επιτροπής για να του απαντήσει ο Ν. Στόϊκος ότι ψεύδεται. «Ομόφωνη ήταν η απόφαση της Εκτελεστικής, αν ο κ. Στόικός δεν είχε το χρόνο να μελετήσει ας μην την ψήφιζε” επισήμανε ο κ. Μπατζιάκας.

Ο κ. Θεοδώρου ζήτησε από την κ. Οικονόμου να πάει στα δικαστήρια αν υπάρχον παρατυπίες και τις γνωρίζει όλος ο κόσμος, όπως ισχυρίστηκε η ίδια.

ΠΗΓΗ

Prev Βόλος: Δεν συμφώνησαν σε κοινό ψήφισμα στήριξης των συμβασιούχων
Next Βόλος: Πολλοστή σύλληψη για αφορολόγητο καπνό