Βόλος: Αντιδρούν οι γιατροί σε ασφαλιστικό, λίστα χειρουργείου και γιατρούς με μπλοκάκια

Το ασφαλιστικό, η λίστα χειρουργείου, η πρόθεση να καλύψουν ανάγκες των νοσοκομείων γιατροί με μπλοκάκια, ο διαχωρισμός των πανεπιστημιακών και νοσοκομειακών γιατρών αναφορικά με τη δυνατότητα να προσφέρουν υπηρεσίες και στον ιδιωτικό τομέα, απασχόλησαν τους γιατρούς της Θεσσαλίας σε σύσκεψη που έγινε στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Ειδικότερα, στο περιθώριο του Καραβανιού της Υγείας που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λάρισα, αργά το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας όλων των Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών και Κέντρων Υγείας της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας και παρουσία εκπροσώπων της ομοσπονδίας τους.
Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ Βόλου ο πρόεδρος της Ένωσης γιατρών του Νοσοκομείου Βόλου και των Κέντρων Υγείας Μαγνησίας, Νίκος Χαυτούρας, πέρα από την υποστελέχωση και απαξίωση του ΕΣΥ, το ασφαλιστικό αποτελεί μια μεγάλη πληγή για τους γιατρούς, γιατί τους απαξιώνει. “Ο μισθός του γιατρού περικόπτεται ενώ στην ουσία χάνουμε τις όποιες εισφορές πληρώναμε στο δικό μας ταμείο. Και να μπορούσαμε να πληρώσουμε τη δική μας εισφορά και αυτή του εργοδότη πάλι θα χάσουμε τα χρήματα, γιατί υπάρχει το ταβάνι των 2000 ευρώ μικτά, ως ανώτερη σύνταξη”, εξήγησε.

Επιπλέον οι γιατροί συζήτησαν τη νέα τροπολογία σύμφωνα με την οποία, τη λίστα χειρουργείου (ασθενείς) θα εγκρίνει και ο διοικητής του Νοσοκομείου. “Μέχρι τώρα αποφάσιζε ο θεράπων γιατρός μαζί με μία επιτροπή από την κλινική που νοσηλεύονταν ο ασθενής πότε θα γίνει το χειρουγείο. Η έγκριση του διοικητή, οποίος θα μπορεί να κάνει και αλλαγές, μας δημιουργεί υποψίες για αλισβερίσια και αντιδρούμε. Η πρόταση της Ομοσπονδίας μας είναι να πάμε σε συνελεύσεις και να ενημερώσουμε τα μέλη μας και να απειθαρχήσουμε” εξήγησε ο κ. Χαυτούρας.

Επιπλέον ανέφερε ότι συζητήθηκε η δυνατότητα που δίνεται στους γιατρούς που προσφέρουν υπηρεσίες σε Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία να χειρουργούν και σε ιδιωτικές κλινικές, ενώ αυτό δεν μπορούν να τον κάνουν οι γιατροί των υπόλοιπων νοσοκομείων. “Μιλάμε για γιατρούς δύο ταχυτήτων. Αυτό δεν είναι δίκιο. Εμείς λέμε ο γιατρός του δημοσίου πρέπει να προσφέρει τις υπηρεσίες του μόνο μέσω των Νοσοκομείων”.

Τέλος επισήμανε ότι οι γιατροί είναι αντίθετοι στην προοπτική να εξυπηρετούν τις ανάγκες των Νοσοκομείων, γιατροί ελεύθεροι επαγγελματίες με μπλοκάκια. “Αυτό αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και εξετάζεται. Εμείς δεν επιθυμούμε να εφαρμοστεί σε καμία περίπτωση. Δεν σώζεται η υγεία με επικουρικούς και μετακινήσεις και γιατρούς με μπλοκάκια.

ΠΗΓΗ

Prev Να σωθούν τα κυπαρίσσια της Αργαλαστής ζητά η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία
Next Οι εμποροϋπάλληλοι Καρδίτσας στο πλευρό των αγροτών