Βόλος: Ενημερωτική εκδήλωση στο Ανήλιο για τους δασικούς χάρτες

Πρωτοβουλία ενημέρωσης των πολιτών για τα προβλήματα που προκύπτουν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, ανέλαβε ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου και οργάνωσε εκδήλωση στο Ανήλιο.

Ο Δήμαρχος κ. Παν. Κουτσάφτης, τόνισε ότι ο Δήμος έρχεται να υλοποιήσει μια δράση ενημέρωσης για ένα νομοθέτημα που όφειλε να πράξει η κυβέρνηση για να πληροφορηθούν όσοι θίγονται για τους νέους χάρτες, τις δυνατότητες και τους τρόπους αντιρρήσεων κ.α. «Βρισκόμαστε εδώ σήμερα, τόνισε ο κ. Π. Κουτσάφτης σε μια προσπάθεια να καλύψουμε το έλλειμμα ενημέρωσης για τους δασικούς χάρτες, ένα πρόβλημα που ήρθε να προστεθεί σε τόσα άλλα που ταλανίζουν τον πρωτογενή τομέα αλλά και γενικότερα την οικονομία και το περιβάλλον.
Γνωρίζουμε τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας, κατανοούμε τις επιφυλάξεις και στο Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα εκδώσαμε ψήφισμα για την άμεση διακοπή της ανάρτησης των δασικών χαρτών και ανάκληση των ήδη αναρτηθέντων.

IMG_8931

Είναι κοινός τόπος ότι πρέπει να δοθεί χρόνος ενημέρωσης των πολιτών, να εξεταστεί η κατάργηση του παραβόλου ή η καθιέρωση ενός συμβολικού ποσού, να δοθεί χρόνος προετοιμασίας στους αγρότες και κατόχους αγροτεμαχίων και τέλος να εξετάσει η Πολιτεία την αλλαγή του πλαισίου αναφοράς με τις αεροφωτογραφίες του 1945, δίνοντας πιο ρεαλιστική βάση δεδομένων αναφοράς.»
Ο κ. Κουτσάφτης κατέληξε πως ανάλογες δράσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες Δημοτικές Ενότητες ώστε οι δημότες να ενημερωθούν υπεύθυνα και έγκαιρα για να ασκήσουν τις αμφισβητήσεις τους.

Οι συγκεντρωθέντες ενημερώθηκαν ότι οι αντιρρήσεις αφορούν αποκλειστικά στην αμφισβήτηση του χαρακτήρα ή της μορφής των εμφανιζόμενων στο δασικό χάρτη εκτάσεων και δικαίωμα υποβολής αντιρρήσεων έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, το Ελληνικό Δημόσιο και οι οικείοι Ο.Τ.Α. πρώτου και δευτέρου βαθμού, εφόσον επικαλούνται εμπράγματα ή ενοχικά δικαιώματα επί της αμφισβητούμενης δασικής, χορτολιβαδικής και βραχώδους ή πετρώδους έκτασης.

Στην εκδήλωση, εκτός από τον Δήμαρχο κ. Παν. Κουτσάφτη, μίλησαν και απάντησαν σε απορίες του κοινού η προϊσταμένη της Δ/νσης Δασών Μαγνησίας κα Ελένη Δημητρακοπούλου – Μπίλλιου, ο κ. Στέργιος Γάκης, Δασολόγος – Προϊστάμενος Τμήματος Χαρτογραφήσεων Διεύθυνσης Δασών Μαγνησίας και ο Δικηγόρος και Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γ. Καλτογιάννης.
Επίσης συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, αγροτοσυνεταιριστές και πολλοί παραγωγοί.

ΠΗΓΗ

Prev Αυλαία Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας
Next Βόλος: Καταφύγιο σε σχολείο για εγκαταλελειμμένο κουτάβι