Βόλος: Εξήντα θέσεις εργασίας για μαθητές ΕΠΑΛ

Στα μέσα Μαρτίου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η χρονιά μαθητείας για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ σε πέντε ειδικότητες και η Δευτεροβάθμια απευθύνει πρόσκληση να υποβάλλουν έγκαιρα τις αιτήσεις τους. Σε επίπεδο Μαγνησίας έχουν εξευρεθεί εξήντα θέσεις και ήδη 50 παιδιά μέσω των σχολείων τους έχουν κάνει προεγγραφή. Αυτά ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλο ο εκπαιδευτικός, υπεύθυνος για τη μαθητεία στην Β’θμια Εκπαίδευσης, Φώτης Πιτσάβας. “Ζητάμε στους μαθητές που έχουν ήδη τελειώσει τις σπουδές τους να καταθέσουν αιτήσεις και να κάνουν προεγγραφή για να ετοιμαστούν οι κατάλογοι και να κληθούν να τοποθετηθούν στις θέσεις που έχουν βρεθεί”.

Σύμφωνα με το υπουργείο το εννιάμηνο της μαθητείας θα πρέπει να ξεκινήσει στις 28 Φεβρουαρίου, όμως όπως εκτίμησε ο κ. Πιτσιάβας θα είναι όλα έτοιμα στα μέσα Μαρτίου. “Το εννιάμηνο θα επικαλυφθεί με το έτος μαθητείας του 2017-2018 αλλά κάθε αρχή και δύσκολη” εξήγησε. Επιπλέον τόνισε ότι το ζητούμενο είναι αυτά τα παιδιά να παραμείνουν στη θέση τους και μετά το εννιάμηνο, αλλά αυτό εξαρτάται από τα ίδια τα παιδιά και φυσικά τους εργοδότες τους.
Από τις 60 θέσεις που βρέθηκαν οι 35 είναι στους δήμους Αλμυρού, Βόλο και Ρήγα Φεραίου και οι υπόλοιπες στον ιδιωτικό τομέα. Οι δε ειδικότητες που φέτος έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το έτος της μαθητείας είναι αυτές της πληροφορικής, φυτικής παραγωγής, ηλεκτρολόγων, οικονομίας-διοίκησης και δομικών. “Χρειάστηκε προσπάθεια να πειστούν οι ιδιώτες ειδικά να προσλάβουν τους μαθητές με το καθεστώς αυτό και οι περισσότεροι, από ό,τι είπαν το έκαναν για να βοηθήσουν”. Σύμφωνα με τη σύμβαση τα παιδιά θα εργάζονται τέσσερις ημέρες στην επιχείρηση και μία ημέρα στο σχολείο. Την πρόοδο των παιδιών και την καλή σχέση με την επιχείρηση θα επιβλέπει ένας εκπαιδευτικός.
Συνολικά η αποζημίωση του μαθητή το μήνα ανέρχεται σε 350 ευρώ καθαρά και είναι ασφαλισμένος για υγεία και σύνταξη.

ΠΗΓΗ