Βόλος: Η πρόληψη σώζει από τις πυρκαγιές

Έμφαση στον τομέα της πρόληψης θα πρέπει να δώσουν όλοι οι φορείς για να αντιμετωπίσουν τα όποια θέματα προκύψουν τη φετινή αντιπυρική περίοδο που ξεκίνησε μόλις σήμερα.

Αυτό επισημάνθηκε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλίας και Β. Βορείων Σποράδων που πραγματοποιήθηκε παρουσία πλειάδας εμπλεκομένων φορέων στο κτίριο της πρώην Νομαρχίας. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρίσκεται σε ετοιμότητα ενώ οριακά θα λειτουργήσει για άλλη μια χρονιά το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, με μόλις δύο υπαλλήλους

IMG_6792
Η Δωροθέα Κολυνδρίνη

Η αντιπεριφερειάχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, που προήδρευσε της σύσκεψης,  ζήτησε συντονισμό μεταξύ των συναρμόδιων φορέων για τις πυρκαγιές αι να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να προλάβουμε καταστάσεις. Αναφέρθηκε στην πολυπλοκότητα του Νομού Μαγνησίας με τα τρία νησιά, τον ορεινό όγκο και τον κάμπο, «θέματα που απαιτούν συντονισμό, ετοιμότητα και πειθαρχία από όλους μας. Προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, αξιοποιούμε το προσωπικό μας και όλον τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που διαθέτουμε. Πρέπει όλοι μας να συντονιζόμαστε σωστά, να τηρούμε την ιεραρχία, να ενεργούμε πειθαρχημένα γιατί οι επιπόλαιες κινήσεις μπορούν ενδεχομένως να επιδεινώσουν καταστάσεις. Το βασικό προ όλων είναι η πρόληψη η οποία αφορά κυρίως στην ενημέρωση. Εμείς από την πλευρά μας ως Περιφέρεια Θεσσαλίας ενημερώνουμε με δελτία τύπου πότε απαγορεύεται και πότε επιτρέπεται η καύση και υπό ποιες προϋποθέσεις, ενώ δημοσιεύουμε και καιρικούς χάρτες με τις ημέρες και τις ώρες υψηλού κινδύνου και τα καιρικά φαινόμενα, με τις συνεπαγόμενες απαγορεύσεις. Θεωρώ πολύ σημαντικό πως τη δεδομένη χρονική συγκυρία θα πρέπει όλοι μαζί να ενεργούμε για να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για το Νομό μας».

unnamed-5Η Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε και στα πολύ σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας, με την υποστελέχωσή της και με δύο υπαλλήλους οι οποίοι ασκούν παράλληλα καθήκοντα σε άλλες υπηρεσίες και τέλος έκανε γνωστό ότι σε συνάντησή της με τον Γενικό Γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας στην Αθήνα, ζήτησε η δαπάνη των εθελοντικών ομάδων και οργανώσεων σε καύσιμα να είναι επιλέξιμη για την Περιφέρεια, ώστε να μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να βοηθά οικονομικά τους εθελοντές σε περιπτώσεις εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων που η βοήθεια τους κρίνεται πολύ σημαντική.
Τέλος η κ. Κολυνδρίνη ευχαρίστησε τα Σώματα Ασφαλείας για την άψογη συνεργασία τους με την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, όπως και τους αρμόδιους αντιδημάρχους, τους εθελοντές, τη ΔΕΔΗΕ και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων τον περασμένο χειμώνα. Για το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, η αντιπεριφερειάρης δήλωσε ότι θα λειτουργήσει όπως πέρυσι χωρίς στελέχωση με προσωπικό, αλλά όπως και το 2016, δηλαδή αθροιστικά όλοι μαζί κει εξέφρασε την ελπίδα ότι θα τα καταφέρουμε και φέτος.

IMG_6791
Ο Βαγγέλης Λιακόπουλος, επιπυραγός, υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου επισήμανε  ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρίσκεται σε ετοιμότητα, στο βαθμό που μπορεί να υπάρξει, καθώς αυτή η περίοδος είναι αλλαγών, όπως η ίδρυση της Π.Υ. αεροδρομίου Σκιάθου με προσωπικό των υπηρεσιών και της Μαγνησίας. Ο υποδιοικητής επισήμανε ότι από οχήματα και προσωπικό οι υπηρεσίες της Μαγνησίας βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και ο μηχανισμός κινήθηκε ήδη με κάποια αγροτοδασικά συμβάντα κυρίως από καύσεις κλαδιών σε ελαιοπερίβολα.
Ο κ. Λιακόπουλος ζήτησε συνεργασία για τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, των υδροστομίων, βανών και υδατοδεξαμενών, διότι είναι πολύ σημαντικό για τους πυροσβέστες στα σημεία που ξεσπούν πυρκαγιές να υπάρχει νερό.
Ο υποδιοικητής της Π.Υ. Βόλου ζήτησε από τους πολίτες να σταματήσουν όσο το δυνατόν συντομότερα τις ανεξέλεγκτες καύσεις στα ελαιοπερίβολα, διότι δημιουργούνται προβλήματα.

 

Από την πλευρά του ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Μαγνησίας κ. Ιγγλέσης τόνισε ότι όλοι οι φορείς ήδη έχουν λάβει προληπτικά μέτρα, «και με το σωστό συντονισμό, τη θέληση και τη διάθεση μπορούμε να τα καταφέρουμε και να αντιμετωπίσουμε τυχόν προβλήματα».

unnamed-6

Οι εκπρόσωποι του Στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας αναφέρθηκαν στα ειδικά μνημόνια για το «Σχέδιο Ξενοκράτης», οι εκπρόσωποι των Δήμων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την έλλειψη μηχανημάτων και προσωπικού, ενώ οι εκπρόσωποι των Δασικών Υπηρεσιών, των Δασαρχείων και των εθελοντικών οργανώσεων αναφέρθηκαν στα καθήκοντά τους και στο τι θα πρέπει να κάνουνε σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης όλοι οι φορείς κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τις δράσεις που πρέπει να γίνουν έγκαιρα, και παράλληλα ενημέρωσαν για το βαθμό ετοιμότητας, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

ΠΗΓΗ

Prev Βόλος: Επιτυχία του προγράμματος εκμάθησης κολύμβησης
Next Τιμητική εκδήλωση για το λογοτέχνη Ζήση Σκάρο