Βόλος: Ικανοποιητική η συμμετοχή, παρά τη βροχή

Ικανοποιητική ήταν η συμμετοχή των πολιτών στις σημερινές τρεις συγκεντρώσεις και πορείες που οργανώθηκαν στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας που προκήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κατά του 4ου μνημονίου που ψηφίζεται αύριο στη βουλή. Δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ συνδικαλιστών γιατί παρέμειναν ανοιχτά τα καταστήματα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου αλλά και αρκετοί επαγγελματικοί κλάδοι μέλη της ΟΕΒΕΜ.

IMG_6926

Η συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας

“Γίνεται, έτσι, ξεκάθαρο ότι η επικύρωση του τέταρτου μνημονίου στην Βουλή, είναι καταστροφική και καθιστά μόνη συνένοχη και συναυτουργό την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ” τόνισε στην ομιλία του στην πλατεία Ελευθερίας ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπολος, επισημαίνοντας ότι η σημερινή απεργία απαντά σε αυτή την αθλιότητα.
“Δεν είναι έκφραση αντίδρασης των εργαζόμενων μόνον, αλλά γενικευμένο ξέσπασμα οργής σύσσωμης της Ελληνικής Κοινωνίας, αφού δεν υπάρχει ούτε μία τάξη που να μην πλήττεται”. Ανέφερε ότι η συμμετοχή στην απεργία στα εργοστάσια κυμαίνεται στο 60-70%, στα εργοστάσια που τα σωματεία πρόσκεινται στη δύναμη του ΕΚΒ. “Κι αυτοί ακόμη που έχουν επιλέξει να μην συμμετέχουν στη σημερινή απεργία, θα δουν το κακό να έρχεται άμεσα. Η δράση είναι απαραίτητη για να πετύχουμε να μην μας εξοντώσουν και να μην μας στείλουν όλους στο ταμείο ανεργίας, γιατί με αυτές τις πολιτικές μόνο εκεί θα πάμε. Δεν υπάρχουν πολιτικές ενίσχυσης των θέσεων εργασίας ούτε καμία προοπτική να έχουμε ημέρες πριν από το 2009”.

IMG_6921

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας Φίλιππος Κωνσταντινίδης επισήμανε ότι το ποσοστό συμμετοχής στο δημόσιο κυμαίνεται στο 20% με τους καθηγητές να φθάνουν στο 4%. “Το ποσοστό της συμμετοχής είναι αρκετά χαμηλό και όχι αυτό που περιμέναμε. Είναι ένα μνημόνιο που τσακίζει μισθούς και συντάξεις και ελεύθερους επαγγελματίες, ανέργους, νέους και δεν καμία προοπτική στη χώρα. Πάνω σε αυτό θα συνεχίσουμε να παλεύουμε. Να αλλάξουν αυτές οι φιλελεύθερες πολιτικές, τα μνημόνια να καταργηθούν και η λιτότητα επίσης για να υπάρξει μια άλλη πραγματικότητα στη χώρα.

DSCN6187

Φραστική αντιπαράθεση Πλαστάρα-Τσέλιου
Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Τρύφωνας Πλαστάρας επιτέθηκε στον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου που δεν συμμετείχε στην απεργία με κλείσιμο καταστημάτων αν και το κάλεσμα της ΕΣΕΕ ήταν για συμμετοχή όλων. “Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Τα παιδιά μας θα επιβαρυνθούν πρόσθετα βάρη. Όσοι θέλουν να αντιδράσουν μπορούν να το κάνουν με πολλούς τρόπους και όχι μόνο με τις απεργίες. Είναι μία ημέρα συνευθύνης και για τους εργοδότες και για τους επαγγελματίες και για τους εμπόρους και για τους καταναλωτές. Να μην καταναλώσουν ούτε ένα ευρώ σήμερα. Δυστυχώς όμως είδαμε ότι υπάρχουν αρκετά αναχώματα. Θα πολεμήσουμε και θα τα ρίξουμε” τόνισε ο κ. Πλαστάρας.
Τη λύπη του για τη δήλωση Πλαστάρα εξέφρασε ο πρόεδρος του Ε.Σ. Β. Κώστας Τσέλιος τονίζοντας ότι δεν υπάρχει απόφαση της ΕΣΕΕ για κλείσιμο των καταστημάτων, αλλά απόφαση για συμμετοχή στην απεργία, χωρίς να κλείσουν τα καταστήματα, που είχαν κλείσει τις 7 Μαΐου.
“Η ΟΕΒΕΜ πήρε απόφαση να κλείσει τις δικές της επιχειρήσεις, που μάλιστα δεν έκλεισαν ούτε τα καφέ, ούτε τα συνεργεία, ούτε τα αρτοποιεία, ούτε τα χρυσοχοεία, ούτε και τα κρεοπωλεία. Δεν είναι ώρα για αντιπαραθέσεις. Εμείς όταν παίρνουμε αποφάσεις τις τηρούμε.  Ο καθένας πρέπει να κρίνει τα του οίκου του και ας μην κοιτάμε των άλλων. Η ΕΣΕΕ δεν πήρε απόφαση και η ΟΕΒΕΜ που την πήρε, την τήρησε;” αναρωτήθηκε ο κ. Τσέλιος.
Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Επαγγελματιών και Εμπόρων Αλμυρού ,Κώστας Πανταζώνας, εκπροσώπησε την επαρχία Αλμυρού στη συγκέντρωση του Βόλου και τόνισε ότι τα νέα μέτρα είναι καταστροφή για τους εμπόρους και τους επαγγελματίες. «Όταν έχεις εγκαταλείψει τις πολιτικές σου ιδεολογίες και από επαναστάτης γίνεσαι αχθοφόρος του μνημονίου, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια σε πολιτικό επίπεδο και το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε είναι στη συνείδηση του κάθε βουλευτή να καταλάβει ότι κάνει κακό σε όλη την Ελληνική κοινωνία», επισήμανε.
Ο Κ. Πανταζώνας τόνισε ότι τα μέτρα δεν πρέπει να ψηφιστούν ενώ τάχθηκε κατά του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές.

IMG_6919 IMG_6918

Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης.

ΠΗΓΗ