Βόλος: Λαμπρά τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου

Με την δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια, η Εκκλησία της Δημητριάδος τίμησε τα ονομαστήρια του Μητροπολιτη, κ. Ιγνατίου, επί τη εορτή της ανακομιδής των Λειψάνων του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου.

Ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, χοροστατούντος του Θεοφ. Επισκόπου Σαλώνων κ. Αντωνίου, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου, Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος κ. Γεωργίου και Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνατίου. Συμμετείχε πλήθος Κληρικών της Μητροπόλεως και εκτός αυτής, αντιπροσωπείες Ιερών Μονών, ενώ παρέστησαν οι επικεφαλής των Στρατιωτικών και Λιμενικών αρχών και μέγα πλήθος ευλαβών Χριστιανών.

10

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Θεοφ. κ. Αντώνιος, ο οποίος ανέλυσε την εκκλησιολογία του Αγίου Ιγνατίου, που κινείται πέριξ του προσώπου του Επισκόπου, άνευ του οποίου δε νοείται Εκκλησία. Εξήρε δε την πληθωρική αγάπη του Αγίου για τον Χριστό, που τον οδήγησε μέχρι του μαρτυρίου.

Ανώτατη Τιμητική Διάκριση στον π. Κων/νο Μυγδάλη

Είθισται, τα τελευταία χρόνια, κατά τη διάρκεια του Εσπερινού της εορτής του Μητροπολίτη, να τιμάται, για την προσφορά του στην Εκκλησία και στο λαό του Θεού, ένας παλιός και σεβάσμιος Κληρικός, ως ελάχιστο αντίδωρο της Τοπικής Εκκλησίας στο πρόσωπό του. Εφέτος τιμήθηκε ο Γέροντας Πρωτ. Κων/νος Μυγδάλης, ο οποίος επί δεκαετίες υπηρετεί στην Ιερά Μητρόπολη. Για τη ζωή και το έργο του π. Κων/νου μίλησε ο Πρωτοσύγκελος Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης, ο οποίος αναφέρθηκε στους σταθμούς της ιερατικής του διακονίας, ενώ εξήρε τις ποικίλες αρετές του, όπως η ταπείνωση, η απλότητα, το ήπιον του χαρακτήρα, η ειρήνη της ψυχής του, που τον κατέστησαν – όπως είπε – έναν από τους κορυφαίους Πνευματικούς Πατέρες και Εξομολόγους της Τοπικής μας Εκκλησίας.

6
Από τη μεριά του, ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του, εξήρε, με θαυμασμό, το έργο της πνευματικής πατρότητος, που άσκησε ο π. Κωνσταντίνος, αναφέρθηκε στην προσφορά του στο Ίδρυμα «Λειτουργοί Υγείας της Αγάπης», του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος, καθώς και στη συμβολή του στη λειτουργία της Γεροντίας πέριξ του Επισκόπου.
«Στο πρόσωπό σας οι πιστοί έβρισκαν το έλεος του Θεού και όχι τον δικαστή, την αγάπη και όχι την τιμωρία, την αγκαλιά και όχι την απόρριψη, την ενότητα και ποτέ το διχασμό» τόνισε ο κ. Ιγνάτιος, ο οποίος αναφέρθηκε και στην συμβολή της Πρεσβυτέρας του στην συγκρότηση και στήριξη της οικογένειας και την ευχαρίστησε για την μεγάλη της προσφορά, δίπλα στον ιερέα σύζυγό της.

5

Αμέσως μετά, ο Μητροπολίτης επέδωσε στον π. Κων/νο την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, τον Χρυσό Σταυρό, μετά Διπλώματος.

Θεία Λειτουργία

Ανήμερα της εορτής, στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου, τελέστηκε Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του εορτάζοντα Ποιμενάρχη, τον οποίο πλαισίωσαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Λαρίσης & Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, Τρίκκης & Σταγών κ. Χρυσόστομος, Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, ο Θεοφ. Επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος και πληθύς Ιερέων και Διακόνων.

7

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. Χρήστος Μπουκώρος, ο εκτελών χρέη Δημάρχου Βόλου, κ. Θάνος Θεοδώρου, ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Δημήτριος Εσερίδης, ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Νικόλαος Φορτούνας, οι επικεφαλής των Στρατιωτικών, Λιμενικών, Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Αρχών, εκπρόσωποι φορέων και μέγα πλήθος πιστών.

9

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιγνάτιος, ο οποίος ανέλυσε το χάρισμα της φιλοστοργίας, που χαρακτήριζε τον εορταζόμενο Άγιο Ιγνάτιο. Αναφερόμενος στο πρόσωπο του Μητροπολίτη Δημητριάδος, εξήρε τους αγώνες και το έργο του για την διαφύλαξη της ενότητας στην Εκκλησία και στην κοινωνία, και κατέληξε: «τον ευχαριστούμε γι’ αυτό το οποίο είναι και το οποίο προσφέρει στην αγία μας Εκκλησία».

8

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, με συγκίνηση ευχαρίστησε προσωπικά τους Σεβ. Ιεράρχες, που τον τίμησαν με την παρουσία τους, τους άρχοντες του τόπου για την συναντίληψη και την αγαστή συνεργασία και τον λαό του Θεού, για την αγάπη, την εμπιστοσύνη και την προσευχή του. Τόνισε πως, όντως, «αν είναι κάτι για το οποίο αγωνίζομαι και προσεύχομαι είναι η ενότητα και η αγάπη, που απορρέει από την πίστη στον Χριστό, που είναι το υπόδειγμα της αγάπης».
Ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Τοπικής μας Εκκλησίας για την ανακούφιση των αναγκών των ανθρώπων που υποφέρουν, μίλησε για τον αληθινό πλούτο Της, που είναι οι άνθρωποι, που προσφέρονται εθελοντικά στο έργο Της, για τη φροντίδα της Μητρόπολης στους πρόσφυγες και μετανάστες και κάλεσε σε συσστράτευση προσευχής για να κρατηθεί η ελπίδα ζωντανή σε εποχή απελπισίας και η ειρήνη ζωντανή, γιατί γύρω μας ηχούν τα τύμπανα του πολέμου. Τέλος, ευχαρίστησε τους Ιερείς του, γιατί αναδεικνύονται άξιοι της αποστολής τους στη δύσκολη εποχή μας και τους Ιεροψάλτες γιατί συνεχίζουν την παράδοση και αναδεικνύουν νέους, ευκλεείς καρπούς.

11

Κατά τη διανομή του αντιδώρου, ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε τις ευχές και την πληθωρική αγάπη όλων και ανταπέδωσε, με πατρική αγάπη και ευγνωμοσύνη.

ΠΗΓΗ

Prev Παρουσία του Γ. Πατούλη τα εγκαίνια αύριο του Κέντρου Πρόληψης Υγείας του Δήμου Βόλου
Next Σκόπελος: Κόλλησε στα αβαθή του λιμανιού η "ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ"