Βόλος: Μιχ. Μιτζικός: “Η πόλη δεν μπορεί να είναι όμηρος σε κανέναν ιδιώτη”

Την ξεκάθαρη θέση ότι, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραχωρηθεί σε ιδιώτη η λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού του Βόλου, διατύπωσε σήμερα, ο επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Βόλου» του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Μιχάλης Μιτζικός, μιλώντας στο Δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΤ. Όπως είπε, η μόνη σύμπραξη που θα μπορούσε να υπάρξει με ιδιωτική εταιρεία, είναι στο επίπεδο της παροχής τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης του προσωπικού της ΔΕΥΑΜΒ, μέσω σύναψης σύμβασης έργου ή παροχής υπηρεσιών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και για συγκεκριμένο αντικείμενο και έργο. Παράλληλα, ο κ. Μιτζικός διατύπωσε την άποψη ότι η ΔΕΥΑΜΒ πρέπει να επικεντρωθεί στους τομείς της ύδρευσης και της αποχέτευσης και η άρδευση να περάσει στη δικαιοδοσία του Δήμου και των Τοπικών Κοινοτήτων, όπως με επιτυχία γινόταν στο παρελθόν.

Τα ζητήματα αυτά, όπως είπε ο κ. Μιτζικός, πρέπει να τεθούν σε ειδική και διευρυμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου για τον Βιολογικό, που ο ίδιος πρότεινε να πραγματοποιηθεί, προκειμένου ο καθένας επισήμως, να καταθέσει τις προτάσεις του, τις όποιες αμφιβολίες και κριτικές για το συγκεκριμένο ζήτημα, με στόχο να βρεθεί μια κοινή πρόταση για το καλό της πόλης.

«Η πόλη του Βόλου δεν θα πρέπει να είναι όμηρος σε κανέναν ιδιώτη και σε κανέναν τρίτο. Αυτή η δημοτική Αρχή μπορεί να φύγει το 2019. Δεν μπορεί μια ενδεχόμενη σύμβαση με ιδιώτη, να δεσμεύσει και την επόμενη Αρχή» τόνισε ο κ. Μιτζικός, προσθέτοντας πως δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες επενδύσεις αναβάθμισης και συντήρησης του Βιολογικού, κάτι για το οποίο πρέπει να εγκαλέσουμε, όπως είπε, τόσο τη νυν, όσο και τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Δύναμης Βόλου, κανένας ιδιώτης αυτή την στιγμή, δεν έχει την δυνατότητα να επενδύσει τα μεγάλα ποσά που απαιτεί ένας μεγάλος βιολογικός καθαρισμός, τελευταίας τεχνολογίας

Το βασικότερο όλων όμως, είναι ο έλεγχος – όπως είπε –  ο οποίος πρέπει να είναι αυστηρότατος.

«Τα εχέγγυα ενός ιδιώτη σε έναν αυστηρότατο έλεγχο, δεν είναι τα μέγιστα, όπως έχει δείξει η διεθνής πρακτική σε τέτοιου είδους ζητήματα» δήλωσε χαρακτηριστικά, ο κ. Μιτζικός, προσθέτοντας πως σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ε.Ε., ακόμη και στα πιο φιλελεύθερα κράτη, οι Βιολογικοί Καθαρισμοί διοικούνται εξ ολοκλήρου από έναν δημόσιο οργανισμό ή από την πόλη την ίδια.

Παρατήρησε ακόμη, πως, έτσι όπως είναι το νομικό πλαίσιο, το Δημοτικό Συμβούλιο έχει έμμεσο και όχι άμεσο έλεγχο στην ΔΕΥΑΜΒ, καθώς διαθέτει δικό της Διοικητικό Συμβούλιο, στο οποίο μάλιστα, δεν εκπροσωπούνται όλες οι δημοτικές παρατάξεις.

«Τα θέματα Βιολογικού Καθαρισμού πρέπει να ελέγχονται άμεσα από το Δημοτικό Συμβούλιο» δήλωσε κατηγορηματικά, ο κ. Μιτζικός.

ΠΗΓΗ