Βόλος: Νέο δικαστικό έτος με προβλήματα

Με προβλήματα, ελλείψεις, αλλά και διάθεση συνεργασίας, ξεκίνησε σήμερα, το νέο Δικαστικό έτος, στα Δικαστήρια του Βόλου, όπου ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος, κ. Ιγνάτιος τέλεσε το μεσημέρι, τον καθιερωμένο αγιασμό, ευχόμενος – μεταξύ άλλων – να είναι καλά για να τελέσει και τα εγκαίνια του νέου Δικαστικού Μεγάρου, που αποτελεί πάγια και χρόνια διεκδίκηση για την Μαγνησία.

Στην εκδήλωση το παρόν έδωσαν πλήθος δικηγόρων, δικαστικών υπαλλήλων, δικαστικών λειτουργών κι Εισαγγελέων, ενώ είχαν προσκληθεί και παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικό Συλλόγου Θεσσαλίας Ιωαν. Κόνσουλας, καθώς κι εκπρόσωπος των δικαστικών επιμελητών.

Η πρόεδρος των Δικαστικών Υπαλλήλων

Η Πρόεδρος των Δικαστικών υπαλλήλων, κ. Ιωάννα Παπαδημητρίου, ζήτησε απ’ όλους τους παρευρισκόμενους συνεργασία για την επίλυση των προβλημάτων στην απονομή Δικαιοσύνης, εξαίροντας την συνεργασία που υπήρχε τα τελευταία χρόνια με την απερχόμενη Διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου.

Η πρόεδρος του Πρωτοδικείου

Η νέα Πρόεδρος του Πρωτοδικείου κ. Ρήγα, από την πλευρά της, έκανε μια γενικότερη αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη, ο θεσμός, λέγοντας πως η χώρα μας μαστίζεται από την κρίση των θεσμών η οποία βαθαίνει κι από αυτή την κρίση δε ξεφεύγει η Δικαιοσύνη.

«Βιώνουμε την αμφισβήτηση και ποδηγέτηση της Δικαιοσύνης. Οι δικαστικοί λειτουργοί, ορκιστήκαμε πίστη στο Σύνταγμα και τους Νόμους κι όχι στις πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει χειρότερος δικαστής από τον φοβισμένο δικαστή».

«Οφείλουμε στο πέρασμά μας από τη ζωή να αφήσουμε το στίγμα μας ο καθένας. Η μεγαλύτερη μάχη είναι να αποφύγουμε τη χυδαιότητα της εποχής» δήλωσε ακόμη.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας

Με τη σειρά της η Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Ιωάννα Καντά έκανε λόγο για αρκετά κενά στο Πρωτοδικείο Βόλου που δυσχεραίνουν την προσπάθεια απονομής Δικαιοσύνης, δεσμεύτηκε ωστόσο, να μην αποτελέσει το γεγονός αυτό αιτία για να υστερήσει η δουλειά των δικαστικών λειτουργών.

 

Ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου

Ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικό Συλλόγου Εφετείου Λάρισας, κ. Ιωαν. Κόνσουλας, δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του για την κατάσταση που επικρατεί με τις εντάσεις και τα επεισόδια στα Ειρηνοδικεία λόγω των πλειστηριασμών, αλλά και για το ενδεχόμενο ίδρυσης δικηγορικών και συμβολαιογραφικών εταιρειών χωρίς απαραίτητα τη συμμετοχή δικηγόρου ή συμβολαιογράφου για την ίδρυση.

Κάλεσε δε, τους παρευρισκόμενους σε συστράτευση για να προστατευτούν οι οικονομικά αδύναμοι και να καταδειχθεί ο ρόλος του συμβολαιογράφου, αλλά και να καταδικαστούν τα επεισόδια που σημειώνονται.

Η εκπρόσωπος των δικαστικών επιμελητών

Η εκπρόσωπος των δικαστικών επιμελητών ευχήθηκε κι εκείνη με τη σειρά της καλή χρονιά κι απευθυνόμενη προς τους δημοσιογράφους, ζήτησε να απευθύνονται στους δικαστικούς επιμελητές όσον αφορά στην εκτέλεση αποφάσεων.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, κ. Λαζ. Γαϊτάνης αφού καλωσόρισε τους νέους Δικαστικούς, δεσμεύτηκε ότι ο Σύλλογος θα συνεχίσει τις πιέσεις για ένα νέο Δικαστικό Μέγαρο ενώ θα απευθύνει διάβημα στον Άρειο Πάγο για να εξαλειφθούν τα προβλήματα που υπάρχουν στο Πρωτοδικείο.

«Σήμερα με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους η σκέψη μου βρίσκεται κοντά σε όλους αυτούς τους συναδέλφους , που αναγκάστηκαν μέσα στο 2017 να εγκαταλείψουν τη δικηγορία. Που επέλεξαν να στραφούν στην ανεργία αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές εισφορές και στο τέλος επιτηδεύματος».
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2016 αποχώρησαν 11 δικηγόροι σε σύνολο 30. Φέτος, το πρώτο οκτάμηνο του 2017, το επανέλαβαν επίσης 11 δικηγόροι σε σύνολο όμως 23! Σύμφωνα με τον κ. Γαϊτάνη, υπάρχει αύξηση του σχετικού ποσοστού από το 36,66% στο 47,82%, τονίζοντας ότι οι νέοι δικηγόροι δικαιούνται ένα καλύτερο μέλλον από το να καταντήσουν κακοπληρωμένοι συνεργάτες δικηγορικών εταιριών. «Αυτή δεν μπορεί να είναι η δικηγορία που οραματιζόμαστε» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γαϊτάνης αναφέρθηκε ακόμη, σε συμπεριφορές δικαστικών, σημειώνοντας ότι το τεράστιο πρόβλημα της εργασιακής ανασφάλειας, για τους νέους ιδιαίτερα δικηγόρους, το επιτείνουν ορισμένοι μεμονωμένοι δικαστικοί λειτουργοί με τη συμπεριφορά τους.

«Μου είναι αδιανόητο να βλέπω συναδέλφους μου, να αντιμετωπίζουν περιστατικά αλαζονείας της έδρας. Να ισοπεδώνονται αδιαμαρτύρητα επαγγελματικά μπροστά στους εντολείς τους. Επανειλημμένες ήταν οι φορές που έχουμε διαμαρτυρηθεί στην Προϊσταμένη του Πρωτοδικείου για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Δυστυχώς το φαινόμενο δεν εξαλείφεται» τόνισε ο κ. Γαϊτάνης, υπενθυμίζοντας στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς – στα πλαίσια του «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», όπως είπε – ότι το Διοικητικό Συμβούλιο, ο ίδιος προσωπικά, με δημόσιες ανακοινώσεις πήραν το μέρος τους, όταν οι ίδιοι λοιδορήθηκαν από θεσμικούς παράγοντες.

«Το τίμημα ήταν να δεχτώ λεκτική επίθεση με βρισιές και μάλιστα εντός του Μητροπολιτικού Ναού. Το μόνο που ζητάμε από αυτούς είναι να μην υπάρχουν φαινόμενα αλαζονείας της έδρας, που μας μειώνουν ως συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης. Τέτοια λοιπόν φαινόμενα η αξιοπρέπειά μας δεν επιτρέπει να γίνονται ανεκτά και θα  απαιτήσουμε την εξάλειψή τους με κάθε τρόπο» δήλωσε κατηγορηματικά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου.

Τέλος,  ο κ. Γαϊτάνης, γνωστοποίησε ότι, λόγω πρόσφατης περιπέτειας που είχε με την υγεία του, δε θα είναι ξανά υποψήφιος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου και θα ολοκληρώσει τη θητεία του 31 Δεκεμβρίου, ελπίζοντας ότι ο νέος Πρόεδρος , το νέο Δ.Σ. θα συνεχίσουν την προσπάθεια την οποία κατέβαλλε ο Σύλλογος τα τελευταία 3,5 χρόνια.

ΠΗΓΗ