Βόλος: Οίνων..γεύσεις από τη Μαγνήτων Κιβωτός

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017, στο Ξενοδοχείο «ΞΕΝΙΑ» Βόλου, η εκδήλωση του φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού Αποθέματος», με τίτλο: «ΟΙΝΩΝ…ΓΕΥΣΕΙΣ», όπου παρουσιάστηκαν οι οινοποιητικές επιχειρήσεις του Νοτίου Πηλίου.
Με τη δράση αυτή ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις της νέας χρονιάς της «Μαγνήτων Κιβωτού», στο πλαίσιο του Θεματικού έτους, «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων».

Η «Μαγνήτων Κιβωτός», διοργάνωσε την εκδήλωση αυτή προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα στους φίλους του εκλεκτού κρασιού, να ανακαλύψουν τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του Ασύρτικου και τη δυναμική των terroir της Σαντορίνης, αλλά και των ποικιλιών του Νοτίου Πηλίου μέσα από τη δοκιμή των οίνων του συνόλου των παραγωγών της περιοχής.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΡΓΥΡΟΣΤιμώμενο πρόσωπο ο οινοποιός Αντώνης Αργυρός από την Σαντορίνη, που παρουσίασε τα προϊόντα του παγκοσμίως γνωστού αμπελώνα της Σαντορίνης προβάλλοντας ταυτόχρονα ανέκδοτες φωτογραφίες της οινικής πορείας του νησιού από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα. Ο τίτλος της παρέμβασής του ήταν:
«Ο Αμπελώνας της Σαντορίνης και τα προϊόντα του στην πορεία του χρόνου». Επίσης αναφέρθηκε στις καλλιεργούμενες ποικιλίες αμπέλου της περιοχής Νοτίου Πηλίου και η σχέση τους με τις αντίστοιχες της Σαντορίνης, διαπιστώνοντας πως πρέπει να συνεχίσει το Πήλιο να καλλιεργεί ντόπιες ποικιλίες και όχι να στραφεί στις διεθνής.

Ο οινολόγος Ανδρέας Πατιστής, η νέα γενιά από του «Βιολογικούς Αμπελώνες, Οινοποιείο Οικογένειας Πατιστή», αναφέρθηκε στις καλλιεργούμενες ποικιλίες και ανέλυσε στο κοινό την ποιότητα των προϊόντων, τις «ετικέτες» του Οινοποιείου του και την προοπτική των προϊόντων για το άμεσο μέλλον. Ανέφερε ότι το κλίμα του Νοτίου Πηλίου ευνοεί την ανάπτυξη αμπελώνων γιατί επηρεάζεται από τους υγρούς ανέμους που φυσούν από το Αιγαίο, με αποτέλεσμα να έχουν οι ανατολικές πλαγιές πιο δροσερά καλοκαίρια και πιο ψυχρούς χειμώνες από τις δυτικές. Και κατέληξε με τη διαπίστωση ότι στη χαμηλότερη ζώνη του βουνού επικρατεί τυπικά μεσογειακό κλίμα, με ήπιο και βροχερό χειμώνα αλλά παρατεταμένο και ξηρό καλοκαίρι, που ευνοεί την παραγωγή εξαιρετικών κρασιών.
Τέλος ανέφερε ότι το οινοποιείο εξελίσσεται συνεχώς και υπάρχει ένας μικρός μεν αλλά πολύ προσεγμένος χώρος που υποδέχεται τους επισκέπτες, ενώ έχει επιπλέον δημιουργηθεί υπόγειο κελάρι, όπου έχουν αρχίσει πειράματα για παλαίωση του ερυθρού κρασιού σε βαρέλια.

Ο Θοδωρής Καριπίδης από το «Κτήμα Μηλέα», αναφέρθηκε στην ιστορία της Οικογένειας από τα Βούναινα Καρδίτσας, καταθέτοντας ότι ο πατέρας του Λάζαρος, αναζητώντας συγκεκριμένους μικροκλιματικούς και εδαφολογικούς συνδυασμούς, οδηγήθηκε στη περιοχή του Νοτίου Πηλίου, ένα τόπο εκπληκτικής ομορφιάς και ιστορίας. Στην άκρη της Αργαλαστής, στη περιοχή Μηλέα, βρήκε ακριβώς αυτό που αναζητούσε και ξεκίνησε τη δημιουργία ενός ενιαίου αμπελώνα. Με μεγάλο σεβασμό στον περιβάλλοντα χώρο και δίνοντας έμφαση στη βιολογική διαχείριση του κτήματος, ο Λάζαρος δημιούργησε ένα αμπελώνα υψηλών προδιαγραφών με στόχο τη δημιουργία κρασιών εξαιρετικής ποιότητας.
Τώρα πλέον ο Θοδωρής με τον αδελφό του, φροντίζουν για την προβολή και διακίνηση των προϊόντων του Αμπελώνα.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΡΑΚΗ

Ο Νίκος Ρακής από τους «Αμπελώνες Ρακή», αναφέρθηκε στο υπερσύγχρονο μικρό Ελληνικό οινοποιείο που παράγει ποιοτικά κρασιά από σταφύλια βιολογικής γεωργίας.
Αναφέρθηκε και στην ιστορία της επιχείρησης, που έχει την αρχή της στον δάσκαλο Ευστάθιο Ρακή, που στις αρχές του 19ου αιώνα και μέχρι το έτος 1945, πέρα από τα καθήκοντά του ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την αμπελουργία και με την παραγωγή του κρασιού. Στη συνέχεια και ο γιός του Κωνσταντίνος Ρακής ο οποίος υπηρέτησε γιατρός στα χωριά του Νοτίου Πηλίου για πολλά έτη, ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την τέχνη της παραγωγής κρασιού. Από το 1990 η νέα γενιά της οικογένειας άρχισε να φυτεύει το πρώτο αμπέλι με κλώνους από ένα παλιό αμπέλι της οικογένειας. Σήμερα η οικογένεια διαθέτει 50 στρέμματα αμπελώνες, ενώ στα τέλη του 2015 δημιουργήθηκε και ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο για ποιοτικά κρασιά από σταφύλια βιολογικής γεωργίας.
Στην τοποθέτησή του ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος επισήμανε
ότι στόχος της συγκεκριμένης δραστηριότητας της «Μαγνήτων Κιβωτού», είναι να αναδείξει τα οινικά προϊόντα της περιοχής του Νοτίου Πηλίου, τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις που τα παράγουν.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, δόθηκε η δυνατότητα στους πολυάριθμους επισκέπτες να γνωρίσουν τους Πηλιορείτες οινοποιούς, να τους ακούσουν να καταθέτουν τις εμπειρίες τους και να παρουσιάζουν την ποιότητα των κρασιών τους, που τα γεύτηκαν πλουσιοπάροχα, αλλά και τις προοπτικές των παραγόμενων προϊόντων τους.
«Τυφλή» γευσιγνωσία των παρουσιαζόμενων κρασιών, πραγματοποίησαν ο Οινολόγος της «Κάβα ΟΙΝΟΜΑΘΕΙΑ», Βασίλειος Κατσάρος και ο νέος Οινοχόος (Sommelier) του Εστιατορίου «ΚΡΙΤΣΑ» στην Πορταριά, Παναγιώτης Καπουρνιώτης και τα αποτελέσματα τα γνωστοποίησαν στους οινοποιούς.
Στο τέλος μετά από κλήρωση αναδείχθηκαν τέσσερις τυχεροί, που έλαβαν από τρεις φιάλες κρασιού επιλογής, με υπογραφή του κάθε παραγωγού.

Η «Μαγνήτων Κιβωτός», το αμέσως προσεχές διάστημα, θα πραγματοποιήσει εκδήλωση, σε συνεργασία με τον Συνεταιρισμό Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» και για την περιοχή της Νέας Αγχιάλου και Αλμυρού, όπου δραστηριοποιούνται ανάλογες επιχειρήσεις, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να αναδείξει και άλλες επιχειρήσεις παραγωγής οινικών προϊόντων.

ΠΗΓΗ

Prev Βόλος: Κάλεσμα συμμετοχής στο Καραβάνι Υγείας
Next Βόλος: Ναρκωτικά εντοπίστηκαν στην ταράτσα των φυλακών