Βόλος: Ομιλία με θέμα το ρόλο της αστρονομίας στην αρχαία ελληνική λατρεία

Αύριο Τετάρτη στις επτά το απόγευμα στο αμφιθέατρο Σαράτση, η Ευφροσύνη Μπούτσικα (Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Kent) θα μιλήσει με θέμα «Ανιχνεύοντας το ρόλο της αστρονομίας στην αρχαία Ελληνική λατρεία».

Η μελέτη του χρονικού πλαισίου μέσα στο οποίο εξετυλίσσοντο ορισμένες αρχαίες λατρείες δείχνει να είναι συνυφασμένη με συγκεκριμένες αστρονομικές παρατηρήσεις ορατές από το σημείο στο οποίο λάμβαναν χώρα οι τελετές. Αυτές οι παρατηρήσεις είχαν διπλή λειτουργία. Προανήγγειλαν την άφιξη της χρονικής περιόδου κατά την οποία οι τελετές έπρεπε να διαδραματιστούν και συγχρόνως αφορούσαν σε αστερισμούς που ήταν συνδεδεμένοι με μύθους που διεδραματίζοντο κατά τη διάρκεια των τελετών.
Με αυτό τον τρόπο ο «κόσμος» συμμετείχε στα λατρευτικά δρώμενα. Η ομιλία θα παρουσιάσει την επίδραση αυτών των παρατηρήσεων στις αισθήσεις, τη μνήμη και τη λατρευτική εμπειρία των συμμετασχόντων, με σκοπό να κατανοήσουμε καλύτερα την επίδραση των αστρονομικών παρατηρήσεων και του μύθου στη βιωματική σημασία της αρχαίας λατρείας.

ΠΗΓΗ

Prev Βόλος: Κατέπλευσε στο λιμάνι το Costa Neoriviera
Next Ολοκληρώνεται το έργο της λιθόστρωσης του κεντρικού δρόμου Φαναρίου