Βόλος: Ο υφυπουργός Παιδείας Δ. Μπαξεβανάκης σε ημερίδα για την Επαγγελματική Εκπαίδευση

Παρουσία του υφυπουργού Παιδείας, αρμόδιου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Δημήτρη Μπαξεβανάκη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, στο ΕΠ.ΑΛ Βελεστίνου, πανθεσσαλική ημερίδα με τίτλο «Επαγγελματική Εκπαίδευση δυνατότητες και προοπτικές», ως προπομπός Συνεδρίου που οργανώνεται για την επόμενη σχολική χρονιά.

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν σήμερα, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης, Ελένη Αναστασοπούλου, ο Διευθυντής Β’θμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης και ο διευθυντής του ΕΠ.ΑΛ Βελεστίνου, Χρήστος Μαράτος, στο πλαίσιο της προσυνεδριακής αυτής ημερίδας αναμένεται να κατατεθούν προτάσεις και προβληματισμοί, όσον αφορά στο μέλλον της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, στις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που προωθούνται από το Υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με την κ. Αναστασοπούλου, το γεγονός ότι επιλέχθηκε για την εκδήλωση το ΕΠΑΛ Βελεστίνου, που είναι καινούργιο σχολείο, συμβολίζει τη νέα αρχή για την επαγγελματική εκπαίδευση, καθώς, όπως είπε, οι προθέσεις του υπουργείου Παιδείας είναι να δώσει έμφαση στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, με αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα προσφέρουν πιο ποιοτική εκπαίδευση.

«Γνωρίζουμε ότι η ελληνική κοινωνία είναι προσανατολισμένη στη γενική εκπαίδευση. Ωστόσο, δεν πρέπει να αγνοούμε ότι η εκπαίδευση δεν μπορεί να είναι ξεκομμένη από την παραγωγή και την αγορά εργασίας» τόνισε η κ. Αναστασοπούλου, προσθέτοντας ότι ενώ παγκοσμίως, το ποσοστό μαθητών που φοιτά στην επαγγελματική εκπαίδευση ανέρχεται στο 60-70%, στην Ελλάδα μόλις φθάνει το 30%.

Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σωκράτης Σαβελίδης από την πλευρά του, δήλωσε ότι η επαγγελματική εκπαίδευση είναι ένας από τους δύο βασικούς πυλώνες της εκπαίδευσης στη χώρα μας με βασική κατεύθυνση να παρέχει γνώσεις και δεξιότητες που οδηγούν τον απόφοιτό της και στον επαγγελματικό στίβο ακόμη και αμέσως μετά την αποφοίτησή του. Όπως είπε η επαγγελματική εκπαίδευση πρέπει συνεχώς να προσαρμόζεται στις επιστημονικές, εκπαιδευτικές τεχνικές και επαγγελματικές απαιτήσεις της αγοράς εργασίας και ολόκληρης της κοινωνίας. Επισήμανε ακόμη, ότι, βάσει έρευνας που έχει γίνει, το 47% των εκπαιδευτικών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα έχουν υπεραυξημένα προσόντα πρόσληψης που τους φέρνουν στην πρώτη θέση σε όλη την Ευρώπη.

Τέλος, ο διευθυντής του ΕΠ.ΑΛ Βελεστίνου – όπου θα πραγματοποιηθεί η ημερίδα – Χρήστος Μαράτος τόνισε ότι η ημερίδα αυτή είναι ευκαιρία για τους μαθητές, τους γονείς και την κοινωνία να ενημερωθούν για την επαγγελματική εκπαίδευση, καθώς υπάρχουν πολλές στρεβλωμένες αντιλήψεις.
Ο ίδιος είπε ότι προηγήθηκαν συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων των ΕΠ.ΑΛ που κατέγραψαν τα προβλήματα και έστειλαν προτάσεις στην Περιφερειακή Εκπαίδευση, ενώ ανέφερε ότι η επαγγελματική εκπαίδευση έχει άμεση σχέση με την οικονομία της χώρας, καθώς οι απόφοιτοι των ΕΠ.ΑΛ διαθέτουν ένα πτυχίο στα χέρια τους, ενώ η μαθητεία, που ξεκίνησε φέτος συνδέει την εκπαίδευση με την αγορά εργασίας.

ΠΗΓΗ