Βόλος: Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ι. Ζουργού

Παρουσιάζεται την προσεχή Δευτέρα 10 Ιουλίου στις 9 το βράδυ στον κήπο του Αρχοντικού Ζαφειρίου στον Άγιο Ονούφριο, το νέο μυθιστόρημα του γνωστού συγγραφέα Ισίδωρου Ζουργού, με τίτλο Λίγες και μία νύχτες» (2017). Το βιβλίο παρουσιάζουν το  Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «Ιωλκός», τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ)-Αρχεία Ν. Μαγνησίας και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Η Πένα» και τις εκδόσεις Πατάκη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Νίκος Θρασυβούλου, δημοσιογράφος και διευθυντής της αλυσίδας πολιτισμού Ιανός της Αθήνας, υπεύθυνος των θεματικών κύκλων «Συναντήσεις με συγγραφείς» και «Θεατρικές συναντήσεις», και η Αγγελική Νικολάου, φιλόλογος – αρχειονόμος ΓΑΚ Μαγνησίας. Στην εκδήλωση θα παρευρίσκεται ο συγγραφέας, ο οποίος θα συνομιλήσει με το κοινό και τους ομιλητές για το βιβλίο και τη διαδικασία της συγγραφής. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα επιλέξει και θα διαβάσει η φιλόλογος Ιουλία Βαλατσού. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δάσκαλος – ιστορικός και γ.γ. του «Ιωλκού» Νίκος Φιλάρετος.

Την άνοιξη του 1909, ο έκπτωτος σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ ο Β΄ εξορίζεται στη Θεσσαλονίκη και μένει έγκλειστος σε μια εντυπωσιακή έπαυλη. Εκεί, σύμφωνα με το μυθιστόρημα, θα διηγείται για λίγες νύχτες σ’ ένα μικρό κορίτσι τη ζωή του. Ένα εντεκάχρονο όμως αγόρι κρυφακούει… Εβδομήντα χρόνια μετά, θα υπάρξει ακόμη μια νύχτα, μάλλον μια ζωή ολόκληρη σε μία μόνο νύχτα. Άλλωστε στον 20ο αιώνα αργούσε συχνά να ξημερώσει.

Στο νέο του βιβλίο ο θεσσαλονικιός συγγραφέας και εκπαιδευτικός, δημιουργός των συναρπαστικών μυθιστορημάτων «Στη σκιά της πεταλούδας», «Αηδονόπιτα», «Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο» κ.λπ., με άξονα την ερωτική ιστορία που φωλιάζει στην καρδιά της αφήγησης, εξιστορεί μια περιπέτεια για το κυνήγι του πλούτου και την αναζήτηση της ευτυχίας. Το βιβλίο αναπλάθει μια μαγευτική συνοικία έξω από τα τείχη της Θεσσαλονίκης, αυτή των Εξοχών, που έσβησε για πάντα. Είναι ακόμη μια γραφή για τα σπίτια, φτωχικά και πλούσια, για το μέσα και το έξω τους, για τους τοίχους και τα έπιπλα όπου υφαίνονται οι ανάσες ζώντων και τεθνεώτων. Συγχρόνως, το «Λίγες και μία νύχτες» διερωτάται πίσω από την κουίντα για τα εργαστήρια της γραφής, τις αστοχίες και τα πάθη της, είναι, με άλλα λόγια, το κοίταγμα του ίδιου του μυθιστορήματος στον καθρέφτη. Πέρα όμως και πάνω απ’ όλα είναι ένα βιβλίο για την ανήκεστο βλάβη της ύπαρξης, αυτήν που προκάλεσε ο πιο δημεγέρτης αιώνας, ο εικοστός.

 

 

ΠΗΓΗ