Βόλος: Πολιτικό μνημόσυνο των εκτελεσθέντων στο Καζανάκι

Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, δεκάδες μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, παραβρέθηκαν στο πολιτικό μνημόσυνο στους ομαδικούς τάφους στο νεκροταφείο της Ν. Ιωνίας που έγινε στα πλαίσια των φετινών εκδηλώσεων μνήμης και τιμής στους εκτελεσμένους στο Καζανάκι την περίοδο 1947-1949 που διοργανώνουν η Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ και το παράρτημα Βόλου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Στους τάφους κατατέθηκαν στεφάνια εκ μέρους της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ, των Τ.Σ. της ΚΝΕ στην περιοχή και του Δ.Σ. του παραρτήματος Βόλου της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ. Στον πρώτο τάφο έγινε και χαιρετισμός από τον Θανάση Βογιατζή, μέλος του ΔΣ του παραρτήματος Βόλου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται αύριο Δευτέρα 29 Μάη, στις 7 μ.μ. στο χώρο των εκτελέσεων. Για τη διευκόλυνση της μετακίνησης θα δρομολογηθεί αστικό λεωφορείο που θα αναχωρήσει από το σταθμό στις 6:30 μ.μ., με την ένδειξη «ΚΑΖΑΝΑΚΙ» και θα επιβιβάζει στις στάσεις της διαδρομής: Λαμπράκη, Ιάσωνος, Κ. Καρτάλη, Αναλήψεως, Αναπαύσεως, Καζανάκι.

Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο δημοσιογράφος Θανάσης Βογιατζής που μεταξύ άλλων ανέφερε:

Οι τρεις Ομαδικοί τάφοι που έχουν απομείνει σε αυτό εδώ το Νεκροταφείο από εκείνη την περίοδο του Εμφυλίου, υπογραμμίζουν την οξύτητα της ταξικής αντιπαράθεσης που πήρε η ταξική αντιπαράθεση και στην περιοχή μας παρ’ ότι δεν ήταν στην πρώτη γραμμή του μετώπου, αλλά και της χωρίς όρια δράσης και αποφασιστικότητας της αστικής τάξης και των πολιτικών εκπροσώπων της με στόχο την υπεράσπιση της εξουσίας της αλλά και την εξόντωση των λαίκών αγωνιστών, που αμφισβήτησαν την εξουσία της.
Οι αστικές δυνάμεις, μετά την απελευθέρωση για να αντιστρέψουν πλήρως και προς όφελός τους το συσχετισμό των δυνάμεων και για να σταθεροποιήσουν την εξουσία τους, κατέφυγαν στη δολοφονική βία και στην πιο ωμή τρομοκρατία, επέλεξαν το αιματοκύλισμα, στηριγμένες στην αμερικανική οικονομική, στρατιωτική και πολιτική ενίσχυση, μετά την εκφρασμένη φανερή αδυναμία της Μεγάλης Βρετανίας να συνεχίσει αυτό.

Η πόλη του Βόλου καθ’ όλη την διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου, στρατιωτικά περίκλειστη από παντού. Οι δυνάμεις του ΚΚΕ μέσα σε βαθιά παρανομία δίνουν καθημερινά την μάχη. Αρκετοί μπόρεσαν να βγουν στο βουνό και να ενταχθούν στο ΔΣΕ. Όσοι απέμειναν, μετά τις χιλιάδες εκτοπίσεις, συλλήψεις, εξορίες – και είναι πολλοί- δίνουν την μάχη καθημερινά μέσα σε κλίμα βαθιάς παρανομίας. Κατά εκατοντάδες συλλαμβάνονται, παραπέμπονται στα έκτακτα στρατοδικεία, είτε του Βόλου, είτε της Λάρισας, πάρα πολλοί οδηγούνται στο εκτελεστικό απόσπασμα. Στο Καζανάκι.

Μετά την εκτέλεση τα κορμιά των νεκρών αγωνιστών στοιβάζονται στην καρότσα του αυτοκίνητου της δημαρχίας και τα μεταφέρουν στο Νεκροταφείο, ενώ ήδη έχουν ανοίξει μία μεγάλη γούρνα, όπου όλα μαζί τα πετούν εκεί…
Σήμερα έχουν απομείνει αυτοί οι τρεις Ομαδικοί τάφοι. Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν 14 Ομαδικοί τάφοι, με βάση τις ομαδικές εκτελέσεις που έγιναν στο Καζανάκι. Η ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ και το ΚΚΕ μέσω των εκλεγμένων με την «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δήμο Βόλου, έκανε συγκεκριμένες παρεμβάσεις τόσο στην προηγούμενη δημοτική αρχή όσο και στην σημερινή, για την διατήρηση και τη συντήρηση αυτών των εναπομεινάντων Ομαδικών τάφων. Η ανάδειξη των μνημείων αυτών είναι υποχρέωση απέναντι στην ιστορία της πόλης μας, του εργατικού – λαϊκού κινήματος, αλλά κυρίως απέναντι στους δολοφονημένους την περίοδο 1947-1949, των οποίων τα σώματα θάφτηκαν εδώ, υπενθυμίζοντάς μας το μεγαλείο του ανθρώπινου ηρωισμού και της αυτοθυσίας όταν παλεύεις για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, για πανανθρώπινα ιδανικά και οράματα.

ΠΗΓΗ