Βόλος: Πολλαπλάσια και αρίστης ποιότητας η φετινή παραγωγή αχλαδιών

Πιθανότατα θα ξεπεράσει τους 1.000 τόνους η παραγωγή αχλαδιών της ποικιλίας κρυστάλλια στην περιοχή του Πηλίου, που είναι φέτος πολλαπλάσια από πέρυσι και αρίστης ποιότητας.

Αυτό τόνισε, μιλώντας στο Δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΤ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων, κ. Γιάννης Διανελλάκης.

Η καλλιέργεια αχλαδιού ακολούθησε φθίνουσα πορεία κυρίως από το 2000 και μετά, λόγω της αθρόας εισαγωγής αχλαδιών που ξεκίνησε να γίνεται από το εξωτερικό, σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή, της προσβολής των δέντρων από αρρώστια και του υψηλού κόστους παραγωγής.

Αποτέλεσμα ήταν, οι παραγωγοί στις περιοχές Αγριάς, Λεχωνίων μέχρι και την Μπούφα όπου γινόταν συστηματική καλλιέργεια, να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες, όπως ροδάκινων και σανταρόζων. Σύμφωνα με τον κ. Διανελλάκη ωστόσο, τελευταία, κάποιοι παραγωγοί επιστρέφουν δειλά στην καλλιέργεια των αχλαδιών, τα οποία ως είδος έχουν το πλεονέκτημα να μπορούν να αποθηκευτούν και διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα στα ψυγεία, κάτι που δίνει τη δυνατότητα στον παραγωγό να μην εκβιάζεται από τους εμπόρους και να μπορεί με άνεση χρόνου να διαπραγματευτεί την καλύτερη δυνατή τιμή.

Όσον αφορά στην ποιότητα των αχλαδιών που, ειδικά φέτος, χαρακτηρίζεται άριστη, αυτό οφείλεται σύμφωνα με τον πρόεδρο του Α.Σ. Πηλίου – Β. Σποράδων, στις καιρικές συνθήκες που ήταν ιδανικές. Συγκεκριμένα – όπως είπε – οι χιονοπτώσεις και οι παγωνιές του χειμώνα είχαν ως αποτέλεσμα να μην επιβιώσουν ζιζάνια που ζουν στο έδαφος και προσβάλουν αργότερα τα δένδρα και φυτά, ενώ και οι βροχές την Άνοιξη επέφεραν εξαιρετικά οφέλη.

Σε καλό δρόμο και η ελαιοκαλλιέργειες

Για τους ίδιους λόγους που έχουν να κάνουν με τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν, πολύ καλής ποιότητας φαίνεται πως θα είναι και η παραγωγή της ελιάς. Αξιοσημείωτο είναι, όπως είπε ο κ. Διανελλάκης, ότι φέτος δεν υπάρχει καθόλου δακοπροσβολή, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να γίνουν ψεκασμοί, άρα το προϊόν θα είναι πολύ καλής ποιότητας. Κατ’ επέκταση, εκτιμάται ότι θα επιτευχθούν και καλές τιμές πώλησης ειδικά για την ελιά, καθώς η τιμή του ελαιολάδου καθορίζεται με τους χρηματιστηριακούς κανόνες.

ΠΗΓΗ

Prev Σύγκρουση ιστιοφόρων στον Στάφυλο Σκοπέλου
Next Εορτασμός 136ης επετείου απελευθέρωσης του Αλμυρού παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου