Βόλος: Σπουδαίο εικαστικό γεγονός με καλλιτέχνες μαθητές

Εγκαινιάζεται αύριο, στις 12 το μεσημέρι, η διασχολική έκθεση τέχνης μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας με θέμα «Το ταξίδι», στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας. Σύμφωνα με την υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων, κ. Κική Δανιηλίδου, πρόκειται – ίσως – για το μεγαλύτερο εικαστικό γεγονός που λαμβάνει χώρα στην περιοχή μας, καθώς σε αυτό συμμετέχουν το σύνολο σχεδόν των σχολείων του Νομού και περισσότεροι από 600 μαθητές, με πολλά έργα από όλα τα είδης εικαστικής τέχνης: ζωγραφική, γλυπτική, κολάζ κ.λ.π.

Όπως τόνισε, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου, η κ. Δανιηλίδου, είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που γίνεται η έκθεση, η οποία θα έχει επίσης διαγωνιστικό χαρακτήρα, καθώς από όλα τα έργα που θα εκτεθούν, θα επιλεγούν 13 και θα βραβευθούν από έγκριτη επιτροπή καλλιτεχνών, πρόεδρος της οποίας είναι η κ. Χρύσα Δραντάκη, ιστορικός –κοινωνιολόγος τέχνης και μέλη της, οι κ.κ. Δημήτρης Μοράρος, ζωγράφος και Κώστας Κομνηνός, εικαστικός.

Στους μαθητές που θα διακριθούν, θα δοθούν τρία ατομικά και τρία ομαδικά βραβεία, τρεις ατομικοί και τρεις ομαδικοί έπαινοι και ένα ειδικό βραβείο. Τα βραβεία και οι έπαινοι θα συνοδεύονται δε, από αντίγραφα έργων του χαράκτη – ζωγράφου Τάσου, που κοσμούν την είσοδο του Δημαρχείου Βόλου.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη, πως τα έργα που θα διακριθούν, θα συμπεριληφθούν σε ημερολόγιο που θα εκδοθεί την επόμενη χρονιά, με την στήριξη της αντιδημαρχίας Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Βόλου.

Όπως δήλωσε η κ. Δανιηλίδου, η έκθεση που θα εγκαινιαστεί αύριο, Παρασκευή 5 Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Μαΐου, είναι εξαιρετική, με έργα πολύ υψηλού επιπέδου, παρά το γεγονός ότι τα Καλλιτεχνικά είναι ένα μάθημα που διδάσκεται στ Γυμνάσια, μόνο μία ώρα την εβδομάδα.

«Η τέχνη είναι ένα ασφαλές καταφύγιο για έναν καλύτερο κόσμο, είναι μια διέξοδος στην σημερινή κρίση, που είναι κυρίως κρίση αξιών» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Δανιηλίδου.

Αναφερόμενη στην έκθεση, η υπεύθυνη Καλλιτεχνικών του 3ου και του 6ου Γυμνασίων Βόλου, κ. Νεκταρία Γιακμουλίδου δήλωσε τυχερή για την ανταπόκριση που είχε από τους μαθητές της και προϊδέασε για τις εξαιρετικές δουλειές τους, που θα εκτεθούν αύριο.

Ο κ. Νίκος Ποδιάς, καθηγητής Καλλιτεχνικών του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου Νέας Ιωνίας, παρατήρησε πως η Μαγνησία είναι ο μοναδικός Νομός όπου διεξάγεται μια ανάλογη έκθεση, ενώ η κ. Ηρώ Παπαϊωάννου, καθηγήτρια στο Γυμνάσιο – Λύκειο Ζαγοράς και στο 4ο Γυμνάσιο –Λύκειο Βόλου, επισήμανε πως από τα τέσσερα σχολεία στα οποία διδάσκει, λαμβάνουν μέρος στην έκθεση, 80 μαθητές, οι οποίοι έδωσαν μια ιστορική διάσταση στο θέμα της («Το ταξίδι») κατασκευάζοντας ένα κολάζ με παραστάσεις από τη νεολιθική εποχή και την λαογραφία.

Από τους μαθητές που συμμετέχουν στην έκθεση, ο Ηλίας Δημητρίου από το 6ο Γυμνάσιο Βόλου εμπνεύστηκε για το έργο του από την θάλασσα, ενώ η συμμαθήτριά του από το ίδιο σχολείο, Νατάσα Βελεντζάκου, που συμμετέχει για πρώτη φορά, «ταξίδευσε» στην Παταγονία.

Λαμβάνοντας για δεύτερη φορά μέρος στην έκθεση, η μαθήτρια του 4ου Γυμνασίου Βόλου, Βιολέτα Αντωνοπούλου, δήλωσε πως μέσα από την συμμετοχή της στην έκθεση αυτή, βρήκε έναν τρόπο έκφρασης, ενώ η Αλίκη Κέκια, από το ίδιο σχολείο, που λαμβάνει μέρος για τρίτη φορά και έχει μάλιστα βραβευθεί, επισήμανε ότι μέσα από την έκθεση, οι μαθητές βρίσκουν τρόπους να εκφραστούν και να δημιουργήσουν εμπειρίες.

Πρωτότυπη και ξεχωριστή εμπειρία χαρακτήρισε τέλος, την έκθεση, η Ελευθερία Κατσαρού, μαθήτρια επίσης του 4ου Γυμνάσιου, η οποία λαμβάνει μέρος για δεύτερη φορά.

Να σημειωθεί πως για την πραγματοποίηση της έκθεσης, η ΔΔΕ Μαγνησίας συνεργάζεται με τους εκπαιδευτικούς καλλιτεχνικών μαθημάτων ΠΕ08 του Νομού και την επιμελήτρια εκθέσεων, κ. Έλενα Νικηφόρου.

ΠΗΓΗ