Βόλος: Συνεχίζει με κέρδη και δωρεές ο Α.Σ. Βόλου – ΕΒΟΛ

Το ένα από τα δύο πλήρως εξοπλισμένα και ολοκαίνουργια ασθενοφόρα, που ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου – ΕΒΟΛ αποφάσισε να δωρίσει για την κάλυψη αναγκών σε υγειονομικές μονάδες του Νομού, παραδόθηκε σήμερα το μεσημέρι προς χρήση στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου, σε εκδήλωση που έγινε στο εργοστάσιο της ΕΒΟΛ. Το δεύτερο ασθενοφόρο θα είναι έτοιμο να παραδοθεί στο Νοσοκομείο Βόλου, σε 20 μέρες.

Κατά την εκδήλωση παράδοσης του ασθενοφόρου και κάνοντας αναφορά, στις δωρεές και άλλες πρωτοβουλίες του Συνεταιρισμού συνολικά, ο πρόεδρός του, κ. Νικήτας Πρίντζος έκανε εξάλλου, γνωστή την πρόταση – πρόθεση της Διοίκησης προς τους αρμόδιους φορείς, αν είναι τεχνικά και νομικά εφικτό, να προχωρήσει η πρόσληψη ενός οδηγού ασθενοφόρου, την μισθοδοσία του οποίου θα αναλάβει ο Συνεταιρισμός για ένα χρόνο.

Ως προς την πρόταση αυτή, ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, κ. Νέστορας Αντωνίου, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση, δήλωσε πως, μαζί με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κ. Αγοραστό, που επίσης ήταν παρών, θα αναζητήσουν τρόπο επίλυσης των θεμάτων που προκύπτουν, δεδομένου ότι υπάρχουν δυσκολίες – όπως είπε – που προκύπτουν από το γεγονός ότι, λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων, δεν μπορούν να αυξήσουν τον προϋπολογισμό.

Νικήτας Πρίντζος: «Θα συνεχίσουμε προσφέροντας …»

Στην πρόθεση της Διοίκησης του Συνεταιρισμού να συνεχίσει προσφέροντας στην τοπική κοινωνία, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, αναφέρθηκε στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Οργάνωσης, κ. Νικήτας Πρίντζος, διαψεύδοντας, κάποιους ισχυρισμούς που ακούγονται, ότι δήθεν, ο Α.Σ. Βόλου προβαίνει σε δωρεές, για να γλιτώσει φόρους.

«Οι συνεταιριστικές οργανώσεις έχουν φόρο 13%, άρα στο ένα εκατομμύριο ευρώ περίπου που είναι οι δωρεές που κάναμε φέτος, θα πληρώναμε 130.000 ευρώ. Εμείς προτιμήσαμε να δώσουμε ένα εκατομμύριο και αυτό το κάνουμε γιατί έτσι πρέπει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πρίντζος, προσθέτοντας πως ο λόγος ύπαρξης του Συνεταιριστικού Κινήματος είναι να βοηθάει τους αγρότες και κτηνοτρόφους και όχι να επιβιώνει από αυτούς.

Αναφερόμενος εξάλλου, στα οικονομικά της Οργάνωσης τόνισε πως πάνε καλά, αφού από 5 εκατομμύρια ευρώ που είχε τζίρο πριν 10 χρόνια, έφθασε φέτος τα 17 εκατ., ενώ και ο ισολογισμό που έκλεισε χθες, παρουσιάζει κέρδη 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

«Σε μια εποχή που το Συνεταιριστικό Κίνημα έχει καταρρεύσει, εμείς στεκόμαστε όρθιοι. Έχουμε ρευστότητα, δεν χρωστάμε πουθενά, δεν έχουμε δανειακά κεφάλαια, κάνουμε επενδύσεις εξ ιδίαν. Και στο τέλος κάθε χρόνου, δίνουμε μπόνους στα 130 άτομα προσωπικό, οι μισθοί των οποίων δεν έχουν μειωθεί καθόλου» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Πρίντζος.

Σχετικά με τις παροχές που κάνει ο Συνεταιρισμός, υπενθύμισε πως φέτος έγιναν οι εξής ενέργειες:

– Δόθηκαν υποτροφίες σε 15 φοιτητές παιδιά αγροτών, ύψους 400 ευρώ το μήνα στο καθένα. Τον επόμενο μήνα δε, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες και για την επιλογή άλλων 15 παιδιών που θα πάρουν υποτροφίες του χρόνου, ενώ θα συνεχίσουν να δίνονται και οι φετινές.

– Ο Α.Σ. Βόλου είναι η μοναδική συνεταιριστική οργάνωση στην Ελλάδα που κάνει τις δηλώσεις ΟΣΔΕ δωρεάν.

– Έδωσε στους παραγωγούς, στην τιμή του σιταριού που φέτος ήταν πολύ χαμηλή, 100.000 ευρώ συνολικά, ενώ άλλα 100.000 ευρώ περίπου, έδωσε στους κτηνοτρόφους για όλα τα είδη γάλατος.

– Δώρισε ένα μηχάνημα λιθοτριψίας στο Νοσοκομείο Βόλου, καθώς και είδη εξοπλισμού στην Αστυνομία, 40.000 ευρώ.

– Μοίρασε 2.000 διατακτικές των 50 ευρώ σε οικογένειες.

– Δώρισε δύο ασθενοφόρα στο Κ.Υ. Βελεστίνου και στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου.

Κ. Αγοραστός: «Αυτό είναι πραγματικό success story»

Θέλοντας να δώσει το στίγμα της προσφοράς του Α.Σ. Βόλου στην τοπική κοινωνία, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός, τόνισε χαρακτηριστικά:

«Όταν συχνά μιλώ για παραγωγική επανάσταση, να έχετε υπόψη σας ότι έχω στο μυαλό μου το παράδειγμα του Α.Σ. Βόλου και του Νικήτα Πρίντζου. Γιατί μόνο με την παραγωγική επανάσταση μπορεί η χώρα να κάνει τα άλματα που απαιτούνται για να επιστρέψει η κοινωνία στην φυσική της ισορροπία»

Όπως είπε ακόμη, ζούμε σε μια εποχή που πρέπει να ακολουθήσουμε έναν δρόμο ρηξικέλευθο, τολμηρό: τον δρόμο της παραγωγικής επανάστασης και εκείνον της συνεργασίας των υγειών, παραγωγικών, εξωστρεφών δυνάμεων. «Είμαι περήφανος γιατί η αγροτιά μπαίνει μπροστά. Εδώ είναι ένα παράδειγμα σοβαρότητας, υπευθυνότητας και δημιουργικότητας. Αυτό είναι πραγματικό success story» κατέληξε ο κ. Αγοραστός

Νέστ. Αντωνίου: «Να συστήσουν δίκτυο οι υγιείς Συνεταιρισμοί»

Τέλος, ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, κ. Νέστορας Αντωνίου, εξέφρασε την άποψη ότι οι υγιείς Συνεταιριστικές Οργανώσεις, όπως είναι του Βόλου, αλλά κα του Τυρνάβου, θα πρέπει κάποια στιγμή, να συστήσουν ένα δίκτυο, ώστε να στηρίζονται οι ίδιοι και να συνεχίσουν να έχουν στενή σχέση με την κοινωνία.

Παρατήρησε δε, πως τα τελευταία χρόνια, το Συνεταιριστικό Κίνημα δεν ευνοήθηκε ούτε με διατάξεις, ούτε με νόμους, αλλά αντιθέτως, η νεοφιλελεύθερη λογική που εφαρμόστηκε, επέλεξε να καταργήσει πάρα πολλούς Συνεταιρισμούς.

Παρόντες, στην εκδήλωση ήταν ακόμη, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, κ. Δ. Νασίκας, ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου, κ. Ματθαίος Δραμητινός, τα μέλη του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού, γιατροί του Νοσοκομείου Βόλου και του Κ.Υ. Βελεστίνου κ.α.

ΠΗΓΗ