Βόλος: Τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι και διαστημικά ταξίδια

«Η συμβολή των τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων στα διαστημικά ταξίδια», θα είναι το θέμα της ομιλίας του Δρ. Πληροφορικής κ. Απόστολου Ξενάκη, που θα γίνει την Κυριακή, 5η Μαρτίου, και ώρα 8 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο).

Στις αρχές του 20ού αιώνα, η ασύρματη επικοινωνία έδωσε τεράστια ώθηση στην επικοινωνία των ανθρώπων, στην οικονομία, στη βιομηχανία και στην επιστήμη. Στο δεύτερο ήμισυ του ίδιου αιώνα, οι δορυφορικές τηλεπικοινωνίες έδωσαν τη δυνατότητα να γίνει ένα νέο τεράστιο άλμα σε όλα τα προηγούμενα, ενώ ταυτόχρονα η τηλεόραση έγινε παγκόσμια και όλα τα μεγάλα γεγονότα μπήκαν στο σπίτι μας σε πραγματικό χρόνο.
Χάρη στη δορυφορική τηλεφωνία λειτούργησαν για πρώτη φορά τα κινητά τηλέφωνα, τα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης (GPS), το παγκόσμιο δίκτυο www και μπόρεσαν να γίνουν πράξη τα διαστημικά ταξίδια, είτε με επανδρωμένα διαστημόπλοια, είτε με ρομποτικά διαστημικά οχήματα για την κατάκτηση, αρχικά της Σελήνης και μελλοντικά άλλων πλανητών, όπως π.χ. του Άρη. Στη διάλεξη θα παρουσιαστεί η ιστορία των τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων καθώς και η συμβολή τους τόσο στη διαστημική τεχνολογία, όσο και στην επιστήμη της αστρονομίας και της αστροφυσικής. Κατά την παρουσίαση θα γίνει χρήση διαφανειών σε Power Point και προσομοιώσεων.

ΠΗΓΗ