Βόλος: “Το ραδιόφωνο έχει και παρόν και μέλλον”

Εργαζόμενοι και φίλοι του ραδιοφώνου αντάλλαξαν απόψεις σε ανοικτή συζήτηση που μεταδόθηκε ζωντανά από το Πρώτο Πρόγραμμα.

6

Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα, στο Μουσείο της Πόλης, η εκδήλωση για «Το παρόν και το μέλλον το Ραδιοφώνου», στο πλαίσιο της έκθεσης «Μέρες Ραδιοφώνου» που λειτουργεί στον ίδιο χώρο από τις 2 Μαρτίου και με διοργανωτές τη Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, την ΕΡΤ Βόλου και τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής Βόλου, σε συνεργασία με τον τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας – 1ου ΕΚ Βόλου και ιδιωτικούς φορείς της Μαγνησίας.

2

Άνθρωποι του ραδιοφώνου και φίλοι του ραδιοφώνου, αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τον ρόλο του συγκεκριμένου Μέσου στην σημερινή κοινωνικοπολιτική συνθήκη, τις νέες τεχνολογίες, τα θετικά, αλλά και τα αρνητικά του στοιχεία, την εκπαιδευτική και πολιτιστική συμβολή του και τις προοπτικές του.

Η ανοικτή αυτή συζήτηση έλαβε μάλιστα, την μορφή εκπομπής, καθώς μεταδόθηκε πανελλαδικά, σε ζωντανή μετάδοση από το Πρώτο Πρόγραμμα.

8
Την εξέλιξη της συζήτησης τροφοδότησαν οι αρχικές τοποθετήσεις των ομιλητών: του κ. Τζαννέτου Παπαγεωργίου – ραδιοφωνικού παραγωγού, που ήταν και ο συντονιστής της, του κ. Κώστα Αμυγδαλίτση – εκπαιδευτικού (ηλεκτρονικού), ο οποίος μίλησε για τον ρόλο του ραδιοφώνου στην εκπαιδευτική διαδικασία, στην Ελλάδα, αλλά και παγκόσμια, της κ. Φρόσως Παύλου – συντονίστριας της ΕΡΤ Βόλου, η οποία ανέπτυξε τους προβληματισμούς της γύρω από τον ρόλο της ενημέρωσης στα σύγχρονα ραδιόφωνα, του κ. Γιώργου Μπακίρη – ραδιοφωνικού παραγωγού, διαφημιστή και Developer, με αναφορές στη διαδρομή του ραδιοφώνου από τους πειρατικούς σταθμούς, στη διαδικτυακή ακρόαση και του κ. Νίκου Τσιμπίδα – δημοσιογράφου, δ/ντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης Ραδιοφώνου και μέλους της Επιτροπής Κοινωνικής Ευθύνης της ΕΡΤ, ο οποίος μίλησε για την γοητεία που συνεχίζει και εκπέμπει το ραδιόφωνο, καθώς δεν μπόρεσε να νικηθεί από τη δύναμη της εικόνας, αλλά για την παρακαταθήκη που άφησε η περίοδος της αυτοδιαχείρισης στην ΕΡΤ.

11

Τηλεφωνικά παρενέβη και ο κ. Γιώργος Πλειος, καθηγητής Κοινωνικής και Πολιτικής Ανάλυσης της Επικοινωνίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Ολομέλειας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ενώ, τον παρόν έδωσε και ο προϊστάμενος Περιφερειακών Σταθμών της ΕΡΤ, κ. Γιώργος Παπαζαχαρίου, ο οποίος αναφέρθηκε στα νέα προγράμματα που καθιερώθηκαν μέσα από τις συχνότητες της ΕΡΤ που στόχο έχουν να φέρουν πιο κοντά την κοινωνία γενικά, αλλά και ειδικότερες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι φυλακισμένοι, τα εξαρτημένα άτομα, οι πρόσφυγες κ.α.

9

Βραβεύσεις

Της ανοικτής συζήτησης για «Το παρόν και το μέλλον του ραδιοφώνου» προηγήθηκε τιμητική αναφορά σε ανθρώπους του ραδιοφώνου, όπως ο Γιώργος Καφενταράκης, ο Κων/νος Τσάτσος και ο Χρήστος Παπαβασιλείου από τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής Βόλου, ενώ βραβεύτηκε για την προσφορά του στην ανάδειξη της πολιτιστικής παράδοσης μέσω του ραδιοφώνου, ο εκπαιδευτικός και επί χρόνια συνεργάτης της ΕΡΤ Βόλου, κ. Χρήστος Καλαντζής.

7
Επίσης, έγινε επετειακή αναφορά στον ρόλο του ραδιοφώνου κατά την επιβολή της δικτατορίας του 1967, την οποία επιμελήθηκε και παρουσίασε ο Βασίλης Πέτσης (ΕΡΤ Βόλου).

ΠΗΓΗ

Prev Εκδήλωση στους Σοφάδες Καρδίτσας για το σεισμό του 1954
Next Εκδήλωση για τη διεθνή ημέρα αστρονομίας στην παραλία του Βόλου