Β. Κόκκαλης: Πρωτοβουλία για ρύθμιση αγροτικών δανείων

Σύντομα θα ανακοινωθεί κυβερνητική πρωτοβουλία για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια είτε φυσικών προσώπων είτε των συνεταιρισμών δήλωσε σήμερα από το Βόλο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης ο οποίος επίσης χαρακτήρισε αναποτελεσματικό το φόρο για το κρασί και επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να καταργηθεί έως το τέλος του έτους.

Ο κ. Κόκκαλης επισκέφθηκε τον αγροτικό συνεταιρισμό Ν. Αγχιάλου “Η Δήμητρα” και στη συνέχεια τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου και Β. Σποράδων αλλά και τη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ο κ. Κόκκαλης μετά από σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν τα μέλη του συνεταιρισμού επισκέφθηκε το οινοποιείο και το εργοστάσιο που παράγεται το τσίπουρο και χαρακτήρισε το συνεταιρισμό ως έναν από τους πιο υγιείς που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Χαρακτήρισε αναποτελεσματικό το φόρο στο κρασί που θα πρέπει να καταργηθεί το συντομότερο δυνατό, κάτι που εκτίμησε ότι θα συμβεί μέχρι το τέλος του 2017, εφόσον έχουν εξευρεθεί τα ισοδύναμα έσοδα. Επιπλέον επισήμανε τη βούληση της κυβέρνηση να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο στο κρασί που γίνεται σε βάρος των υγειών μονάδων.
“Ο οίνος είναι από τα βασικά προϊόντα του εθνικού μας πλούτου και ως υφυπουργός και Θεσσαλός δεσμεύομαι ότι θα είμαι δίπλα σε υγιείς συνεταιριστικές πρωτοβουλίες όπως είναι η Δήμητρα.

Σύντομα ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών
Ο κ. Κόκκαλης επισήμανε ότι πολλοί συνεταιρισμοί χρεοκόπησαν και πλέον το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει να διαχειριστεί ένα θέμα που έχει αφενός να κάνει με την περιουσία των συνεταιρισμών, αφετέρου όμως με τα χρέη την νομικών αλλά και των φυσικών προσώπων που τους διοικούσαν. “Πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί κυβερνητική πρωτοβουλία για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια είτε φυσικών προσώπων είτε των συνεταιρισμών . Καλούμε τους αγρότες να ακολουθήσουν τον υγιή συνεργατισμό. Να εκμεταλλευτούν με την καλή έννοια το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης το οποίο πριμοδοτεί τις ομάδες παραγωγών και τους υγιείς συνεταιρισμούς” τόνισε.
Τέλος επισήμανε ότι είναι αρμοδιότητα του κ. Φάμελλου το αν θα δοθεί παράταση στο θέμα των δασικών χαρτών.

“Θηλειά” χαρακτήρισε το φόρο στο κρασί ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ν. Αγχιάλου “Η Δήμητρα”, Γιάννης Κίτσιος , επισημαίνοντας ότι χωρίς το φόρο στο κρασί η τιμή του πέφτει στο μισό. Είναι λογικό επισήμανε να ανθεί η μαύρη αγορά στο χώρο αυτό. “Πώς μπορούν να πουλήσουν τα νόμιμα οινοποιία ή συνεταιρισμοί όπως εμείς για να καταπολεμήσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Ο φόρος πρέπει να καταργηθεί άμεσα. Όλα τα οινοποιία , ειδικά τα συνεταιριστικά έχουν το κρασί αποθηκευμένο, εξαιτίας αυτού του θέματος διότι οι συνεταιρισμοί ποιοτικά κρασιά έχουν αλλά δε μπορούν να πουλήσουν διότι κυκλοφορεί το λαθραίο. Πρέπει αυτό να σταματήσει, να αφαιρεθεί ο φόρος”.
Επιπλέον ανέφερε ότι οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί αυτή την στιγμή έχουν τη μισή παραγωγή κρασιού αποθηκευμένη. “Οι ιδιώτες αγοράζουν δεξαμενές, τις αδειάσαν και αγοράζουν να εκμεταλλευτούν αυτό το λαθρεμπόριο , να ξαναπλουτίσουν. Δεν μπορούν να ζήσουν έτσι οι νόμιμες επιχειρήσεις” τόνισε.

Να παταχθεί το λαθρεμπόριο τσίπουρου
Επιπλέον ο κ. Κίτσιος έθεσε το θέμα του λαθρεμπορίου στο τσίπουρο χύμα. “Εμείς ως συνεταιρισμός πληρώνουμε φόρο 1.300.000 το χρόνο ενώ ο λαθραίος έμπορος ούτε ένα φράγκο. Πώς θα σταθεί αυτή η κατάσταση; Πώς θα ζήσουν οι συνεταιρισμοί; Κι αν φύγουν οι συνεταιρισμοί ουαί και αλίμονο τι θα γίνουν οι αγρότες. Διότι οι συνεταιρισμοί παίζουν σημαντικό ρόλο σήμερα καθώς απορροφούν τα αγροτικά προϊόντα και είναι οι ρυθμιστές των τιμών” τόνισε χαρακτηριστικά και ζήτησε από την κυβέρνηση να στηρίξει τους συνεταιρισμούς.

Πάνω από 5,5 εκ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια του Α.Σ.Πηλίου και Β. Σποράδων

Το θέμα των κόκκινων δανείων έθεσε στο κ. Κόκκαλη ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Β. Σποράδων Γιάννης Διανελλάκης καθώς το ύψος αυτών των δαενίων φθάνουν στα 5,5 εκ. ευρώ και ο συνεταιρισμός δύσκολα μπορεί να ανταποκριθεί.
“ Η Πολιτεία θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά μια γενναία διαγραφή και μια ρύθμιση για το υπόλοιπο ποσό. Αν δεν γίνει αυτό, λυπούμαστε αλλά δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη δραστηριότητα, καθώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Η απόλυτη προτεραιότητα για εμάς, είναι να δοθούν λύσεις στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων και στη συνέχεια οι δασικοί χάρτες και η παράνομη διακίνηση προϊόντων που γίνεται, καθώς το Ασφαλιστικό και φορολογικό έχει οδηγήσει τους αγρότες έξω από τον Συνεταιρισμό και τη νόμιμη διαδικασία πώλησής τους, με αποτέλεσμα να χάνονται χιλιάδες τόνοι που θα διακινούνταν μέσω του Συνεταιρισμού” επισήμανε ο κ. Διανελλάκης.

Από την πλευρά του ο κ. Κόκκαλης, επισήμανε ότι η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει τον υγιή συνεργατισμό , ο οποίος έχει στόχο να κάνει τον αγρότη πρωταγωνιστή με σωστή εκπαίδευση και πιστοποίηση. Θα συζητήσουμε διεξοδικά όλα τα θέματα που απασχολούν τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου, όπως είναι η ελιά, και σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθεί μια πρωτοβουλία για την ελιά Καλαμών, καθώς και άλλα θέματα που απασχολούν τον συνεταιριστικό κλάδο”.

Τέλος ο κ. Κόκκαλης επισκέφθηκε τη Γεωπονική Σχολή και είχε συνεργασία με τον πρύτανη του Π.Θ. για θέματα γεωργίας και ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα. “. Η Γεωπονική Σχολή είναι ένα μεγάλο ερευνητικό ίδρυμα, που για εμάς εδώ στη Θεσσαλία διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο” επισήμανε.

 

ΠΗΓΗ

Prev Επιμορφωτική συνάντηση για την αντιμετώπιση επικίνδυνων καταστάσεων και έκτακτων αναγκών στον 'Αγιο Γεώργιο Νηλείας
Next Στο δημοτικό συμβούλιο της ερχόμενης Δευτέρας το θέμα της ΕΡΓΗΛ