Β. Τσιάκος: Παράγουμε έργο μετρήσιμο για τους πολίτες

Στην διαδικασία του ετήσιου απολογισμού της Αιρετής Περιφέρειας Θεσσαλίας συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος. Ο κ. Τσιάκος παρουσίασε σε γενικές γραμμές το έργο που έχει γίνει στην Π.Ε. Καρδίτσας. Στην τοποθέτηση του στον απολογισμό τόνισε: «Ο απολογισμός της Περιφερειακής αρχής είναι μια κορυφαία αυτοδιοικητική διαδικασία στη διάρκεια της οποίας μας δίνεται η δυνατότητα να συζητήσουμε για όσα έγιναν.

Θέλω να υπογραμμίσω πως η αυτοδιοίκηση κινείται και προσπαθεί να δημιουργήσει μέσα σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον. Οι δυσκολίες και τα προβλήματα που βιώνουν σήμερα οι πολίτες και τα οποία αδυνατεί να αντιμετωπίσει η πολιτική έχει οδηγήσει στην απαξίωσή της. Δυστυχώς η χώρα μας βιώνει τη μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική κρίση μετά τη μεταπολίτευση. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον εκτιμώ πως ο θεσμός της Αιρετής Περιφέρειας αποτέλεσε και αποτελεί μια όαση δημοκρατίας και δημιουργικότητας. Αυτή την αποδοχή τη διαπιστώσαμε στις τελευταίες εκλογές με τη μεγάλη αποδοχή που καταγράψαμε στην τοπική κοινωνία.
Το γεγονός ότι ο λαός της Καρδίτσας μας στηρίζει σε κάθέ μας βήμα μάς δημιουργεί το ηθικό καθήκον να καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια αξιοποιώντας και το τελευταίο ευρώ προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Το 2016 που αφήσαμε πίσω μας ήταν μια ακόμη δύσκολη χρονιά. Η υποχρηματοδότηση από Εθνικούς πόρους συνεχίστηκε με βαριές τις επιπτώσεις. Εν μέσω αυτών των δυσκολιών συνεχίσαμε στην Π.Ε. Καρδίτσας να παράγουμε σημαντικό έργο προς όφελος των συμπολιτών μας. Ήδη έχουμε πετύχει πολλούς από τους στόχους που θέσαμε. Τα καταφέραμε με την καθοδήγηση και άριστη συνεργασία που έχουμε με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας τον κ. Αγοραστό, τους αντιπεριφερειάρχες των άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων, τους περιφερειακούς συμβούλους αλλά και με τον υπηρεσιακό μηχανισμό. Μεγάλο μας κέρδος είναι ότι δημιουργήσαμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Αναλάβαμε τα καθήκοντα μας σε μια στιγμή που η χώρα έμπαινε σε παρατεταμένη ύφεση και έτσι είχαμε να διαχειριστούμε το υστέρημα και όχι το πλεόνασμα όπως συνέβαινε παλαιότερα. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία τα καταφέραμε γιατί θέσαμε προτεραιότητες. Και δεν τις θέσαμε μέσα από τα γραφεία μας αλλά με διαβουλεύσεις με όλους τους τοπικούς παράγοντες αλλά και με την καθημερινή επαφή μας με τους πολίτες. Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε αφού πρώτα ακούσαμε τις τοπικές κοινωνίες.
Η αιρετή περιφέρεια και ειδικότερα η αντιπεριφέρεια Καρδίτσας, βρέθηκε πάντα πρώτη στις διεκδικήσεις για την περιοχή μας. Πετύχαμε μαζί και με άλλους φορείς πριν από λίγα χρόνια τη μεταβατικότητα για τη σχολή Δασοπονίας, γεγονός που σήμερα μας έδωσε το δικαίωμα να αλλάξουμε την αρνητική απόφαση για τη μεταφορά της στο Καρπενήσι. Έτσι η σχολή με τον δικό μας αγώνα αλλά και με τους αγώνες που έκαναν και άλλοι φορείς από φέτος όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε θα ενταχθεί και πάλι στο μηχανογραφικό δελτίο και θα πάρει εισακτέους.
Συστηματικά πιέσαμε και εμείς μαζί με το σύνολο των παραγόντων της Κεντρικής Ελλάδας, για την επανέναρξη του Ε- 65 που ήδη έχει προχωρήσει αρκετά στα πεδινά τμήματα της Θεσσαλίας και που μας δίνει ελπίδες για ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου έργου σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο συνεχίζουμε την προσπάθεια μας ώστε ο δρόμος να μην μείνει «τυφλός» αλλά να ολοκληρωθεί όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός συνδέοντας την ΠΑΘΕ με την Εγνατία και βγάζοντας οριστικά την Κεντρική Ελλάδα από την οδική απομόνωση. Παλεύουμε διαρκώς για το έργο του Αχελώου και παρά την αρνητική θέση πολλών κυβερνητικών στελεχών θα εντείνουμε την προσπάθεια μας για να πείσουμε ότι έχουμε δίκιο. Εξάλλου ένα έργο για το οποίο έχουν δαπανηθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ η κοινή λογική λέει πως δεν είναι δυνατόν να εγκαταλειφθεί.
Θα ήθελα ακόμη να σημειώσω ότι διαρκές είναι το ενδιαφέρον μας για τον αγροτικό και τον κτηνοτροφικό τομέα.
Υπογραμμίζω πως για εμάς ο πρωτογενής τομέας είναι ο βασικός πυλώνας της ανάπτυξης και σίγουρα μπορεί να αποτελέσει «το άλογο που θα βγάλει το κάρο από τη λάσπη». Όμως λέμε προς κάθε αρμόδιο πως για να αναπτυχθεί ο αγροτικός, ο κτηνοτροφικός και γενικότερα ο πρωτογενής τομέας χρειάζεται εθνική πολιτική. Σε ότι μας αφορά: Δρομολογήσαμε μια σειρά από σημαντικά έργα που στηρίζουν αυτούς τους τομείς. Πολλά από αυτά ήδη έχουν ολοκληρωθεί ενώ άλλα είναι στη διαδικασία της εξέλιξης. Θα σταθώ στις πολλές παρεμβάσεις μας για την άρδευση, στην υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου, στον αγροτικό εξηλεκτρισμό, στην τοποθέτηση inverters στις αρδευτικές γεωτρήσεις, στην υλοποίηση προγραμμάτων νιτρορύπανσης και προγραμμάτων για νέους αγρότες, στην αγροτική οδοποιία, στη βελτίωση και καθαρισμό των αποστραγγιστικών δικτύων, στην κατασκευή έργων υποδομής που αφορούν την εξυπηρέτηση του αγροτικού πληθυσμού και γενικότερα του πληθυσμού της υπαίθρου.
Στο επίπεδο των υποδομών καταφέραμε να προχωρήσει σημαντικά το κλειστό γυμναστήριο της Καρδίτσας και αναμένουμε μέσα στο 2018 την ολοκλήρωση του ενώ εντός της θητείας μας αναμένουμε και την ολοκλήρωση του Διοικητηρίου, έργο το οποίο το παραλάβαμε με πολλά προβλήματα και καταφέραμε να έχει προχωρήσει σημαντικά. Στον οδικό τομέα οι περιφερειακοί που ολοκληρώθηκαν αλλά και οι παρακάμψεις Αρτεσιανού και Ριζοβουνίου αποτελούν έργα μεγάλης σπουδαιότητας καθώς άλλαξαν τον οδικό χάρτη της ευρύτερης περιοχής.
Όμως δεν είναι μόνο τα έργα υποδομής. Στην κακοκαιρία που αντιμετώπισε η περιοχή μας όπως και όλη η χώρα πριν από μερικές εβδομάδες, δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό. Παρά το γεγονός ότι έχουμε στην ευθύνη μας ένα πολύ μεγάλο οδικό δίκτυο, δεν το αφήσαμε να κλείσει ούτε μια ημέρα, ούτε και στο πιο απομακρυσμένο σημείο. Φυσικά νοιώσαμε μεγάλη ικανοποίηση όταν είδαμε αυτή την πολυήμερη προσπάθειά μας να αναγνωρίζεται από τους πολίτες και να μας δίνουν συγχαρητήρια όχι μόνο Καρδιτσιώτες αλλά και πολίτες από κάθε σημείο της Ελλάδας που έτυχε εκείνες τις ημέρες να βρίσκονται ή να διέρχονται από την περιοχή μας.
Στον κοινωνικό τομέα ως Π.Ε. μαζί και με άλλους φορείς υλοποιούμε μια σειρά δράσεων που αφορούν στην στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων προσπαθώντας να εκμεταλλευτούμε και το τελευταίο ευρώ που είναι διαθέσιμο προς αυτή την κατεύθυνση.
Θα ήθελα να υπογραμμίσω πως δώσαμε έμφαση στον τομέα του πολιτισμού. Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια όπως πιθανά πιστεύουν κάποιοι. Είναι ανάγκη, είναι τρόπος ζωής και μπορεί να ανοίξει το παράθυρο ελπίδας και αισιοδοξίας που όλοι μας έχουμε ανάγκη. Ως Περ. Ενότητα Καρδίτσας συμμετείχαμε αποφασιστικά στη διοργάνωση αξιόλογων πολιτιστικών εκδηλώσεων που είχαν πολλαπλή στόχευση. Κατ’ αρχάς προσφέραμε ποιοτικές εκδηλώσεις στους κατοίκους τόσο της πόλης της Καρδίτσας, όσο και της περιφέρειας, προσελκύσαμε ξένους επισκέπτες και συγχρόνως στηρίξαμε τα τοπικά καλλιτεχνικά σχήματα.
Στηρίξαμε όλες τις προσπάθειες που έγιναν από ιδιώτες και συλλογικούς φορείς για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος ενώ με έργα υποδομής κυρίως στον οδικό τομέα, εκτιμούμε ότι ενισχύουμε τον θρησκευτικό τουρισμό και τον οικοτουρισμό, στον οποίο εξάλλου έχουμε και μεγάλα φυσικά πλεονεκτήματα.
Ολοκληρώνοντας θέλω να υπογραμμίσω ότι σε όλη τη διάρκεια της θητείας μας δεν αλλάξαμε τον αυτοδιοικητικό μας λόγο ανάλογα με το ποιος κυβερνά. Ο λόγος μας είναι καθαρός, κρυστάλλινος και κυρίως διαχρονικός. Εξάλλου πιστεύουμε πως τα προβλήματα των πολιτών δεν έχουν χρώμα. Τα συναντάμε καθημερινά στην αγορά, στους χώρους εργασίας, στο σπίτι, στην καθημερινότητα και μοναδικό μας μέλημα είναι να μπορέσουμε να βοηθήσουμε στην επίλυση τους. Εκτιμούμε πως θα πρέπει να βρούμε την κοινή συνισταμένη, μακριά από αγκυλώσεις και παρωπίδες προς όφελος των πολιτών οι οποίοι μας ανέδειξαν εδώ που βρισκόμαστε και περιμένουν από εμάς. Δεν διακατεχόμαστε από ιδεολογικά σύνδρομα, δεν αρνούμαστε για να αρνηθούμε. Πιστεύουμε στην προσφορά και στην εξεύρεση λύσεων. Για αυτό η πόρτα του γραφείου μου στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας τόσο η δική μου όσο και των συνεργατών μου, ήταν και είναι πάντα ανοικτή σε όλους τους πολίτες για τα μικρότερα ή και μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καθώς για εμάς προτεραιότητα έχει ο πολίτης
Τέλος θέλω να τονίσω πως η Περιφέρεια έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών ως ένας θεσμός με κύρος, με αξιοπιστία, με παραγωγή έργου, με προσανατολισμό και προσφορά στον πολίτη. Έτσι όπως πορευτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια με σεμνότητα, με διάθεση προσφοράς, με παραγωγή συγκεκριμένου και μετρήσιμου έργου θα συνεχίσουμε».

ΠΗΓΗ