Γερμανία-Κυβερνοεπίθεση: Σύλληψη 20χρονου υπόπτου – volos.ert.gr

Η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε την σύλληψη 20χρονου υπόπτου για την μαζική κυβερνοεπίθεση με θύματα εκατοντάδες πολιτικούς αξιωματούχους και προσωπικότητες που προκάλεσε σοκ στην Γερμανία.

Η σύλληψη του νεαρού, στο σπίτι του στην περιοχή της Φρανκφούρτης, έγινε την Κυριακή, αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας. Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένονται κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Το Der Spiegel αποκάλυψε παράλληλα στον ιστότοπό του ότι πρόκειται για απόφοιτο που ενήργησε μόνος και ομολόγησε την πράξη του. Επίσης πρόσθεσε ότι αυτός ζει με τους γονείς του και «δεν είχε συνειδητοποιήσει όλες τις συνέπειες της πράξης του».

«Το κοινό θα μάθει όλα όσα γνωρίζω»
Ενημέρωση στα μέσα της εβδομάδας ανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεχόφερ,  ενώ από τις 4 Ιανουαρίου δεν έχουν ανακοινωθεί εξελίξεις στην υπόθεση.

Οι γερμανικές αρχές ζήτησαν βοήθεια από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ NSA, έγραψε  η εφημερίδα Bild , υπενθυμίζοντας ότι οι χάκερ δημοσιοποίησαν ιδιωτικά δεδομένα, όπως αριθμοί κινητής τηλεφωνίας και διευθύνσεις, «εκατοντάδων
Γερμανών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένης της Άνγκελα Μέρκελ.

Ειδικοί σε θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο εκτιμούσαν από την αρχή ότι υπεύθυνο για το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαρροών προσωπικών δεδομένων στη Γερμανία είναι μεμονωμένο άτομο με κίνητρο τη δημοσιότητα.

Οι διαρροές αφορούν 410 πολιτικούς των συντηρητικών κομμάτων, 230 Σοσιαλδημοκράτες, 106 Πράσινους, 91 πολιτικούς του κόμματος Η Αριστερά και 28 Φιλελεύθερους, κανέναν όμως πολιτικό του λαϊκιστικού και ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Η  Γερμανία  έχει δει σειρά κυβερνοεπιθέσεων τα τελευταία χρόνια.

Οι χάκερ επιτέθηκαν σε ιδρύματα που συσχετίστηκαν με τα κυβερνώντα κόμματα του CDU και του SPD το 2017. Το 2015, παραβίασαν και το δίκτυο του κοινοβουλίου (Bundestag) και έκλεψαν 16 gigabytes δεδομένων.

Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Trend Micro Inc. έχει συνδέσει την επίθεση της Βουλής με την  «φιλορωσική»  ομάδα χάκερ Storm Storm.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

www.ert.grΠΗΓΗ