Δήμος Βόλου:”Υπήρξε εμπλοκή αντιδημάρχων σε υπόθεση που σχετίζεται με το έλλειμμα στο δημοτικό Ταμείο;”

 

Κοινή επερώτηση, με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας, κατέθεσαν στον πρόεδρο του Δ.Σ. Βόλου, ζητώντας εξηγήσεις σχετικά με εμπλοκή που φέρονται να είχαν δύο αντιδήμαρχοι σε υπόθεση που σχετίζεται με το έλλειμμα στο δημοτικό Ταμείο, δώδεκα (12) δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, και συγκεκριμένα οι Ν. Οικονόμου, Φ. Λαμπρινίδης, Ν. Στόικος, Μ. Πατσιαντάς, Θ. Κλημόπουλος, Θ. Διαμαντένιας, Ε. Ανδρέου-Μεϊκοπούλου, Ι. Αποστολάκης, Κ. Γαργάλας, Μ. Δραμητινός, Φ. Κοκκινάκη και Ι. Μολοχίδης.

Όπως αναφέρουν στην επερώτησή τους, σε  δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας («ΘΕΣΣΑΛΙΑ» 15-06-2017, σελ.12), το οποίο αναφέρεται στο μεγάλο ταμειακό έλλειμμα που αποκαλύφθηκε πριν ένα χρόνο, ο ελεγχόμενος πρώην ταμίας του Δήμου Βόλου φέρεται, μεταξύ άλλων, να κατέθεσε στο τριμελές Πειθαρχικό, παρουσία εισαγγελέα, πως «με γραπτή εντολή δύο αντιδημάρχων έδωσε 600 ευρώ σε έναν υπάλληλο και περίπου 10.000 ευρώ σε εργολάβο, χωρίς τιμολόγια, για να πληρωθεί τρεις δόσεις από την εργασία που παρείχε, αλλά πληρωμή χωρίς αποδεικτικά είναι παράνομη…».

Χαρακτηρίζοντας οι δημοτικοί σύμβουλοι το θέμα ως εξόχως σοβαρό και  επισημαίνοντας ότι πέρασαν έντεκα μέρες από το εν λόγω δημοσίευμα, χωρίς να υπάρξει η οποιαδήποτε διάψευση από πλευράς δημοτικής αρχής, ζητούν από τον ασκούντα καθήκοντα δημάρχου απαντήσεις σε δέκα (10) ερωτήματα. Συγκεκριμένα: Αν αληθεύει ότι υπήρξε γραπτή εντολή δύο αντιδημάρχων, με βάση την οποία  ο ελεγχόμενος πρώην δημοτικός ταμίας του Δήμου Βόλου έδωσε 600 ευρώ σε έναν υπάλληλο και περίπου 10.000 ευρώ σε εργολάβο, χωρίς τιμολόγια, για να πληρωθεί τρεις δόσεις από την εργασία που παρείχε. Σε περίπτωση θετικής απάντησης, ποιοι είναι οι δύο αντιδήμαρχοι που, με γραπτή εντολή τους, ζήτησαν από τον ταμία να παρανομήσει. Αν πρόκειται για μία εντολή την οποία υπέγραψαν δύο αντιδήμαρχοι ή για δύο διαφορετικές εντολές και ποια(/-ες) ημερομηνία(/-ες) δόθηκε(/-αν) η(/οι) παράνομη(/-ες) εντολή(/-ές). Αν οι δύο αντιδήμαρχοι για τη φερόμενη αυτή πράξη τους ενήργησαν με δική τους πρωτοβουλία ή με εντολή (γραπτή ή προφορική) του δημάρχου. Αν το γεγονός αυτό έγινε γνωστό για πρώτη φορά στην πρόσφατη κατάθεση του πρώην ταμία στο τριμελές Πειθαρχικό ή είχε προβεί ο ταμίας σε παρόμοια κατάθεση και κατά τη διενέργεια της σχετικής ΕΔΕ στο Δήμο, κατά την απολογία του στο δήμαρχο ή ενώπιον της Εκτελεστικής Επιτροπής ως πειθαρχικού οργάνου. Ποιος είναι ο υπάλληλος – φερόμενος αποδέκτης των 600 ευρώ και για ποιο λόγο του καταβλήθηκε αυτό το ποσό. Αν έχει τακτοποιηθεί λογιστικά με τα νόμιμα παραστατικά η συγκεκριμένη δαπάνη. Σε περίπτωση θετικής απάντησης, να δοθεί στο  Δ.Σ. αντίγραφο του σχετικού ΧΕΠ. Ποιος είναι ο εργολάβος – φερόμενος αποδέκτης των 10.000 ευρώ και για ποια εργασία του πληρώθηκε αυτά τα χρήματα και αν έχει τακτοποιηθεί λογιστικά με τα νόμιμα παραστατικά η συγκεκριμένη δαπάνη. Σε περίπτωση θετικής απάντησης, να δοθεί στο  Δ.Σ. αντίγραφο του σχετικού ΧΕΠ. Αν η προϊσταμένη της Δ.Ο.Υ. – αρμόδια κατά τον νόμο για τη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου είχε λάβει γνώση της εντολής των δύο αντιδημάρχων προς τον δημοτικό ταμία -εφόσον φυσικά υπήρξε τέτοια εντολή- και σε ποια διοικητική ενέργεια προχώρησε, στην περίπτωση αυτή, για να διασφαλίσει τη νομιμότητα στην οικονομική διαχείριση του Δήμου. Αν υπάρχουν άλλοι εργολάβοι που έχουν πληρωθεί για τις εργασίες τους με αυτό ή ανάλογο τρόπο. Και αν ναι, ποιοι, για ποιες εργασίες, για ποια ποσά και με εντολή τίνος/-ων. Και αν υπήρξε ή πρόκειται να υπάρξει κάποια ενέργεια εκ μέρους του ασκούντος καθήκοντα δημάρχου, σε σχέση με τους δύο αντιδημάρχους, αν όντως έδωσαν την αναφερόμενη παράνομη εντολή και εξέθεσαν το Δήμο με την παράνομη ενέργειά τους.

ΠΗΓΗ

Prev Καρδίτσα: STOP στους πλειστηριασμούς ζητάει η Κίνηση Πολιτών
Next Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες» - Αυλαία στη Ναυτική Εβδομάδα 2017