ΔΕΥΑΜΒ: Η μόλυνση στο λιμάνι δεν σχετίζεται με λύματα βιολογικού

Η μόλυνση του λιμανιού δεν προέρχεται από αγωγούς ομβρίων ή διαρροή από τους αγωγούς λυμάτων επισημαίνει με σημερινή ανακοίνωσή της η ΔΕΥΑΜΒ και στρέφει τις «υποψίες» για τη δημιουργία της ρύπανσης στο σκραπ. Ειδικότερα αναφέρει ότι από τις 3 Μαρτίου 2017 που εμφανίστηκε το φαινόμενο και ενημερώθηκε η εταιρεία από το Κεντρικό Λιμεναρχείο, η ΔΕΥΑΜΒ προέβη σε μία σειρά ενεργειών, όπως δειγματοληψίες, αναλύσεις και ελέγχους του δικτύου ομβρίων που καταλήγει στον χώρο εμφάνισης του φαινόμενου.

Από τα ως τώρα συμπεράσματα προκύπτει ότι:
-Οι κηλίδες περιέχουν ρυπαντικό φορτίο, του οποίου τα χαρακτηριστικά δεν σχετίζονται με τα χαρακτηριστικά του αστικού λύματος, που φθάνει στον βιολογικό προς επεξεργασία.
-Από τον μακροσκοπικό έλεγχο του δικτύου ομβρίων που ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της 12ης Απριλίου, δεν διαπιστώθηκε η όποια ροή, ώστε να προσδιορίζεται τυχόν εντοπισμός του σημείου ρύπανσης. Παρά το γεγονός αυτό έχει ληφθεί σειρά δειγμάτων από φρεάτια ομβρίων προκειμένου να ελεγχθεί αν τυχόν διήλθε από το δίκτυο ομβρίων ρυπαντικό φορτίο.
-Από δείγμα που λήφθηκε από στάσιμα νερά, στην περιοχή του σκραπ, προέκυψε ότι το στάσιμο νερό, που ήταν θαλάσσιο, ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένο. Συγκεκριμένα περιείχε 18 mg/l αμμωνιακό άζωτο, γεγονός που προξενεί ερωτηματικά για την προέλευσή του.
-Τέλος επισημαίνουμε ότι οι κηλίδες ουδεμία σχέση έχουν με την λειτουργία του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων, τα αντλιοστάσια ακαθάρτων και τις ΕΕΛ, για τη λειτουργία των οποίων ενημερώνουμε ότι ανακάμπτει με σταθερό ρυθμό και ήδη η εκροή στην παράμετρο του αμμωνιακού αζώτου έχει υποχωρήσει στα 12 mg/l, από 29 mg/l, που ήταν στις αρχές Μάρτη.
Δηλώνουμε επιπλέον, ότι όπως και μέχρι σήμερα, οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑΜΒ αποτελούν συνεπή αρωγό των αρχών για τον εντοπισμό περιβαλλοντικών παραβάσεων.

Ανακοίνωση Δήμου Βόλου

Σε ανακοίνωσή το ο δήμος Βόλου καταγγέλλει όσους προσπάθησαν να εμφανίσουν το λιμάνι ως αποδέκτη λυμάτων από το δίκτυο της ΔΕΥΑΜΒ και να προκαλέσουν αναστάτωση εν μέσω εορτών. «Στο λιμάνι υπάρχει ρύπανση, αλλά υπάρχουν αρμόδιοι, μεταξύ αυτών και ο Εισαγγελέας, να εντοπίσουν πώς προκλήθηκε και να καταλογίσουν ευθύνες. Οι πολίτες έχουν αντιληφθεί τα άθλια προπαγανδιστικά παιχνίδια που στήνονται, υποτιμώντας την νοημοσύνη τους, αλλά και σε κάθε περίπτωση απαιτούν μια καθαρή, υγιή και σύγχρονη πόλη για αυτούς και τα παιδιά τους, κάτι για το οποίο καθημερινά με όλες μας τις δυνάμεις, εμείς αγωνιζόμαστε».

ΠΗΓΗ