Διάλεξη στο ΙΑΚΑ με θέμα τον εξευρωπαϊσμό υπό δικτατορικό καθεστώς

Διάλεξη με θέμα: «Εξευρωπαϊσμός υπό δικτατορικό καθεστώς: Οι Έλληνες Βιομήχανοι και οι Δυναμικές της Ελληνικής Μετάβασης στη Δημοκρατία» θα δοθεί στις 8 Νοεμβρίου στις 6:30 μ.μ. στην αίθουσα Πολυμέσων του τμήματος ΙΑΚΑ. Ομιλητής θα είναι ο Χρήστος Τάκας,ιστορικός, μεταδιδακτορικός ερευνητής (Max Weber Fellow) στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας.

Ο κ. Τάκας είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο Κρήτης (2015). Έχει εργαστεί ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και ως εξωτερικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Δίδαξε στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, καθώς και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Περίληψη

Η δικτατορία των συνταγματαρχών έχει, κατά κανόνα, αντιμετωπιστεί από τη βιβλιογραφία ως μια αυταρχική παρένθεση, συνώνυμη της αποκοπής από την Ευρώπη. Η παρούσα ανακοίνωση, αξιοποιώντας τα αναλυτικά εργαλεία των σπουδών για τον αυταρχισμό, εστιάζει στις οικονομικές προϋποθέσεις της επιβολής του καθεστώτος στο πλαίσιο της Συμφωνίας Σύνδεσης της Ελλάδας με την ΕΟΚ. Ταυτόχρονα, εξετάζοντας την αναδιάρθρωση και τον αναπροσανατολισμό του εξωτερικού εμπορίου της χώρας προς την Κοινή Αγορά την περίοδο αυτή, η ανακοίνωση παρακολουθεί την αναδιάταξη των κοινωνικών συμμαχιών των συνταγματαρχών και τη συνάντηση του ευρωπαϊκού με το γενικότερο πολιτικό πρόβλημα. Σε αυτό το πλαίσιο, και εντάσσοντας την ελληνική περίπτωση στη διεθνή συζήτηση για το γραφειοκρατικό αυταρχισμό και τις δημοκρατικές μεταβάσεις, θα επιχειρήσω να αναδείξω τις προκλήσεις που θέτει στην έρευνα η δικτατορία των συνταγματαρχών και τη συμβολή της οικονομικής και της επιχειρηματικής ιστορίας στην κατανόηση της περιόδου.

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ