Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου: Στην ανεργία όλο και περισσότεροι δικηγόροι

Τριάντα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου αποχώρησαν από την δικηγορία, το 2016. Από αυτούς, οι 21 το έπραξαν για να βγουν στη σύνταξη ή για να διοριστούν στο Δημόσιο, ενώ οι 9 (ποσοστό δηλαδή 30%) για να βρεθούν στην ανεργία, καθώς δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές εισφορές.

Τα στοιχεία αυτά, γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, κ. Λάζαρος Γαϊτάνης, στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την χθεσινή εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

«Είναι βέβαιο ότι η κατάσταση είναι δύσκολη. Αλλά ακόμη και στις δύσκολες καταστάσεις έξοδοι υπάρχουν. Αρκεί να μην είναι έξοδοι κινδύνου. Διότι εξόδους κινδύνου αποτελούν και η εσπευσμένη συνταξιοδότηση, αλλά και η φυγή των νέων προς την ανεργία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γαϊτάνης, προσθέτοντας πως το 2017 οι δικηγόροι θα έχουν να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές δύο ετών.

«Είναι πιθανό να δοθεί κάποια παράταση , είναι πιθανόν οι εισφορές του 2016 να εξοφληθούν με δόσεις. Ακόμη κι έτσι όμως το ερώτημα είναι; Πού θα πρωτοπληρώνουμε εμείς οι δικηγόροι τις δόσεις; Στον ΕΦΚΑ; Στην Εφορία; Στις τράπεζες;» επισήμανε ο κ. Γαϊτάνης, ενώ συμπλήρωσε πως αποτελεί κατόρθωμα για τους δικηγόρους του Βόλου ότι, παρά την πολύμηνη αποχή, το 2016 για το 2015 κατέβαλε ασφαλιστικές εισφορές, παραδίδοντας στον Σύλλογο βιβλιάρια το 57,67%. Το 2015 για το 2014 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 46%. Ίσως και λόγω της δυνατότητας ρυθμίσεων, που υπήρχαν τότε.

Όσον αφορά στις κινητοποιήσεις του κλάδου, έκανε γνωστό πως ο αγώνας τώρα παίρνει άλλη μορφή. Συγκεκριμένα – όπως είπε – 63 δικηγορικοί σύλλογοι, μέχρι το τέλος του μήνα θα προσφύγουν στο ΣτΕ κατά των Υπουργικών Αποφάσεων σε εφαρμογή του νόμου 4387/2016 για το ασφαλιστικό. Με πρωτοβουλία κι έξοδα του Συλλόγου, τα μέλη του θα αποστείλουν ομαδική εξώδικη δήλωση προς τον ΕΦΚΑ, προκειμένου να δηλώσουν ότι η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών δεν συνιστά αναγνώριση χρέους, δεν συνιστά αποδοχή των εκδοθεισών πράξεων.

ΠΗΓΗ