Διχάζει το Δ.Σ. Βόλου η λειτουργία μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από οργανικά έλαια

Η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου δεν είναι αρνητική στη δημιουργία μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από οργανικά έλαια, ζητά όμως να συμπληρωθούν με τις παρατηρήσεις του ΤΕΕ και τις παρατηρήσεις της παράταξης “Επιλογής Ευθύνης”, οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και να έλθει εκ νέου το θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πλήρως αρνητικοί σε τέτοιου είδους επενδύσεις που θεωρούν επικίνδυνες για το περιβάλλον, ήταν η παράταξη της ΛΑΣ, της Δύναμης Βόλου και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Θεολόγος Διαμαντένιας και Νίκος Κανελής.

Στην τοποθέτησή του ο ασκών χρέη δημάρχου, Θάνος Θεοδώρου, πρότεινε το θέμα να αποσυρθεί και να ζητηθεί από τις εταιρείες να καταθέσουν νέες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων συμπληρωμένες με τις παρατηρήσεις του ΤΕΕ και τις παρατηρήσεις των παρατάξεων και το θέμα να συζητηθεί εκ νέου στο Δ.Σ. “Άλλωστε εμείς γνωμοδοτούμε, δεν αδειοδοτούμε, ούτε δυνατότητα ελέγχου έχουμε” επισήμανε ο κ. Θεοδώρου.

Η επικεφαλής της παράταξης “Επιλογή Ευθύνης”, Νατάσσα Οικονόμου, επισήμανε ότι η παράταξή της βλέπει θετικά επενδύσεις που αξιοποιούν απόβλητα αρκεί να τηρούνται οι απαραίτητεες προϋποθέσεις. Επισήμανε ότι στις Μ.Π.Ε. πρέπει να συμπεριληφθούν οι παρατηρήσεις του ΤΕΕ και επίσης να προσδιοριστούν οι πρώτες ύλες επακριβώς.
Από την πλευρά του ο Μιχάλης Μιτζικός της “Δύναμης Βόλου” τάχθηκε κατά των δύο αυτών επενδύσεων που όπως τόνισε θα επιβαρύνουν το ήδη βεβαρημένο περιβάλλον της περιοχής. Επισήμανε ότι είναι κοντά στην πόλη και προβλέπονται ελάχιστες θέσεις εργασίας. “Στην ουσία πρόκειται για επενδύσεις που εμείς οι πολίτες πληρώνουμε χαράτσια μέσω τελών για το περιβάλλον και επιβαρύνεται και η πόλη. Να είμαστε επιφυλακτικοί για επιπλέον επιβάρυνση του περιβάλλοντος”, τόνισε.

Ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Απ. Νάνος, τόνισε ότι δεν γίνονται έλεγχοι και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κάποιος να εμπιστευτεί έναν ιδιώτη να προστατέψει το περιβάλλον.

Την ίδια θέση είχε και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Θεολόγος Διαμαντένιας, ο οποίος επισήμανε ότι σίγουρα θα γίνεται εισαγωγή πρώτης ύλης για να λειτουργούν οι μονάδες 8000 ώρες συνεχόμενα κάθε χρόνο ενώ έθεσε και ερωτήματα για την επικινδυνότητα των αερίων που θα εκλύονται.Υπενθύμισε δε ότι ο δήμος Ρήγα Φεραίου απέρριψε παρόμοια επένδυση.
Ο Ιάσων Αποστολάκης επισήμανε ότι σίγουρα πρέπει να συμπεριληφθούν οι παρατηρήσεις του ΤΕΕ και εξέφρασε τον προβληματισμό του από το γεγονός ότι οι εταιρείες έχουν την μορφή ΙΚΕ, για επενδύσεις άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ. “Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις βρίσκεται από πίσω κάποιος αφανής επενδυτής που δεν μπορεί να φαίνεται για φορολογικούς λόγους” τόνισε.

Αρνητικός ήταν και ο Νίκος Κανελής, που τόνισε ότι ο κάθε ιδιώτης επιδοτείται να κάνει μια τέτοια επένδυση σε μια πόλη με σοβαρό πρόβλημα περιβαλλοντικό. “Άρα το Δ.Σ. να αποφασίσει πως τοποθετείται απέναντι στην επένδυση και οχι με ποιους όρους μπορεί να γίνει. Εγώ ψηφίζω αρνητικά”

ΠΗΓΗ

Prev Τριαντάχρονος έκλεψε τσάντα από το Νοσοκομείο Καρδίτσας
Next Στη ρύθμιση για χρέη προς ΟΤΑ μπήκε η εταιρεία που διαχειρίζεται το ΞΕΝΙΑ Βόλου