Δράσεις για τις ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομίας στη Μαγνησία

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελούν θεσμό, στον οποίο η Ελλάδα συμμετέχει από το 1996, υιοθετώντας πλήρως τους σκοπούς και το χαρακτήρα του. Το γενικό συντονισμό του προγράμματος έχει το Συμβούλιου της Ευρώπης, ενώ βασικός στόχος του είναι η βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών σε στοιχεία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, υλικής και άυλης, και η ευαισθητοποίησή τους στα θέματα αυτά, με το άνοιγμα χώρων και μνημείων στην κοινωνία και τη διοργάνωση εκδηλώσεων.

Ο εορταστικός χαρακτήρας του προγράμματος προσκαλεί τους επισκέπτες να έλθουν σε επαφή με την πολιτιστική τους κληρονομιά με τρόπους λιγότερο ακαδημαϊκούς και περισσότερο βιωματικούς, μέσα από συναυλίες, εκπαιδευτικές δράσεις, δημιουργικά εργαστήρια, αφηγήσεις παραμυθιών, παραστάσεις, εικαστικές παρεμβάσεις, εκθέσεις κ.ά.
Το θέμα των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη διετία 2017-2018 είναι αφιερωμένο στις «ΠΟΛ(Ε)ΙΣ», παλιές και νέες, μεγάλες ή μικρότερες, σημαντικές ή λιγότερο σπουδαίες με σκοπό μια διαφορετική αφήγηση της ιστορίας που θα θέσει προβληματισμούς και θ’ ανοίξει συζητήσεις για τη μεταμόρφωσή τους μέσα στο σύγχρονο κόσμο και το μέλλον τους.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό με τις ακόλουθες δράσεις:
Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού (22/9)
«Στη χώρα της Έλλης» εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ελληνιστική πόλη της Άλου για παιδιά 10-12 ετών.
Υπεύθυνη: Αιμιλία Καλογιάννη (e-mail: [email protected])
Αρχαιολογικός χώρος λόφου Γορίτσας, Ν. Μαγνησίας (22/9)
«Στα ίχνη μιας κρυμμένης πόλης» Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 10-12 ετών με θέμα τη σπουδαιότητα της ελληνιστικής πόλης που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Γορίτσας και δεν έχει ανασκαφεί μέχρι σήμερα
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Ευμορφία Τσιαμάγκα (e-mail: [email protected], τηλ.: 2421076278)
Αρχαιολογικός Χώρος Φθιωτίδων Θηβών (Ν. Αγχιάλου)
«Λαμπροτάτη Θηβαίων πόλις» Περιηγήσεις στις Βασιλικές Α΄ και Β΄ της παλαιοχριστιανικής πόλης των Φθιωτιδών Θηβών (22 & 23/9, στις 11:00)
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Πασχάλης Σταντζούρης (e-mail: [email protected], τηλ.: 2421076278)
Αρχαιολογικοί χώροι ελληνιστικής Άλου και αρχαίων Φθιωτίδων Θηβών (4/10)
«Άλος και Φθιώτιδες Θήβες: ανακαλύπτοντας ξανά δύο πόλεις της Αχαΐας Φθιώτιδας» θεματικές περιηγήσεις. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη δράση αρχικά είχε προγραμματιστεί για την 1η Οκτωβρίου, τελικά όμως θα πραγματοποιηθεί στις 4 Οκτωβρίου 2017, στις 09:00.
Υπεύθυνες επικοινωνίας: Βάσω Ροντήρη & Σταματία Αλεξάνδρου (e-mail: [email protected] & [email protected] , τηλ.: 2421076278)

Οι δράσεις που προγραμματίζονται για τις 22 Σεπτεμβρίου απευθύνονται σε σχολικές ομάδες, κατόπιν επικοινωνίας με τους υπεύθυνους για την οριστικοποίηση της επίσκεψης. Τις υπόλοιπες δράσεις μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται, ανεξαρτήτου ηλικίας.
Η είσοδος στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους της Εφορείας, κατά το τριήμερο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (22, 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2017) είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

ΠΗΓΗ