Δράσεις του Δήμου Αλοννήσου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας

Ο Δήμος Αλοννήσου, για δεύτερη φορά, συμμετέχει στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, στις 16 – 22 Σεπτεμβρίου 2017, η οποία διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή

Επιτροπή για τις μεταφορές, με στόχο τη σταδιακή κατάργηση των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν συμβατικά καύσιμα μέχρι το 2050, την προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και την ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη τους.

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’

επέκταση για τη διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους.

Στόχος είναι η ενίσχυση των βιωσιμότερων τρόπων μετακίνησης, του βαδίσματος, του ποδηλάτου, της χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και του συνδυασμού αυτών σε κάθε διαδρομή. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα έχει σαν αποτέλεσμα πόλεις καθαρές, ήσυχες, ασφαλείς, οικονομικά ενδυναμωμένες, προσβάσιμες και προσπελάσιμες από όλους.

Κάθε χρόνο, η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ εστιάζει σε διαφορετικά θέματα. Για το 2017, το θέμα που έχει επιλεγεί είναι «Καθαρή, συνεργατική και έξυπνη κινητικότητα»

εστιάζοντας σε λύσεις συνεργατικής κινητικότητας και επισημαίνοντας τα πλεονεκτήματα των καθαρότερων τρόπων μεταφοράς.

Πέρσι, 86 ελληνικοί δήμοι επέδειξαν εξαιρετικές επιδόσεις όσον αφορά την υλοποίηση δράσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας. Ο Δήμος Αλοννήσου ήταν ένας από τους 6 ελληνικούς δήμους, που υπήρξαν «χρυσοί συμμετέχοντες» και διεκδίκησαν το Ευρωπαϊκό Βραβείο. Παρόλο που δεν βρέθηκε στην τελική δεκάδα, κατατάχθηκε μέσα στη λίστα των μικρών δήμων με τις πιο καινοτόμες, πρωτότυπες βέλτιστες πρακτικές, χάρη στη δράση που είχε οργανώσει για τη «χορήγηση κινήτρων (π.χ. μία ημέρα άδειας) στους υπαλλήλους που πηγαίνουν καθημερινά στην εργασία τους με ποδήλατο».

Και φέτος, η συμμετοχή του Δήμου Αλοννήσου έχει ήδη εγκριθεί και στις 3 κατηγορίες συμμετοχής (Εβδομάδα Δράσεων – Μόνιμα Μέτρα – Μέρα Χωρίς Αυτοκίνητο), αποτελεί Χρυσή και είναι επιλέξιμη για το Βραβείο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.

Οι δραστηριότητες που θα διοργανωθούν από τις 16 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνουν:

 Ενσωμάτωση του λογότυπου της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κιν ητικότητας σε όλα ταέγγραφα του Δήμου και Ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του κοινού μέσω δελτίων τύπου,

ιστοσελίδων και κοινωνικών δικτύων, καθόλη τη διάρκεια της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.

 16.09.2017, Ώρα 19.00: Απογευματινή «ποδηλατάδα» για όλες τις ηλικίες στον οικισμό Πατητήρι, ακολουθώντας την κυκλική περιφερειακή διαδρομή. Κήρυξη έναρξης της

Εβδομάδας Κινητικότητας.

 17.09.2017: Δωρεάν μετακινήσεις όλων των επιβατών με το δημοτικό λεωφορείο για ολόκληρη την ημέρα και περίπατο στα σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας Αλοννήσου από τις 18:30.

 18 και 21.09.2017: Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών, διανομή έντυπου υλικού και οργάνωση παιχνιδιών και δραστηριοτήτων σε συνεργασία με το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και τα σχολεία της Αλοννήσου. Ομαδική

δραστηριότητα ζωγραφικής στον υπαίθριο χώρο των «Κερκίδων» με θέμα «Η Αλόννησος χωρίς αυτοκίνητο» στις 21.09.2017 και ώρα 12:00.

 20.09.2017: Υποχρεωτική προσέλευση των υπαλλήλων του δήμου χωρίς μηχανοκίνητα μέσα στην εργασία τους.

Η δεύτερη κατηγορία, αυτή των «Μόνιμων Μέτρων» περιλαμβάνει: (α) Χορήγηση κινήτρων στους υπαλλήλους που θα πηγαίνουν στην εργασία τους με ποδήλατο, (β) Βελτίωση υποδομών (νέα πεζοδρόμια, επεκτάσεις υφιστάμενων πεζοδρομίων, διαβάσεις πεζών κλπ), (γ) Ζώνες μειωμένης ταχύτητας οχημάτων γύρω από τα σχολεία, (δ) Έγκριση και εφαρμογή του νέου συγκοινωνιακού σχεδίου για την κυκλοφορία και τη στάθμευση των οχημάτων, (ε) Καθαρισμός και συντήρηση των παραδοσιακών μονοπατιών που συνδέουν τις οικιστικές περιοχές του Δήμου ώστε να ενθαρρύνεται το βάδισμα, (στ) Βελτίωση και επέκταση των υπηρεσιών δημόσιας συγκοινωνίας μέσω της αγοράς νέου, σύγχρονου δημοτικού λεωφορείου.

Τέλος, την Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017, ημέρα κορύφωσης των εκδηλώσεων, θα οργανωθεί η ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ, κατά την οποία προγραμματίζεται η απαγόρευση

κυκλοφορίας αυτοκινήτων στην παραλιακή οδό του λιμανιού του Πατητηρίου και η διοργάνωση πικ νικ και άλλων παράλληλων δραστηριοτήτων στο χώρο του λιμανιού από τις 12:00 το μεσημέρι και μετά.

ΠΗΓΗ

Prev Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία: Ο Βόλος λέει όχι στην καύση σκουπιδιών και RDF από την ΑΓΕΤ
Next Βόλος: «Χάρτα Επικοινωνίας» για όλους τους δημότες στον Δήμο Ρήγα Φεραίου