Δ. Μπαξεβανάκης από Καρδίτσα: Στόχος, η αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

“Eπισκεπτόμαστε εκπαιδευτικές δομές της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Θέλουμε μετά από ένα χρονικό διάστημα να πειστεί η ελληνική οικογένεια, οι πολίτες, οι μαθητές, ότι το παιδί που τελειώνει το Γυμνάσιο έχει μπροστά του δυο δρόμους , το Γενικό Λύκειο και το Επαγγελματικό Λύκειο, δυο δρόμους που να μπορούμε να πούμε ότι είναι απολύτως ισότιμοι. Και ο μαθητής να επιλέγει αυτόν που του αρέσει καλύτερα. Δυστυχώς σήμερα δεν ισχύει αυτό, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και για να τονίσουμε αυτήν την προοπτική είμαστε εδώ. Η αναβάθμιση των Επαγγελματικών Λυκείων ήδη έχει ξεκινήσει. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές το γνωρίζουν καλά, μένει να γίνει κοινωνός σε αυτήν την προσπάθεια η ελληνική οικογένεια” . Τα παραπάνω δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας κ. Δημήτρης Μπαξεβανάκης λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης για τις εξελίξεις στη δημόσια εκπαίδευση που διοργάνωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας, απόψε στο Παυσίλυπο.

Αρχικά στην ομιλία του ο κ. Μπαξεβανάκης μεταξύ άλλων, μίλησε για την κατάσταση της χώρας, με τη βαριά σκιά της κρίσης και των μέτρων που έχει επηρεάσει μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Με την κυβέρνηση να ελπίζει ότι σε ένα χρόνο από τώρα το τοπίο θα είναι διαφορετικό, να μην υπάρχει η θηλιά των δανειστών πάνω από το κεφάλι μας. Δουλεύουμε παρά πολύ γι αυτό, είπε ο κ. Μπαξεβανάκης, ο ελληνικός λαός έχει κάνει θυσίες τέτοιες που κανένας άλλος ευρωπαϊκός λαός δεν έχει κάνει σε καιρό ειρήνης και αυτό απαιτούμε να γίνει σεβαστό. Ακολούθως αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται στον τομέα της παιδείας και στις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, παρά τη δύσκολη συγκυρία. Σε ό,τι αφορά το νηπιαγωγείο και το δημοτικό ο κ. Μπαξεβανάκης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έγινε ώστε όλα τα παιδιά να έχουν την ίδια αντιμετώπιση, με ίδιο πρόγραμμα, και ολοήμερα σχολεία, όπου υπήρχαν ενδιαφερόμενες οικογένειες. Για τα Γυμνάσια σημείωσε ότι στόχος ήταν αφενός η μείωση του εξεταστικού φόρτου για τους μαθητές αφετέρου η αύξηση του χρόνου διδασκαλίας. Για το Γενικό Λύκειο ο κ. Μπαξεβανάκης αναφέρθηκε στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει, η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά αδικείται, αφού προσανατολίζεται στο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι το Λύκειο να λειτουργεί με τέτοιον τρόπο που ο μαθητής να το αγαπήσει ξανά και η εξωσχολική στήριξη να περιοριστεί. Αναφέρθηκε στο θετικό στοιχείο που υπάρχει, στο αδιάβλητο των πανελλαδικών εξετάσεων, όμως σήμερα, είπε, μόλις το 10% των παιδιών εισάγεται στις σχολές που επιθυμεί. Κάλεσε δε οποιονδήποτε φορέα το επιθυμεί να καταθέσει προτάσεις στο υπουργείο. Ο υφυπουργός έκανε αναφορά και στον τομέα της ειδικής αγωγής, λέγοντας ότι πέρυσι ιδρύθηκαν 23 νέα σχολεία ειδικής αγωγής και φέτος ιδρύονται άλλα 11, πέρυσι δημιουργήθηκαν 530 νέα τμήματα ένταξης, και φέτος επιπλέον περισσότερα από εκατό, ενώ οι μισοί αναπληρωτές προσελήφθησαν στην ειδική εκπαίδευση. Στο σημείο αυτό ο κ. Μπαξεβανάκης τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει δέσμευση για το 2017, αλλά γίνεται μια τεράστια προσπάθεια το 2018 να γίνουν διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών. Υπογράμμισε ωστόσο ότι για πρώτη φορά πριν την έναρξη των μαθημάτων προσελήφθησαν 15.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, αυτονόητο, που όμως δεν γίνονταν πάντα ούτε στις εποχές της ευμάρειας. Μεταξύ άλλων έκανε εκτενή αναφορά στην προσπάθεια ενίσχυσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης, και στις αλλαγές στα Επαγγελματικά Λύκεια, που έχουν ως στόχο οι μαθητές να λαμβάνουν τέτοιο επίπεδο γνώσεων που να αντιλαμβάνονται τις εξελίξεις στις τεχνολογίες αλλά και να γίνουν πολίτες δημοκρατικά σκεπτόμενοι, με ισότιμο απολυτήριο.
Χαιρετισμούς απηύθυναν η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης κ. Ελένη Αναστασοπούλου και ο Διευθυντής της Δ/θμιας εκπαίδευσης του νομού κ. Μιχάλης Παπανούσκας, ενώ παρόντες ήταν και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σπύρος Λάππας, κ. Παναγιώτα Βράντζα και Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου, δήμαρχοι, διευθυντές, εκπαιδευτικοί, γονείς και εκπρόσωποι φορέων.

ΠΗΓΗ

Prev Ψήφισμα για την αξιολόγηση επέδωσε το Ν.Τ. Καρδίτσας της ΑΔΕΔΥ στον Υφ. Παιδείας
Next Νεκρός ένας αλλοδαπός από αναθυμιάσεις στην περιοχή Λ. Πλαστήρα