«Είμαι πολίτισσα, τζάνουμ» – Στο Βόλο σήμερα στο Πολιτιστικό Ν. Ιωνίας

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Το Εγγλεζονήσι» θα πραγματοποιήσει εκδήλωση – αφιέρωμα στην Πόλη με την παρουσίαση του βιβλίου «Είμαι Πολίτισσα, τζάνουμ!» του Θοδωρή Δεύτου σήμερα Πέμπτη  και ώρα 8:30 μ.μ. στο Κλειστό Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, της Ηπειρωτικής Αδελφότητας Μαγνησίας, της Ένωσης Κυπρίων Μαγνησίας και του Βιβλιοπωλείου «Ήλιος» και συμπεριλαμβάνει προβολή εικόνων της Πόλης (επιμέλεια Βασιλικής Τράκη) και τραγούδια της Πόλης από τη Μεικτή Χορωδία Ενηλίκων του Συλλόγου με μαέστρο την Στάσα Τζάλλα.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι φιλόλογοι Σοφία Κανταράκη, Αδάμος Μουζουρής και ο συγγραφέας Θοδωρής Δεύτος. Αποσπάσματα θα διαβάσουν η Ζωή Ιωαννίδου και ο Γιάννης Παπανικολάου και θα συντονίσει ο δημοσιογράφος  Ηλίας Κουτσερής.

δευτος

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με πρωταγωνίστριες δύο γυναίκες,  την αρχόντισσα του Πέραν Ρωξάνη (μητέρα) και την κοσμοπολίτισσα Ρωμιά της Πόλης Έλσα (κόρη) που μας ξετυλίγουν το κουβάρι της ζωής τους σαν παραμύθι, ένα παραμύθι που οι απόγονοι του Κεμάλ Ατατούρκ μετέτρεψαν σε εφιάλτη. Τις παρακολουθούμε, συνοδοιπόροι κι εμείς, σε ένα σεργιάνι αναμνήσεων με υπέροχες περιγραφές για τη Βασιλεύουσα, για τους παράξενους και ξεχωριστούς έρωτές τους, με τα γλέντια, τα πάθη και τις προσδοκίες τους. Μέσα από τις διαλογικές συζητήσεις και τις αφηγήσεις των δύο γυναικών αναδύεται η ίδια η Κωνσταντινούπολη των Ρωμιών, λαμπρή, μεγαλοπρεπής, πλανεύτρα.

–          «Είμαι Πολίτισσα, Τζάνουμ! Εμείς, παιδιά μου, είμαστε Ρωμιοί της Πόλης. Κουβαλούμε μια παράδοση και έναν πολιτισμό ανώτερο, πλουσιότερο. Δεν πρέπει να επιτρέψετε στο χρόνο να ξεθωριάσει τις μνήμες σας από την ιδιαίτερη πατρίδα μας… Μ’ αυτές τις μνήμες και τις παραδόσεις πρέπει να μπολιάσετε και τις επόμενες γενιές, γιατί δεν πρέπει να ξεχάσει κανείς τί είχαμε, τί χάσαμε και κυρίως γιατί τα χάσαμε!»

 

ΠΗΓΗ