Εικαστικές παρεμβάσεις σε δημόσια κτίρια από την Urbanact

H Urbanact συνδιοργάνωσε με το φορέα  Jugend- &Kulturprojekt e.V.  (www.jkpev.de) από την Δρέσδη και με την αιγίδα του Δήμου Βόλου, την δεύτερη έκδοση του «Urbanartventures» που είχε υλοποιηθεί για πρώτη φορά το 2015 στη Θεσσαλονίκη.

Το «UrbanΑrtVentures Vol2» εστίασε αυτή τη φορά σε παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο αποκλειστικά μέσα από την τέχνη των δημόσιων τοιχογραφιών, σε 5 σημεία της πόλης και με θεματικές εστιασμένες σε κοινωνικά θέματα.

 

Στο 3 & 9 Δημοτικό σχολείο Νέας Ιωνίας Βόλου όπου φοιτούν και προσφυγόπουλα από την Συρία συμμετείχαν οι Apset, Nikola Mi Hajlovic, Wuper και Bojan Lacmanovic

Στο 21ο Δημοτικό σχολείο Βόλου οι Artez & Ivesone με την Milica Dordevic στα σεμινάρια και τη συμμετοχή των μαθητών.

Στο 1ο Γυμνάσιο Βόλου ο OxAlien.

Στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων οι Kez, Pupet & Giacomo Zorba

Στις εργατικές κατοικίες στην περιοχή Τζιγάντε οι Mattia Campo Dall’Orto, Julieta xlf και o Bifido.

Στο εγκαταλειμμένο κτίριο της Βαμβακουργίας οι Dreyk The Pirate και ο Taxis.

Σε ιδιωτικό κτίριο στη Νέα Ιωνία ο Xolaka

Στο ΕΕΕΚ Βόλου οι Jamer, Sive και Sokar Uno.

Κύρια χαρακτηριστικά του προγράμματος ήταν η συμμετοχή Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών από διάφορες χώρες της Ευρώπης, η επιτόπια δημιουργία προσχεδίων και η «έγκρισή» τους από τον εκάστοτε χώρο, φορέα ή ιδιοκτήτη. Οι καλλιτέχνες ήρθαν σε επαφή με την ιστορία της πόλης και αφού συνομίλησαν με τους πολίτες και τους εργαζόμενους προχώρησαν στην υλοποίηση των έργων τους. Οι τοιχογραφίες ήταν ανοιχτές στο κοινό που μπορούσε να συζητήσει με τους καλλιτέχνες.

Συμμετείχαν οι καλλιτέχνες: APSET / ARTEZ /  BIFIDO / BOJAN LACMANOVIC / DREYK THE PIRATE / GIACOMO ZORBA (THE OTHER) / IVESONE / JAMER / JULIETA.XLF /  KEZ / MATTIA CAMPO DALL’ORTO / MILICADORDEVIC / NIKOLA MIHAJLOVIC / OXALIEN / PUPET / SIVE / SOKAR UNO / TAXIS / VOLOTOW.819 /  WUPER και XOLAKA

Το πρόγραμμα εγκαινιάστηκε με εικαστική έκθεση έργων-πόστερ  των καλλιτεχνών στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο» και «έκλεισε» στον ίδιο χώρο με προβολές των υλοποιηθέντων έργων.

ΠΗΓΗ