Εκδήλωση για τις ενάλιες αρχαιότητες των Βορείων Σποράδων

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα «Ενάλιες και παράλιες αρχαιότητες των Βορείων Σποράδων. Προοπτικές έρευνας και ανάδειξης» διοργανώνεται στην Σκιάθο, με πρωτοβουλία του Σωματείου «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων» και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», με συνδιοργανώτρια την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σκιάθου και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 7 έως 9 μ.μ., στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μπούρτζι» του Δήμου Σκιάθου.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να γίνει γνωστός στους κατοίκους και στους επισκέπτες της Σκιάθου ο ενάλιος και παράλιος αρχαιολογικός πλούτος στην περιοχή των νησιών των Βορείων Σποράδων, με ιδιαίτερη έμφαση στις υποβρύχιες και παραθαλάσσιες αρχαιολογικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα, αλλά και παλαιότερα, στην Σκιάθο, στην Σκόπελο, στην Αλόννησο, στον Παγασητικό. Παράλληλα θα παρουσιαστούν οι προοπτικές συνέχισης των ερευνών αυτών και της επιστημονικής μελέτης των ευρημάτων για τον εμπλουτισμό της ιστορικής γνώσης, καθώς και οι προοπτικές δημιουργίας επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων στην περιοχή, που θεωρείται πρωτοποριακό και αναπτυξιακό έργο.

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι η Δρ Αγγελική Σίμωσι, Προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, με θέμα «Η ίδρυση και λειτουργία των επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων (υποβρύχια μουσεία) στην Αλόννησο και στον Παγασητικό», η Δρ Αργυρούλα Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου, Επί Τιμή Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, με θέμα «Ιστορικό των αρχαιολογικών ερευνών στα νησιά των Βορείων Σποράδων: από τον 19ο στον 21ο αιώνα» και ο Δρ Αλκιβιάδης Γκινάλης, European Union – Marie Curie Fellow, Πανεπιστήμιο της Βρέμης, Associated Junior Fellow, Hanse-Wissenschaftskolleg, με θέμα «Η εξέλιξη των λιμενικών εγκαταστάσεων στην Κεντρική Ελλάδα». Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει από τους ομιλητές σχετικά με τη νήσο Σκιάθο.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο Δήμαρχος Σκιάθου Δημήτρης Πρεβεζάνος, όπως επίσης και η Κερασία Μπαρτζιώκα, Πρόεδρος του Σωματείου «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων», και ο Θοδωρής Τζούμας, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», οι οποίοι θα αναλάβουν και τον συντονισμό της εκδήλωσης.

ΠΗΓΗ