Εκδήλωση για τον Ν. Καζαντζάκη στο Βόλο, 60 χρόνια από το θάνατό του

Εκδήλωση με θέμα «Νίκος Καζαντζάκης 60 χρόνια μετά…» θα πραγματοποιηθεί στις 14 Οκτωβρίου στο Βόλο,  από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας σε συνεργασία με το νεοϊδρυθέν Τοπικό Τμήμα Βόλου της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ).

Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί  ως ομιλητής και  προσκεκλημένος, ο πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ κος Γεώργιος Στασινάκης. Η πρόεδρος του Ελβετικού τμήματος της ΔΕΦΝΚ κ. Rozmi Pahlisch- Τζάνου  θα αναφερθεί στο τελευταίο βιβλίο του κ. Στασινάκη. Το κείμενο  του κ. Ξενοφώντα Καπλάνη «Ασκητική και δημιουργία του σύμπαντου», αποτελεί μια συνομιλία της επιστημονικής  άποψης με τη σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη, όπως αναφέρεται στην «Ασκητική»  και θα αποδοθεί με Θεατρικό-μουσικοχορευτικό αναλόγιο  από το συγγραφέα, την εκπαιδευτικό- ηθοποιό κ. Κυριακή Δανιηλίδου,  τη χορογράφο κ. Δήμητρα Παπανικολάου και τον μουσικό κ.  Χρήστο Σιτοκωνσταντίνου. Στην έναρξη της εκδήλωσης ο  Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης, θα απευθύνει χαιρετισμό.

Η  Έκθεση CERN στο Νεοχώρι Νοτίου Πηλίου, η Κρητική Αδελφότητα Βόλου «Το Αρκάδι» , το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου, το Παγκόσμιο Σωματείο Αποδήμων Μαγνησίας «Το Κοινόν των Μαγνήτων και ο Σύλλογος Μουσειοπαιδαγωγών Ελλάδος, συμπράττουν με τους διοργανωτές για την εκδήλωση.

Φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη και έχει αναπτυχθεί παγκόσμιο ενδιαφέρον για το έργο του.  Στις 126 χώρες του κόσμου που επεκτείνεται το δίκτυο της ΔΕΦΝΚ, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για τον μεγάλο Κρητικό στοχαστή.  Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει ανακηρύξει το 2017 «Έτος Ν. Καζαντζάκη» και σε 25 πόλεις της Ελλάδας φιλοξενούνται εκδηλώσεις για τον σπουδαίο αυτό συγγραφέα. Στην πόλη μας  έχει ήδη πραγματοποιηθεί από τη Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας σε συνεργασία με την ΔΕΦΝΚ, μία διασχολική εκδήλωση με θέμα: Νίκος Καζαντζάκης «Ταξιδεύοντας και Φιλοσοφώντας», στην οποία πήραν μέρος 18 σχολικές μονάδες. Αυτή είναι η δεύτερη εκδήλωση της ΔΔΕ και θα ακολουθήσει και τρίτη.

Η εκδήλωση της 14ης Οκτωβρίου σηματοδοτεί και την 1η δράση του νεοϊδρυθέντος Τοπικού Τμήματος Βόλου της ΔΕΦΝΚ, καθώς υπάρχει προγραμματισμός να ακολουθήσουν πολλές άλλες.

Στις 14 Οκτωβρίου λοιπόν οι Βολιώτες θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν κοινωνοί της σκέψης του μεγάλου συγγραφέα, στοχαστή και ποιητή Νίκου Καζαντζάκη και να συζητήσουν θέματα που αφορούν στο έργο, στις ιδέες  και στον άνθρωπο.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Το πρόγραμμα

 Χαιρετισμός :  κ. Σωκράτης Σαβελίδης, Διευθυντής Δ/θμιας Εκ/σης  Μαγνησίας

 Εισηγήσεις :

«Η ελληνικότητα του Νίκου Καζαντζάκη»: κ. Γεώργιος Στασινάκης, Ιδρυτής και Πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ

 «Παρουσίαση και σκέψεις για   το βιβλίο του Γ. Στασινάκη, «Καζαντζάκης-Ζορμπάς: μια αληθινή φιλία»: Rozmi Pahlisch- Τζάνου ,  Πρόεδρος του Ελβετικού τμήματος της ΔΕΦΝΚ

«Ασκητική και δημιουργία του σύμπαντου», Θεατρικό-μουσικοχορευτικό αναλόγιο: Ξενοφών Καπλάνης: Φυσικός- Συντονιστής έκθεσης CERΝ, Κική Δανιηλίδου: Εκπαιδευτικός-Ηθοποιός, Δήμητρα Παπανικολάου: Χορογράφος, Χρήστος Σιτοκωνσταντίνου: Μουσικός

 «Αναπτύσσοντας απόψεις»: Συζήτηση με το κοινό.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους:

  • Έκθεση CERN στο Νεοχώρι Νοτίου Πηλίου
  • Κρητική Αδελφότητα Βόλου «Το Αρκάδι»
  • Λύκειο Ελληνίδων Βόλου
  • Παγκόσμιο Σωματείο Αποδήμων Μαγνησίας «Το Κοινόν των Μαγνήτων
  • Σύλλογος Μουσειοπαιδαγωγών Ελλάδος

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ