Εκδήλωση στο πάρκο Αγίου Κωνσταντίνου για τα προϊόντα της Μαγνησίας

Εκδήλωση με θέμα “Ποιοτικά Προϊόντα της Μαγνησιακής γης-δράσεις και προοπτική των γυναικείων αγροτουριστικών συνεταιρισμών της Μαγνησίας” διοργανώνει η “Μαγνήτων Κιβωτός” σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «ΙΩΛΚΟΣ και το «ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ- καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε» την Κυριακή 28 Μαϊου στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου από τις έντεκα το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των θεματικών δράσεων και εκδηλώσεων με τίτλο: «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων» και σκοπό έχει να κάνει γνωστό στο κοινό τ τις δράσεις, τα προϊόντα και τους παραδοσιακούς τρόπους προετοιμασίας και κατασκευής των προϊόντων τους.
Τα μέλη των εννέα γυναικείων αγροτουριστικών κατά βάση συνεταιρισμών στη Μαγνησία, αξιοποιώντας τα αγνά και τοπικά προϊόντα της Μαγνησιώτικης γης, μεταλαμπαδεύουν στις νέες γενιές τον υπέροχο διατροφικό πολιτισμό που κληρονομήσαμε από τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, παράγοντας τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας, ασφαλή και υγιεινά.

unnamed

Οι γυναικείοι συνεταιρισμοί της Μαγνησίας οι οποίοι ήδη καταγράφουν μια ιστορία δεκαετιών στη Μαγνησία, πάλεψαν με πολλές δυσκολίες και αντιξοότητες καταφέρνοντας όμως τελικά να αναβιώσουν την τοπική πολιτιστική παράδοση και να προωθήσουν στην αγορά προϊόντα και γεύσεις μοναδικές σε ποιότητα, αισθητική και θρεπτική αξία.
Οι γυναικείοι συνεταιρισμοί της Μαγνησίας που συμμετέχουν στην εκδήλωση είναι:
Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς,
Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Πορταριάς,
Αγροτικός Συνεταιρισμός Ανηλίου – Ομάδα Γυναικών «Ανηλιώτικα τ’ αλλιώτικα», Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Πτελεού «Φτελιά»,
Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Γλώσσας Σκοπέλου «Η Γλωσσιώτισσα», Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Ιωλκού «Το ρόδι»,
Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Τρικερίου Νοτίου Πηλίου,
Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Δ.Δ. Σέσκλου «Το Φτάσμα» και
Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Βυζίτσας Πηλίου, «Εσπερίδες».

Η «Μαγνήτων Κιβωτός», αφιέρωσε το ημερολόγιο του 2016 στους Γυναικείους Αγροτουριστικούς της Μαγνησίας, δράση η οποία απέσπασε καθολικά κολακευτικά σχόλια. Μάλιστα το ημερολόγιο διατέθηκε αμέσως, με αποτέλεσμα σήμερα να μην υπάρχουν ούτε για το αρχείο!!
Ήταν μια έκδοση της «Εκδοτικής Δημητριάδος», που επιμελήθηκαν οι «Εκδόσεις ΠΑΛΜΟΣ» και ενίσχυσε οικονομικά η AGAPE HELLAS, και το θέμα του ημερολογίου ήταν, «8 γυναικείοι συνεταιρισμοί μας ταξιδεύουν …», σηματοδοτώντας με τον καλύτερο μέχρι σήμερα τρόπο την προσφορά της γυναίκας στον πολιτισμό των γεύσεων.

unnamed-3

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα ξεκινήσει με Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνατίου, που θα εκπέμψει δέηση και αρτοκλασία υπέρ των ασχολούμενων γυναικών στους Συνεταιρισμούς.
Στη συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης και οι επίσημοι θα επισκεφθούν τα Εκθεσιακά και Γευστικά περίπτερα, όπου οι κυρίες θα παρουσιάσουν τρόπους επεξεργασίας και παρασκευής προϊόντων. Προσφορά κερασμάτων, θα συμβαίνει καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Όταν το φως της ημέρας υποχωρήσει, θα υπάρξει προβολή ψηφιακής εικόνας από τις δράσεις των Συνεταιρισμών.

Τέλος η ημέρα θα κλείσει, με μουσική και τραγούδια από παραδοσιακή ορχήστρα, στην οποία συμμετέχουν οι μουσικοί:

Γιάννης Σκαμπαρδώνης – Βιολί
Θάνος Δραγάνης- Λαούτο
Ιάκωβος Μπατσικούδης – Κρουστά
Γιάννης Κούτριας – Τραγούδι.

ΠΗΓΗ

Prev Ημερίδα με θέμα: «Κλιματική αλλαγή μύθος ή πραγματικότητα»
Next Ημερίδες για τον καρκίνο του δέρματος στο Δήμο Μουζακίου