Εκδήλωση του ΚΚΕ για το νερό στον πρώην Δήμο Ιωλκού

Εκδήλωση πραγματοποιεί η Κομματική Οργάνωση Βάσης των Βορείων Συνοικιών του ΚΚΕ με θέμα: «Tο νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι ιδιοκτησία κανενός», την Τετάρτη 5/4/2017 και ώρα 7μ.μ. στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου πρώην Δήμου Ιωλκού- Ανακασιάς. Θα μιλήσει ο Νάνος Απόστολος μέλος της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ και Δημοτικός Σύμβουλος.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ, «το σύστημα της διαχείρισης του νερού ουσιαστικά επηρεάζεται από πάρα πολλούς παράγοντες, κρισιμότεροι απ’ όλους είναι η αντίληψη της ανταποδοτικότητας και της εμπορευματοποίησης του νερού, η οποία ουσιαστικά προωθείτε από τις κυβερνητικές πολιτικές και επηρεάζει τη συνολική πολιτική για την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων η οποία δεν γίνεται με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες αλλά την εξασφάλιση κερδών είτε σε δημοτικό περιφερειακό, είτε σε συνολικό επίπεδο χώρας.
Tο νερό είναι κοινωνικό αγαθό – δώρο της φύσης και όχι ιδιοκτησία κανενός και η οποιαδήποτε συσχέτιση με κόστος είναι αντανάκλαση της λογικής της εμπορευματοποίησης. «Μια πολιτική και μια κυβέρνηση που θέλει να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες, πρέπει να εξασφαλίζει δωρεάν νερό για όλους ή, στη χειρότερη περίπτωση, με ένα συμβολικό κόστος»
Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι σήμερα χρειάζεται γενικότερος επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός. Οι υπηρεσίες ύδρευσης- αποχέτευσης – άρδευσης πρέπει να έχουν αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα (όπως και να ονομάζονται) και να μην λειτουργούν ως επιχειρήσεις με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Η λειτουργία τους πρέπει να εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό, που θα παίρνει υπόψη τα επίγεια και υπόγεια αποθέματα, την περιβαλλοντική – κλιματική αλλαγή, την προστασία του περιβάλλοντος, τις σύγχρονες ανάγκες στην ύδρευση και αποχέτευση, την εξοικονόμηση και εξασφάλιση υδάτινων πόρων, την ποιότητα τους, την αποκατάσταση των υδάτινων αποθεμάτων, τις ανάγκες άρδευσης με βάση το σχεδιασμό της αγροτικής ανάπτυξης για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών με εγχώρια, ποιοτικά και φθηνά αγροτικά προϊόντα.
Οι τοπικές κοινότητες πρέπει να έχουν λόγο, να εκφράζουν σκέψεις και προτάσεις, ιδέες, να εντοπίζουν προβλήματα με τη διαχείριση και τη προστασία του περιβάλλοντος. Ωστόσο η λογική της αυτοδιαχείρισης του νερού αποκλειστικά απ’ αυτές είναι από αντιεπιστημονική ως παιδαριώδης, γιατί δεν μπορεί, σε έκταση διαχείρισης μικρής κλίμακας, να διασφαλίσει στοιχειωδώς τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την κάλυψη των αναγκών.

Διεκδικούμε τη διακύμανση της τιμής του νερού, με συνολική ρύθμιση των τιμολογίων ύδρευσης – αποχέτευσης – άρδευσης που θα εξασφαλίζει φθηνό νερό στις λαϊκές οικογένειες, στους μικρούς και μεσαίους καλλιεργητές και κτηνοτρόφους και που θα επιβαρύνει τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις. Είναι ακόμη ευνόητο ότι διεκδικούμε τη γενναία χρηματοδότηση για τα έργα υποδομών άρδευσης από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ είμαστε ενάντια στην ΚΑΠ της Ε.Ε, που βάζει φραγμό στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, εμποδίζοντας τη ολοκλήρωση σημαντικών έργων για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων στη Μαγνησία και γενικά στη Θεσσαλία. Ταυτόχρονα απαιτούμε τη μείωση κατά 30% των λογαριασμών της ΔΕΥΑΜΒ, τη χορήγηση δωρεάν νερού σε οικογένειες μακροχρόνια ανέργων, την πλήρη και ρητή απαγόρευση της διακοπής του νερού σε οικογένειες ανέργων και απλήρωτων χωρίς προϋποθέσεις, όπως και των φτωχών μικροκαλλιεργητών.»

ΠΗΓΗ

Prev Δωρεάν δηλώσεις ΟΣΔΕ από την ΕΒΟΛ για τους αγρότες μέλη της
Next Σκόπελος: Με εντατικούς ρυθμούς η αποκατάσταση των ζημιών