Εκπομπή της ΕΡΤ2 για τον Συνεταιρισμό Ζαγοράς

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, τα 100 χρόνια διαρκούς λειτουργίας του, τα μήλα του, που πρώτα κατοχύρωσαν Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης στην Ευρώπη, αποτέλεσαν το κίνητρο για να έχουν η Ζαγορά και το Ανατολικό Πήλιο ευρύτερα, για μία ακόμα φορά την τιμητική τους και συγκεκριμένα από εκπομπή της ΕΡΤ2.

H σειρά ντοκιμαντέρ ταξιδιωτικού και γαστρονομικού περιεχομένου με τίτλο «Τοπικές Κουζίνες», ταξιδεύει στη Ζαγορά Πηλίου και στον Αγροτικό Συνεταιρισμό, που έκανε διάσημα τα μήλα της περιοχής, αυτό το Σάββατο, 25/03, στις 18.30, από τη συχνότητα της ΕΡΤ2.


Οι δημιουργοί της σειράς ντοκιμαντέρ «Τοπικές Κουζίνες» προσεγγίζουν γενικότερα τα μοναδικά προϊόντα και τον χαμένο πλούτο μιας χώρας γκουρμέ, όπου η γεωγραφία και το μικροκλίμα δίνουν άλλη γεύση στο ίδιο προϊόν, ακόμη και σε δύο διπλανά χωριά. Αγγίζουν από κοντά και μεταφέρουν στο σπίτι του τηλεθεατή την πραγματικότητα του χωριού, του αγρότη, του παλιού και του νέου παραγωγού.
Πρωταγωνιστές αυτής της σειράς ντοκιμαντέρ είναι οι παραγωγοί, οι άνθρωποι της ελληνικής υπαίθρου, οι οποίοι μέσα από την καθημερινότητά τους ξετυλίγουν τις άγνωστες λεπτομέρειες για τα προϊόντα που απευθύνονται στους τελικούς αποδέκτες της πόλης. Η κάμερα τούς ακολουθεί στο χωράφι, στους δύσκολους και εύκολους καιρούς, στο σπίτι, στη μεταποίηση, στην ώρα της σχόλης, στο μάζεμα, στην πορεία για τα ράφια των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων. Ακολουθώντας το χρόνο και το λόγο τους, οι συντελεστές της εκπομπής έζησαν τη καθημερινότητα τους, τις χαρές και τις αγωνίες όλων αφτιασίδωτες, γεύθηκαν το καθημερινό και γιορτινό φαγητό της περιοχής ταξίδεψαν στην ιστορία της παραγωγής, μπήκαν στη θέση των παραγωγών, δίνοντας απαντήσεις στην προοπτική μιας αποκέντρωσης που τόσο είναι στη μόδα: «θα μπορούσα, άραγε, εγώ;».


Οι άνθρωποι του Συνεταιρισμού συστήνουν τη ζωή του αγρού, μαζί και την ιστορία, τις ιδιαιτερότητες της καλλιέργειας, τη γεύση των προϊόντων μέσα από παραδοσιακές και σύγχρονες συνταγές.
Ο συνολικός κύκλος της εκπομπής αναφέρεται σε δώδεκα ταξίδια, 12 προσωπικές ιστορίες, 12 οικογένειες, 12 γεύσεις, 12 μοναδικότητες, 12 διαφορετικότητες, 12 μοναδικά προϊόντα. Τα μήλα της Ζαγοράς, τα άγρια μανιτάρια των Γρεβενών, τα σύκα της Κύμης, τα βουβάλια της Κερκίνης, το αβγοτάραχο του Μεσολογγίου, τα τυριά της Νάξου, τα πορτοκάλια της Λακωνίας, το ελαιόλαδο της Μεσσηνίας, η αγκινάρα Αργολίδας, τα φασόλια Πρεσπών και το γριβάδι τους, τα κάστανα της Καστανίτσας.

Συγκεκριμένα στη Ζαγορά, η εκπομπή παρακολουθεί τη ζωή μιας αγροτικής οικογένειας και συμμετέχει σε όλες τις καθημερινές αγροτικές εργασίες και κοινωνικές συναναστροφές της. Παράλληλα μέσω της ματιάς ενός Ζαγοριανού ερευνητή της τοπικής ιστορίας γίνεται ένα παιχνίδισμα με τους βασικούς σταθμούς και κόμβους της ιστορίας του τόπου (Ελληνομουσείο, Ζαγοριανά Καράβια, Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη, Ιστορία του μήλου και άλλους χώρους) με την κάμερα να καταγράφει εικόνα, λόγο και αρχειακό υλικό.


Βασικοί συντελεστές της σειράς είναι: Σκηνοθεσία: Βασίλης Κεχαγιάς, Βασίλης Βασιλειάδης, Ανθή Νταουντάκη. Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Παπανδρικόπουλος, Παναγιώτης Βασιλάκης, Δράκος Πολυχρονιάδης, Δημήτρης Λογοθέτης. Μοντάζ: Ηρώ Βρετζάκη, Αμαλία Πορλίγκη, Claudia Sprenger, Μαρία Γιρμή. Κείμενα-αφήγηση: Ελένη Ψυχούλη. Σκηνοθεσία: Βασίλης Βασιλειάδης. Έρευνα: Αγγελική Ρίζου. Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Λογοθέτης. Μοντάζ: Claudia Sprenger. Διεύθυνση παραγωγής: Μαρίνα Βεϊόγλου. Production Design: Αρετή Βαρδάκη. Παραγωγή: Πάνος Παπαδόπουλος – Prosenghisi Film&Video. Παράλληλα για το επεισόδιο της Ζαγοράς συνεργάστηκε η οικογένεια Βαλασσά, η οικογένεια Αντωνίου, ο Αλέξανδρος Καπανιάρης. Ευχάριστη έκπληξη η συμμετοχή στο τηλεοπτικό συνεργείο για τα γυρίσματα της εκπομπής του Ζαγοριανού Αντώνη Γ. Σαμαρά. Ο Συνεταιρισμός Ζαγοράς προσκαλεί τους φίλους του το Σάββατο 25/03/2017 σε ένα Πηλιορείτικο τηλεοπτικό ταξίδι.

ΠΗΓΗ