Εκπροσώπηση λιμανιού Βόλου στο συνέδριο της Ένωσης Λιμένων Ευρώπης

Οι προοπτικές ανάπτυξης και συνεργασίας των Μεσογειακών Λιμανιών στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον συζητούνται στο τριήμερο συνέδριο της Ένωσης Λιμένων Ευρώπης που πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της Ένωσης Λιμένων Ελλάδας (ΕΛΙΜΕ), της οποίας γενικός γραμματέας είναι ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, Θρασύβουλος Σταυριδόπουλος.

DSC_1098
O κ. Σταυριδόπουλος με τον Πρόεδρο της ESPO κ. Eamonn O’ Reilly

Όπως επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου ο κ. Σταυριδόπουλος, στο συνέδριο που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται αύριο θα πραγματοποιηθεί και η γενική συνέλευση των μελών της Ένωσης. “Εκπροσωπούνται λιμάνια ευρωπαϊκών χωρών στην ΕΣΠΟ και οι συναντήσεις γίνονται δύο φορές το χρόνο. Σε αυτές τίθενται οι βάσεις συνεργασιών και η ατζέντα των θεμάτων για το μέλλον. Πλέον η Ευρώπη κατανοεί ότι για ορισμένα θέματα όπως το σύνολο της λιμενικής πολιτικής, δεν αντιμετωπίζονται ανά κράτος μέλος αλλά απαιτείται μια συνολική πολιτική που να συνδέει τρόπους λειτουργίας και διοίκησης των λιμανιών”.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταυριδόπουλος, το βασικότερο θέμα που απασχολεί τους εταίρους είναι ο τρόπος με τον οποίο θα υιοθετηθεί ο νέος κανονισμός για τα λιμάνια που εξέδωσε η διευρωπαϊκή ένωση γιατί αυτό που ενδιαφέρει είναι να έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα. Επιπλέον είναι τα θέματα των επενδύσεων και της επιτάχυνσης, και πως θα γίνει η καλύτερη διαχείριση το προϋπολογισμού για λιμενικές υπηρεσίες από το 2019 και μετά. Σημαντικό θέμα αποτελεί κατά πόσο θα διευρυνθούν τα διευρωπαϊκά δίκτυα. Το λιμάνι του Βόλου με τα οικονομικά του δεδομένα του δίνει τη δυνατότητα να περάσει στο στενό πυρήνα των διευρωπαϊκών δικτύων. Τέλος συζητούνται οι επιπτώσεις του Βrexit στη λιμενική πολιτική της Ευρώπης αλλά και η βελτίωση των υποδομών κρουαζιέρας και των containers και σε ποιό επίπεδο.

ΠΗΓΗ