Ενέργεια και αξιοποίηση των ακινήτων απασχολούν το “Αχιλλοπούλειο”

Εναλλακτικές πηγές ενέργειας διερευνά η διοίκηση το Νοσοκομείου Βόλου για τη μείωση του κόστους των λειτουργικών εξόδων καθώς κάθε χρόνο, ξοδεύει 1.100.000 ευρώ για ρεύμα και φυσικό αέριο. Παράλληλα διερευνά την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ιδρύματος, αλλά και τον εξωραϊσμό ορισμένων κληροδοτημάτων στο κέντρο του Βόλου, που αποτελούν πηγή μόλυνσης αλλά και αντιαισθητική εικόνα για πολίτες και επισκέπτες. Για τα δύο αυτά θέματα ζήτησε τη συνεργασία του ΤΕΕ και σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, παρουσία των μελών της Διοικούσας Επιτροπής, του προέδρου του Νοσοκομείου και μελών του Δ.Σ.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Νοσοκομείου, Ματθαίος Δραμητινός, η καλή λειτουργία του Νοσοκομείου σημαίνει καλύτερη περίθαλψη για όλους τους πολίτες. “Ευελπιστούμε το ΤΕΕ να μας βοηθήσει σε κάποια ενεργειακά προβλήματα που έχουν ανακύψει και στόχος της διοίκησης είναι να τα φέρει εις πέρας. Επιπλέον κάποια θέματα που έχουμε να κουβεντιάσουμε είναι τα κληροδοτήματα του Νοσοκομείου που πρέπει να αξιοποιηθούν”.
Σημείωσε ότι το Νοσοκομείο πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε ένα πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας καθώς γίνεται εξαιρετική “σπατάλη”. Τα συστήματα είναι απαρχαιωμένα και οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου ανέρχονται σε 1.100.000 ευρώ το χρόνο. “Προσπαθούμε να βρούμε χρηματοδοτήσεις και τρόπους για τη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας όπως φωτοβολταϊκά κ.α.”, εξήγησε ο κ. Δραμητινός.
Αναφορικά με τα κληροδοτήματα του Ιδρύματος επισήμανε ότι πρωταρχικός στόχος είναι κάποια από αυτά, που είναι στο κέντρο του Βόλου να εξωραϊστούν και στη συνέχεια να αξιοποιηθούν. “Χρήματα γι αυτό τον εξωραϊσμό διαθέτει κάποια το Νοσοκομείο, αλλά γίνεται προσπάθεια να εντάξουμε τα έργα σε κάποιοι ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ή σε κάποιο πρόγραμμα των υπουργείων”, εξήγησε.

Ένα από αυτά τα κτίρια είναι και αυτό που περικλείεται από τις οδούς Αργοναυτών-Καρτάλη-Ιάσονος και αποτελεί μια εστία μόλυνσης στο κέντρο της πόλης και άσχημη εικόνα για δημότες και επισκέπτες. Όπως εξήγησε η πρόεδρος του ΤΕΕ, Νάνσυ Καπούλα, ήδη το ΤΕΕ έχει προχωρήσει σε διερεύνηση για το πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το συγκεκριμένο ακίνητο. “Έχουμε κάνει ήδη μία έρευνα για τα διαδικαστικά το τι θα μπορούσε να γίνει με αυτό το κτίριο, από τη στιγμή που ο κ. διοικητής μας ενημέρωσε για την πρόθεση της διοίκησης”, εξήγησε και απέκλεισε το ενδεχόμενο να γκρεμιστεί για να γίνει χώρο στάθμευσης. “Αρχικά μιλάμε άμεσο εξωραϊσμό του και στη συνέχεια θα εξετάσουμε τι μπορεί να γίνει εκεί ώστε να πάρει αξία το κτίριο και να επωφεληθεί το Νοσοκομείο”, τόνισε.

Σημειώνεται ότι το ΤΕΕ, σε συνεργασία με τον προηγούμενο διοικητή είχε προχωρήσει στην καταγραφή των ακινήτων του Νοσοκομείου. “Τώρα περνούμε σε μία άλλη φάση. Η αξιοποίηση τους αποτελεί σίγουρα μία ευκαιρία για το Νοσοκομείο να αποκτήσει έσοδα”, τόνισε.

Μετά την σύσκεψη θα ακολουθήσει η δημιουργία μιας ομάδας εργασίας η οποία θα συνδράμει τη διοίκηση του Νοσοκομείου.

 

ΠΗΓΗ