Ενδιαφέρουσα διημερίδα για την ασφάλεια πτήσεων και την οδική ασφάλεια

Αντίξοες συνθήκες αντιμετωπίζουν οι χειριστές ελικοπτέρων στην καμπίνα των σκαφών, συνθήκες που επηρεάζουν την ασφάλεια των πτήσεων. Αυτό συνάγεται από μελέτες που διενήργησε το Εργαστήριο Περιβαλλοντολογικής Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι οποίες παρουσιάστηκαν στη διημερίδα που ξεκίνησε σήμερα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας και διοργανώνει η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού. Η διημερίδα έχει ως θέμα την ασφάλεια πτήσεων και την οδική ασφάλεια.

Ειδικότερα, στα παλαιού τύπου ελικόπτερα, στην καμπίνα αναπτύσσονται θερμοκρασίες υψηλότερες από αυτές του περιβάλλοντος. Οι πιλότοι καλούνται να αντιμετωπίσουν και αυτό το πρόβλημα, σε συνδυασμό με τη διαφορετική λειτουργία του ανθρώπινου σώματος όταν κάποιος βρίσκεται στον αέρα ή σε αντίξοες συνθήκες και ακραία περιβάλλοντα.

Όπως εξήγησε ο Πέτρος Ντίνας, ερευνητής στη φυσιολογία των ανθρώπων στο εν λόγω Εργαστήριο, όταν οι πιλότοι βρίσκονται στον αέρα ή σε αντίξοες συνθήκες και ακραία περιβάλλοντα, το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί διαφορετικά και οι χειριστές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για να ανταπεξέλθουν σ’ αυτές τις δυσκολίες, τις οποίες δεν αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στο έδαφος ή στη φυσιολογική μας ζωή.

Ο διοικητής της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού, ταξίαρχος  Γιώργος Ματζουράνης επισήμανε ότι η 1η ΤΑΞΑΣ ασχολείται με την ασφάλεια των πτήσεων, ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τον κλάδο, διότι θέλουν τα μειώσουν τα ατυχήματα και να τα προλάβουν, ώστε να μην υπάρχουν απώλειες ανθρώπινων ζωών και υλικού.

Στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας, που γίνεται η διημερίδα λειτουργεί στατική έκθεση με εξοπλισμό των χειριστών των ελικοπτέρων, drones και αερομοντέλα των Αεροπροσκόπων Βόλου.

ΠΗΓΗ