Επίσκεψη ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας στην Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ν. Καρδίτσας, αποτελούμενη από τη βουλευτή κ. Παναγιώτα Βράντζα, συνεργάτιδες των βουλευτών κ. Σπύρου Λάππα και  κ. Χρυσούλας Κατσαβριά – Σιωροπούλου, οι οποίοι απουσίαζαν, καθώς είχαν ανειλημμένες κοινοβουλευτικές  υποχρεώσεις στην Αθήνα και το συντονιστή του κόμματος κ. Ηλία Αντωνίου, πραγματοποίησε συνάντηση την Παρασκευή 22/9/2017 με την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου. Η συνάντηση έγινε με αφορμή την πρόσφατη έναρξη του νέου σχολικού έτους, προκειμένου να ενημερωθούν για τη λειτουργία όλων των σχολείων του νομού Καρδίτσας αλλά και της γενικότερης εκπαιδευτικής πολιτικής και την κατάσταση στην Εκπαιδευτική  Περιφέρεια της Θεσσαλίας.
Η κ. Αναστασοπούλου, ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ για την φιλοσοφία και την πορεία της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που κάνει το  ΥΠΠΕΘ με στόχο την αναβάθμιση και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο δημόσιο σχολείο. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο νομό Καρδίτσας η χρονιά ξεκίνησε με την έγκαιρη κάλυψη των ελάχιστων εκπαιδευτικών κενών, ενώ τα βιβλία και το εκπαιδευτικό υλικό είχαν διανεμηθεί στα σχολεία πριν την έναρξη των μαθημάτων. Αναφορικά με το τρέχον σχολικό έτος, το 90% των προσλήψεων των αναπληρωτών έγινε πριν από την έναρξη των μαθημάτων.

Η Περιφερειακή Διευθύντρια τόνισε την ικανοποίηση, εκ μέρους του Υπουργείου, του αιτήματος, αν και εκπρόθεσμου, για επαναλειτουργία, επτά χρόνια μετά, του Νηπιαγωγείου της Γελάνθης. Ακόμη,  επεσήμανε το γεγονός ότι και τα 5 ολιγοθέσια σχολεία του νομού Καρδίτσας (3,2/θ και 2,3/θ) δήλωσαν ολοήμερο πρόγραμμα. Έτσι το Υπουργείο ικανοποιεί το δικαίωμα κάθε μαθητή, σε όσο μικρό σχολείο κι αν φοιτά, να έχει πρόσβαση σε όλες τις ειδικότητες, όπως ακριβώς και στα μεγαλύτερα σχολεία.
Στα ερωτήματα της αντιπροσωπείας για το μείζον θέμα της Ειδικής Αγωγής η κ. Αναστασοπούλου αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που δόθηκε από πέρσι σε αυτόν τον τομέα και ενημέρωσε ότι πρώτη φορά στα χρονικά οι προσλήψεις στην Ειδική αγωγή έγιναν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό πριν την έναρξη του σχολικού έτους. Ωστόσο, η αναβάθμιση της Ειδικής Αγωγής συνεχίζεται με σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις. Την εναρμόνιση του ωρολογίου προγράμματος των Ειδικών σχολείων με αυτά της Γενικής Παιδείας και τη δυνατότητα για ολοήμερο πρόγραμμα, και τη μετατροπή των Ειδικών Γυμνασίων  σε Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια, στα οποία  καθορίζονται Τομείς και Ειδικότητες. Το Υπουργείο ανταποκρινόμενο στις έντονες και εξακολουθητικές ανάγκες που παρουσιάζει ο τομέας της Ειδικής Αγωγής βρίσκεται σε συνεχή διαδικασία προσλήψεων.
Ολοκληρωμένη ήταν και η ενημέρωση για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και τις θετικές εξελίξεις στην προσπάθεια του ΥΠΠΕΘ για την αναβάθμισή της. Απόδειξη της δουλειάς αυτής αποτελεί το γεγονός ότι στη Θεσσαλία το 46% των υποψηφίων των ΕΠΑΛ εισήχθησαν σε ανώτατα ιδρύματα, το 6% σε ΑΕΙ, στα πανεπιστήμια, αφού φέτος για πρώτη φορά δόθηκε η δυνατότητα στους αποφοίτους της Επαγγελματικής να εισαχθούν στα ΑΕΙ. Αξιοσημείωτο ότι απόφοιτος του 2ου ΕΠΑΛ Καρδίτσας εισήχθη στην Κτηνιατρική Σχολή. Σχετικά με το καινοτόμο πρόγραμμα του Μεταλυκειακού Έτους Μαθητείας των ΕΠΑΛ, το οποίο ξεκίνησε να εφαρμόζεται από την προηγούμενη σχολική χρονιά 2016-2017 και συνδέει το σχολείο με την αγορά εργασίας, η κ. Αναστασοπούλου ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ότι προχωρά χωρίς προβλήματα και τόνισε το μεγάλο ενδιαφέρον τόσο των μαθητών όσο και των φορέων και των επιχειρήσεων της τοπικής κοινωνίας για τη συμμετοχή τους σε αυτό.
Η Περιφερειακή Δ/ντρια Θεσσαλίας επιβεβαίωσε την αίσθηση της κοινωνίας  ότι πολλά έχουν αλλάξει προς το καλύτερο τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση. Επίσης, η ανατροφοδότηση που λαμβάνει από τους εκπαιδευτικούς της περιφέρειας αφορά την ικανοποίηση στην τήρηση της νομιμότητας και της αίσθησης δικαίου καθώς και το «κλίμα» στα σχολεία, το οποίο έχει βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με το παρελθόν. «Σίγουρα μένουν ακόμη αρκετά να γίνουν και προσπαθούμε γι αυτό με όλες μας τις δυνάμεις, παρά την ασφυκτική πίεση της συνεχιζόμενης κρίσης. Στηριζόμαστε και σεβόμαστε τους εκπαιδευτικούς και τα δικαιώματά τους, τους  μαθητές μας και τις οικογένειες τους. Σας θέλουμε συμπαραστάτες στην προσπάθεια μας, εσάς κι όλη την κοινωνία» τόνισε η κ. Αναστασοπούλου και ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία για το ειλικρινές ενδιαφέρον και την εποικοδομητική συνάντηση.
Ολοκληρώνοντας τον κύκλο των συναντήσεων με τα θεσμικά όργανα στο χώρο της εκπαίδευσης, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να είναι κοντά στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και ότι θεωρεί την Παιδεία βασικό πυλώνα της πολιτικής της.
 

ΠΗΓΗ