Επίσκεψη ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας στον ΟΓΑ Θεσσαλίας

Στο πλαίσιο της ψήφισης του ν.4488/2017 άρθρο 116 του Υπουργείου Εργασίας, που αναθέτει την υλοποίηση, την εκτέλεση και τη διαχείριση προγραµµάτων, δράσεων και ενεργειών που αφορούν προνοιακές πολιτικές του ΟΓΑ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ ν. Καρδίτσας, αποτελούμενη από τη βουλευτή κ. Παναγιώτα Βράντζα, συνεργάτιδες των βουλευτών κ. Σπύρου Λάππα και  κ. Χρυσούλας Κατσαβριά – Σιωροπούλου, οι οποίοι απουσίαζαν, καθώς είχαν κοινοβουλευτικές  υποχρεώσεις, και το συντονιστή του κόμματος κ. Ηλία Αντωνίου, με την Περιφερειακή Διευθύντρια του νέου προνοιακού φορέα στη Λάρισα κα. Διονυσία Κυριτσάκα.

Στη συνάντηση έγινε ενημέρωση από την κα Δ. Κυριτσάκα για τη λειτουργία του νέου φορέα απονομής προνοιακών επιδομάτων, που έχει στόχο, από 1.1.18 και μετά, να ξεκινήσει την καταβολή των επιδομάτων από νέα αφετηρία. Ο ΟΓΑ από αγροτικός ασφαλιστικός φορέας μετατρέπεται σε σύγχρονο φορέα διαχείρισης και απονομής επιδομάτων, στον οποίο θα ενταχθούν εκτός από τα οικογενειακά επιδόματα, (ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και ειδικό επίδομα τρίτεκνων – πολύτεκνων οικογενειών), το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων, που ήδη ανήκουν στην αρμοδιότητά του, αλλά και τα αναπηρικά επιδόματα που σήμερα χορηγούνται από διάφορους φορείς.

Η διευθύντρια, επίσης, ενημέρωσε για την διασύνδεση, που έχει ήδη γίνει με το Δημοτολόγιο και με το Ληξιαρχείο, και την συνέργεια με την ΑΑΔΕ, διαδικασία για την οποία δουλεύουν σε σταθερή βάση οι υπηρεσίες του νέου φορέα, έτσι ώστε να περιοριστεί η ταλαιπωρία των δικαιούχων. Επίσης, τόνισε την ανάγκη επάνδρωσης με ανθρώπινο δυναμικό του νέου φορέα διαχείρισης επιδομάτων.

Μέσω των 250 Κέντρων Κοινότητας, που σταδιακά ιδρύονται, οι πολίτες θα πληροφορούνται για το τι δικαιούνται από κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες με διαφάνεια και αξιοκρατία. Στο Δήμο Καρδίτσας δημιουργείται Κέντρο Κοινότητας, όπου ο πολίτης με το ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του θα μπορεί να ενημερώνεται για τα δικαιώματά του, για τα επιδόματα που πρέπει να πάρει και τις δυνατότητες εργασίας που έχει, για τις θέσεις που υπάρχουν σε ιδρύματα της περιοχής του για τον ηλικιωμένο, τον ανάπηρο, για το παιδί, για τη συμμετοχή του σε ευρωπαϊκά και ελληνικά προγράμματα κ.α.

Η λειτουργία του ΚΕΑ θα συνεχίσει την υποστήριξη των συμπολιτών μας που επλήγησαν από την κρίση, προσανατολισμένο στην επανένταξη των δικαιούχων ΚΕΑ στην κοινωνική ζωή. Ο νέος φορέας, που καλείται να διαχειριστεί σχεδόν 2,4 δισ. ευρώ ετησίως, θα καλύπτει παροχές σε επιδόματα σε πολίτες με χαμηλά εισοδήματα ή με προβλήματα υγείας.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναδιοργανώνει το κομμάτι του ΟΓΑ που έμεινε εκτός του ΕΦΚΑ με στόχο την μετατροπή του σε έναν ενιαίο οργανισμό προνοιακών επιδομάτων, που θα αποδίδει με διαφάνεια και κανόνες τα επιδόματα σε συγκεκριμένες ημερομηνίες για όλους τους δικαιούχους, ενώ πριν το τέλος του 2018 θα διαχειρίζεται και το ΚΕΑ.

ΠΗΓΗ