Επετειακή εκδήλωση για τα 72 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Επετειακή εκδήλωση με αφορμή τα 72 χρόνια από την λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου διοργανώνει την Τετάρτη 10 Μαΐου 2017,  ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ και ΜΝΗΜΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ (ΣΙΜΕΑ).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Γ.Καρτάλη –Ροζού (πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο) στις 7.30 μ.μ.

Ομιλητής θα είναι ο κ. Ηλίας Νικολακόπουλος, ομότιμος καθηγητής της Σχολής Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ».

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος σπούδασε μαθηματικά στην Αθήνα, τη Λωζάννη και το Παρίσι. Εργάστηκε από το 1975 μέχρι το 1996 στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών με ειδικότερο αντικείμενο την εκλογική κοινωνιολογία. Το 1984 υποστήριξε την διδακτορική του διατριβή με θέμα «Κόμματα και Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα 1946-1964».

Από το 1986 μέχρι το 2014 δίδαξε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών (αρχικά ως λέκτορας και από το 2003 ως καθηγητής). Διετέλεσε επί οκτώ  χρόνια υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία.»  Από το 1984 μέχρι σήμερα έχει δημοσιεύσει επτά αυτοτελή έργα (τα δύο σε συνεργασία με άλλους),είχε την επιμέλεια οκτώ συλλογικών τόμων,ενώ τα δημοσιευμένα άρθρα του ξεπερνούν τα 40. Ενδεικτικά:   Άτλας των Βουλευτικών Εκλογών της18ης Οκτωβρίου 1981, η καχεκτική δημοκρατία, ο εχθρός εντός των τειχών (μαζί με Χ Φλάισερ και Ιάκ.Μιχαηλίδη), ο Ελευθέριος Βενιζέλος και η εποχή του (μαζί με Θ. Βερέμη).

Έχει κατά καιρούς συνεργαστεί σε ερευνητικά  προγράμματα στο Παρίσι στη Βουδαπέστη και Μαδρίτη. Από το 1990 έως το 2015 συνεργάστηκε σε θέματα δημοσκοπήσεων και εκλογών με τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

 

OΣΙΜΕΑ, είναι ένας σύλλογος που ιδρύθηκε πέρυσι από την διαπιστωμένη ανάγκη να υπάρχει ένας φορέας στην πόλη μας που θα υπερασπίζεται τη μνήμη,την ιστορία, την προσφορά και τις θυσίες των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Τα μέλη του προέρχονται από όλους σχεδόν τους πολιτικούς χώρους και έχουν συμφωνήσει ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία κομματική εκμετάλλευση στην προσφορά της Εθνικής Αντίστασης. Στο πρώτο άρθρο του καταστατικού ο σύλλογος, αναγνωρίζει ότι αντίσταση κατά των κατακτητών στη περίοδο 1941-1944 έκαναν διάφορες αντιστασιακές οργανώσεις καθώς και μεμονωμένα  άτομα, αλλά το κύριο βάρος της προσφοράς και τις μεγαλύτερες θυσίες τις είχε το ΕΑΜ

Στην αρχή της εκδήλωσης, θα τιμηθεί ο παλαίμαχος Θεσσαλός δημοσιογράφος Λάζαρος Αρσενίου για την συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση και στη διάδοση των αξιών της.

 

ΠΗΓΗ

Prev Βόλος: Ημερίδα τριτέκνων για τη μητέρα
Next «Η Συρία που αγάπησα», η νέα έκθεση στο Μουσείο της Πόλης